„Casa ta, de la vis la realitate”, alături de specialiștii depozitului de materiale de construcții Oancea. Astăzi vorbim despre plăcile ceramice

oanceaSub sloganul „Casa ta, de la vis la realitate”, depozitul de materiale de construcții Oancea vine în întîmpinarea tuturor albaiulienilor, și nu numai, cu o nouă provocare. Este vorba despre un magazin de prezentare din care puteți cumpăra, la prețuri excepționale, o gamă vastă de produse de calitate pentru construcția sau redecorarea casei dumneavoastră. Astăzi, vorbim despre plăcile ceramice aferente brandurilor Opoczno și Cersanit. Le găsiți la depozitul Oancea alături de tot ce aveți nevoie pentru casa la care visați.

TIPURILE DE PLĂCI CERAMICE ŞI DESTINAŢIA LOR. Plăcile și decorațiile ceramice pentru pereți. Plăcile şi decoraţiile pentru perete sunt destinate montării pe pereţii din interiorul clădirilor la temperaturi care depăşesc 0°C, deoarece nu sunt rezistente la îngheţ. Plăcile și decorațiile ceramice pentru pardoseli. Plăcile şi decoraţiile pentru pardoseli, în dependenţă de proprietăţile de rezistenţă la îngheţ, sunt destinate pentru montarea pe pereţi şi pardoseli în interiorul şi exteriorul clădirilor. Trebuie reţinut că doar plăcile cu proprietăţi de rezistenţă la îngheţ pot fi utilizate în exterior. Plăci și decorațiuni din gresie porcellanato neglazurate. Plăcile şi decoraţiile din gresie neglazurată sunt destinate montajului pe pereţii şi pardoselile din interiorul şi exteriorul clădirilor atât private cât şi publice. Aceste plăci se caracterizează prin permeabilitate mică, rezistenţă sporită la curbare, duritate mare şi o bună rezistenţă la frecare. Se recomandă utilizarea acestora în încăperile cu o mare circulaţie: în farmacii, magazine, şcoli, supermarketuri, biserici, gări, instituţii publice, etc. precum şi în sectoarele de la intrare în clădiri, ca înveliş la scărilor interioare şi exterioare. Cu scopul de protejare a plăcilor de gresie neglazurate împotriva absorbţiei impurităţilor, trebuie utilizaţi impregnaţii corespunzători. Plăcile și plintele din gresie porcelanatto glazurate. Plăcile şi plintele din gresie porţelanate glazurate sunt destinate pentru montajul pe pereţi şi pardoseli în interiorul şi în exteriorul clădirilor atât în construcţiile private cât şi în cele de utilitate publică. Aceste plăci se caracterizează printr-o mică permeabilitate, rezistenţă mare la curbare, duritate sporită şi o bună rezistenţă la frecare şi lovituri.Plăci Klinker. Plăcile de Klinker sunt destinate în primul rând pentru utilizarea pe suprafeţele exterioare din jurul casei. Rezistenţa klinkerului la factorii atmosferici şi rezistenţa la îngheţ, aceste calităţi fac ca principalele locuri de utilizare a acestuia să fie căile de comunicare, scările şi elevaţiile exterioare.


