Călin Potor: Lăsaţi jos steagul secuiesc!

potorLa câteva zile de la debutul scandalului steagurilor secuieşti amplasate în aşa-numitul Ţinut Secuiesc, de pe teritoriul de stat al României, disputa continuă, în loc să fie aplanată. Mai multe instituţii din Covasna, Harghita, dar şi din Ungaria au arborat steagul, iar îndemnul ca şi restul să facă la fel a venit acum de la preşedintele Partidului Civic Maghiar. Sunt stupefiat la auzul veştii că preşedintele PCM i-a mulţumit secretarului de stat din Ministerul de Externe ungar, Németh Zsólt, pentru solidaritatea faţă de maghiarii din Transilvania. Mai mult, Biró Zsólt cere ca toţi etnicii maghiari să arboreze acest steag pe casele lor. „Facem un îndemn către populaţie. Dorim ca cât mai mulţi oameni să arboreze steagul Ţinutului secuiesc pe case, pe balcoane şi noi o să încercăm să ajutăm în această privinţă, chiar să le dăruim steaguri dacă sunt de acord. Vreau să aduc chiar mulţumiri domnului secretar de stat Németh Zsólt, care cu o declaraţie a venit în sprijinul comunităţii maghiare când a spus că dânsul consideră că aceste simboluri pot fi folosite”, a spus, incredibil, preşedintele PCM, un partid care funcţionează sub oblăduirea legilor româneşti. Mai mult, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpád, a continuat incitarea, postând pe pagina sa de Facebook următorul îndemn: „Îi rog pe toţi prietenii mei maghiari şi români, deopotrivă, să posteze steagul secuiesc pe coperta lor în semn de protest împotriva circului mediatic care are ca ţintă simbolurile naţionale ale maghiarilor din România. Să spunem nu discriminării şi intoleranţei”.

Nu este pentru prima dată când românii sunt supuşi unor astfel de răvaşe otrăvite. Poate că exacerbarea extremistă din Secuime are rădăcini adânci în toleranţa cu care minoritatea maghiară a fost tratată de guvernele României de după 1989, dar şi în prezenţa aproape perpetuă de până mai ieri a UDMR la actul guvernării.

Conform art. 1, alin. (1)  al Constituţiei României „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, iar alin. (5) stipulează că „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. Nu în ultimul rând, cei care incită la nesupunere şi nerespectarea legilor din România trebuie să ştie că minorităţile au voie să-şi folosească simbolurile, de genul steagurilor, în condiţiile legii, la manifestări publice, la diferite acţiuni pe care le organizează minorităţile. Pe instituţiile publice trebuie să se arboreze steagul României şi stema României, atât! Consider că autorităţile de la Bucureşti trebuie să fie mai atente în viitor cu astfel de manifestări, care nu pot fi tolerate, în condiţiile în care România este cunoscută în Europa ca un stat-exemplu în materie de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale.

Deputat PNL de Alba,

Călin Potor

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24184 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*