Asociația Pakiv România reprezentată la conferința „Strategii de incluziune a romilor”

pakivPreședintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, a fost invitat să participe luni, 22 aprilie, la conferința „Strategii de incluziune a romilor – de la intenții bune la rezultate reale”. Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța Națiunilor Unite în România și Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, la Hotel Intercontinental, București.

Contextul în care este organizată conferința este marcat de „evaluarea primului an de implementare a cadrului european pentru strategiile naționale de integrare a romilor și pregătirea perioadei următoare de programare a fondurilor europene” – 2014 – 2020, conform agendei. De asemenea, un important punct de interes în cadrul strategiei europene pentru următoarea perioadă de programare este incluziunea socială a romilor.

Pentru a fi în ton cu strategia europeană, România are nevoie de o strategie Guvernamentală eficientă și organizată, deoarece o mare provocare cu care se confruntă țara noastră este situația romilor. Această minoritate este încă supusă excluziunii sociale și marginalizării. Tocmai de aceea, conferința a fost un bun prilej de identificare și împărtășire a unor practici pozitive care să fie incluse în agenda incluziunii sociale a romilor în România, cu accent pe strategia României pe acest subiect, în cadrul strategiei europene în perioada 2014 – 2020.

În cadrul conferinței au fost prezentate proiecte implementate la nivel european și/sau național care vizează incluziunea socială a romilor în special, recunoscuți ca grup vulnerabil. S-a pus accent pe modelele de succes care vor constitui un model de acțiune pentru viitoarele proiecte. De asemenea, au fost prezentate pozițiile oficiale, atât cele ale reprezentanților Guvernului României, cât și cea a oficialităților europene prezente la întâlnire asupra subiectului incluziunii sociale a romilor. Strategia Națională pentru romi a prins un nou contur din perspectiva Agenției Naționale pentru Romi care a inițiat un proces de reformulare a strategiei naționale pentru incluziunea socială a romilor, venind cu elemente de noutate și inovație pentru noua versiune a strategiei. Au fost prezentate rezultatele concrete ale incluziunii sociale a romilor în ultimii 15 ani, conform unei cercetări comparative efectuată de Agenția „Împreună”. Politicile publice și acțiunile locale au fost dezbătute în cadrul uni atelier, cu accent pe educație, sănătate, ocupare, locuire și infrastructură, din perspectiva abordării integrate.

Concluziile lucrărilor conferinței internaționale au fost că România trebuie și poate să joace un rol important pe palierul integrării sociale a romilor, atât la nivel național cât și european, prin abordări inovatoare, coerente a strategiei de incluziune pentru această minoritate, prin intervenții și politici publice aliniate la standarde europene, cu implicarea combinată a tuturor factorilor politici și sociali din țara noastră.

„Ne bucurăm că putem fi parte integrantă din acest proces iar contextul pentru Asociația Pakiv România pe care am reprezentat-o în calitate de președinte la această conferință de înaltă ținută este unul cu totul remarcabil: rezultatele muncii noastre în domeniul incluziunii sociale a romilor încep să se remarce nu doar la nivel național dar și european. Sperăm ca pe viitor să putem fi prezenți și cu alte exemple de bună practică în acest domeniu, din perspectiva celor care nu doar militează pentru o cauză dar deținând pârghiile pentru a schimba în bine situația romilor din România chiar fac să se întâmple lucruri în acest sens”, a declarat președintele asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22937 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*