PROPRIETĂŢILE PLĂCILOR ŞI DECORAŢIUNILOR CERAMICE. Rezistenţa la acţiunea temperaturii şi umezelii. Plăcile trebuie să fie rezistente la schimbările bruşte de temperatură.  În caz contrar ar putea apărea presiuni care ar putea provoca crăparea, spargerea glazurii sau desprinderea acesteia de pe suprafaţa de montaj, sau chiar distrugerea acestora. În al doilea rând, cauza defectelor plăcilor poate fi lipsa „rezistenţei la crăpare” sau incorectitudinea montajului. Rezistenţa la curbare. Acest parametru defineşte la ce presiune maximă placa crapă. Acesta este nespus de important la plăcile pentru pardoseli, care în timpul exploatării sunt supuse unor presiuni mari, precum şi a celor de perete, care pot fi supuse pericolului în timpul transportului şi montajului, iar pe perete pot fi supuse presiunilor din partea mişcărilor pereţilor clădirii. Proprietăţile suprafeţelor. Acestea reprezintă rezistenţa la zgârieturi, tăieturi, uzurii din tipul mersului. Deosebit de rezistente mecanic trebuie să fie plăcile pentru pardoseli. Duritatea – sau rezistenţa la zgârieturi este indicată pe scara lui Mohs. Rezistenţa la uzură indică cum se comportă placa în urma factorilor de frecare. Rezistenţa la factorii chimici. Se referă cel mai adesea la substanţele chimice utilizate în gospodăriile casnice care pot lăsa pete. Plăcile rezistente la factorii chimici nu pot sub acţiunea acestor substanţe să-şi modifice luciul şi nici culoarea, iar petele trebuie să se cureţe uşor cu apă sau substanţele populare de curăţire. Proprietăţile legate de siguranţă. Principala dintre acestea este rezistenţa la alunecare, foarte importantă pentru plăcile destinate pardoselilor în încăperile de locuit ca şi celor de utilitate publică, industriale şi pardoselilor exterioare.

 

ALEGEREA PLĂCILOR ÎN DEPENDENŢĂ DE TIPUL ÎNCĂPERILOR. Camera de baie. Trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra plăcilor cu proprietăţi chimice înalte în special rezistente la substanţele de uz casnic. În cazul montării instalaţiei termice sub pardoseală, trebuie să ţineţi minte că înainte de montarea pardoselii să porniţi instalaţia termică (minim 24 de ore înainte de începutul lucrărilor). Pardoselile turnate sub instalaţia termică trebuiesc grunduite obligatoriu cu emulsie de grunduire. Pornirea din nou a instalaţiei termice trebuie să aibă loc după 28 de zile de la executarea pardoselii din plăci ceramice. Bucătăria. Pereţii din bucătărie sunt puţin solicitaţi mecanic, dar sunt supuşi unor factori chimici, legaţi atât de produsele alimentare cât şi de detergenţi. Este deci important, să alegem în primul rând plăci de ceramică cu înalte proprietăţi chimice. Pardoseala din bucătărie este cea mai supusă murdăriilor şi căderii obiectelor grele. Hoteluri/Holuri. Datorită unei circulaţii sporite şi condiţii de frecare mai înalte trebuie să ne orientăm alegerea asupra plăcilor cu o rezistenţă mai mare la frecare. Elevaţii/Terase. În acest caz trebuie alese plăcile cu certificat de rezistenţă la îngheţ declarat şi ştampilat. Aceste plăci trebuie să aibă o absorbţie mică, de aceea vă recomandăm gresia porţelanată glazurată sau neglazurată, care se caracterizează prin parametri tehnici cei mai înalţi. Obiective de utilitate publică. Aici trebuie montate plăci cu cea mai înaltă clasă de frecare, care au o rezistenţă chimică înaltă. Întreprinderile industriale. Pardoselile sunt supuse unor mari presiuni, adesea este necesară şi o mare rezistenţă chimică. O importanţă mare au şi măsurile de siguranţă, din cauza prezenţei frecvente a lichidelor, uleiurilor etc. În întreprinderile unde are loc fabricarea produselor alimentare, farmaceutice, cosmetice trebuie să fie îndeplinite în deosebi cerinţele referitoare la curăţenie şi igienă.

CUM CALCULĂM CANTITATEA NECESARĂ DE PLĂCI CERAMICE. Pentru calcularea numărului de metri trebuie luaţi în consideraţie următorii factori: metoda de montaj, cu grund sau fără, lăţimea şi modul de plasare a grundului/pierderile care por apărea în urma executării orificiilor sau tăierii plăcilor/păstrarea unei anumite cantităţi de plăci în rezervă, necesare în cazul unor anumite reparaţii. Plăcile cumpărate mai târziu din alt lot pot să difere tonal/experienţa ne demonstrează că în medie trebuie să achiziţionăm în jur de 10% mai multe plăci ceramice, decât rezultă din majoritatea suprafeţelor care trebuie montate.

Articol publicat in Revista ProAlba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18877 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*