Campania „Sănătate pentru Alba Iulia”, prima acţiune în aer liber de testare a vârstelor cardiacă şi pulmonară

Cornel Comsa Europarlamentare
Alba Iulia

Vineri, 20 iulie 2018, între orele 14.00 – 21.00, va avea loc prima acţiune dedicată sănătății publice, derulată de către Farmacia Vichi Farm din Alba Iulia, având alături ca partener de implementare Centrul Medical Elisa Med, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City.

Evenimentul va avea loc în Piaţa Cetăţii, unde va fi amenajat un cort medical dedicat, în care o echipă de medici ai Centrului Medical Elisa Med şi o echipă de farmacişti de la Vichi Farm vor realiza, cu ajutorul unor echipamente medicale ultra performante, de ultimă generaţie, testări şi măsurări ale vârstei arteriale şi ale vârstei pulmonare (screening BPOC). De aceste servicii pot beneficia, în mod gratuit, atât persoanele sănătoase, cât şi persoanele expuse la factorii de risc cardiovascular şi persoanele care suferă deja de o boală cronică sau de o boală cardiovasculară.

În România, conform datelor publicate de Societatea Română de Hipertensiune, boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor. Prevalenţa hipertensiunii arteriale în România este în continuă creştere. În anul 2012, prevalenţa hipertensiunii arteriale era de 40.4% iar în 2016, rezultatele preliminare ale studiului Sephar III arată că 49.5% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani sunt hipertensivi.

De asemenea, depistarea precoce a BPOC (bronhopenumopatia obstructivă cronică) este deosebit de utilă pentru sănătate. Această boală va deveni a treia cauză de deces la nivel global până în anul 2020. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1 din 10 adulţi cu vârsta de peste 40 de ani suferă de BPOC şi mai puţin de jumătate dintre aceste persoane sunt diagnosticate.

Acţiunea de astăzi, în aer liber, lansează practic campania „Sănătate pentru Alba Iulia”, derulată în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City. Este o iniţiativă de pionierat local în ceea ce priveşte aducerea sub aceleaşi auspicii a medicilor şi farmaciştilor, cu acţiuni medicale comune, dedicate comunităţii, având în centru pacientul. Campania va consta atât în testările amintite, cât şi în acţiuni de consiliere, de educaţie medicală pentru un stil de viaţă sănătos şi de prevenire a bolilor.

***

Campania „Sănătate pentru Alba Iulia” este o iniţiativă medicală dedicată comunităţii albaiuliene, desfășurată de către Farmacia Vichi Farm, partener Alphega România, împreună cu Centrul Medical ElisaMed, în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City. Serviciul este gratuit şi este valabil, în primă fază, în lunile iulie, august şi septembrie 2018, dar activităţile vor continua, în aceleaşi condiţii, pe toată durata parteneriatului, până în data de 1 august 2019.

 

Pro Romania
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18194 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*