Aurel Pantea, laureatul Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, Botoșani!

Laureatul celui de-al 27-lea Premiu Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, acordat la Botoșani pentru anul 2017, este Aurel Pantea.

Academicianul Ion Pop, reprezentantul Juriului: „Sunt onorat că s-a nimerit să citesc eu acest proces-verbal. Juriul nu a ales cu foarte multă ușurință, pentru că numele prezentate reprezintă valori reale al poeziei românești. Am fost obligați să ajungem la o ultimă listă, cu precizarea importantă că oricare dintre numele prezente pe această listă ar fi meritat să primească Premiul Eminescu”.

În urma votului secret, juriul a decis ca laureatul din acest an să fie Aurel Pantea.

„Primele mele lecturi din literatura universală se datorează unui poet, prieten bun, născut în același an cu mine, Vasile Dan. El mi-a dat să citesc, la 14 ani, lecturi grele. Pentru mine, care citeam Coșbuc, Vasile Alecsandri, Nichita și Eminescu, citeam lecturi paupere și întâmplătoare. Vasile Dan a fost cel care m-a șocat, cel care a pus literatura universală în fața ochilor mei. Așa am citit prima dată Paul Celan, Trakl, Albert Camus, Dostoievski, astea au fost primele mele lecturi. Acele lecturi au lăsat urme profunde în scrisul meu, numai că până la identitatea mea lirică s-au scurs câțiva ani de după lecturile recomandate de Vasile Dan, până când am ajuns la Facultatea de Litere din Cluj, unde am cunoscut mediul revistei studentesti Echinox. În viața fiecărui om există întâlniri decisive, de răscruce pentru evoluția sa, pentru metamorfozele vieții sale ca om simplu sau ca scriitor. Aces om, acest al doilea om pe care l-am întâlnit, este Ion Pop, poetul, profesorul, criticul și istoricul literar remarcabil. Ion Pop este cel care a îndrumat, a instruit, care a participat la formarea câtorva zeci de scriitori importanți din literatura română contemporană”, a spus Aurel Pantea imediat dupa primirea distinctiei.

Articolul complet aici

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18877 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*