Aproape 2000 de oameni au ieșit în stradă, la Sebeș, împotriva poluării cu formaldehidă. Imagini de la protest și punctul de vedere al Kronospan

PSDI Cornel Comsa Europarlamentare

miting protest sebes 69Protest de amploare la Sebeș unde, duminică, 11 ianuarie 2015, aproape 2000 de oameni au ieșit în stradă, nemulțumiți de intenția Kronospan de a deschide o nouă instalație de formaldehidă. Manifestația a fost organizată de un Grup de Inițiativă Civică din municipiu și s-a desfășurat sub sloganul „Opriți poluarea în Sebeș!“. Înarmați cu pancarte pe care scria „Nu corporația face legislația” sau „Formaldehida = cancer”, oamenii s-au strâns la ora 14.00 în parcul din fața primăriei unde au scandat împotriva poluării. „Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat. Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală. Motivele cele mai des invocate de cei nemulțumiți sunt următoarele:

– Construcția Fabricii de Formaldehidă de 60.000T/an plus producția la scară mare cu poluarea implicită, este un pericol evident pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia;

miting protest sebes 102– Cele 8 bucăți de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, 2 bucăți rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină și de alte substanțe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 t/an, ne îndreptățesc să ne temem că Sebeșul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda și care ar distruge Sebeșul.

– Kronospan-ul nu și-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare și a tuturor tipurilor de poluanți, cu posibilitatea accesării pe internet, și cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanți atinge limita maximă admisă.

Expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămâni, conform unor studii ale  Centrului Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Alte afecțiuni cauzate de poluarea aerului sunt cele cardiovasculare și respiratorii.” s-a precizat într-un comunicat remis presei (COMUNICATUL INTEGRAL AICI), acum câteva zile, de către organizatorii protestului din 11 ianuarie.

miting protest sebes 39Tot anterior protestului, reprezentanții Kronospan au transmis mass-mediei o declarație de presă (DECLARAȚIA INTEGRALĂ AICI) în care se arată că societatea și-a declarat, în permanență, dorința de a comunica și colabora cu societatea civilă și comunitatea locală. „Kronospan doreste sa sublinieze ca autoritatile competente ale statului, atat cele locale cat si cele de la nivel national, au desfasurat numeroase controale atat tematice cat si inopinate la sediul companiei. Concluziile au aratat ca limitele la emisii impuse prin autorizatia de mediu sunt respectate cu strictete. In cadrul procedurilor legale desfasurate pentru obtinerea diverselor autorizatii au fost elaborate studii aprofundate privind protectia mediului si evolutia starii de sanatate a populatiei in zona de interes (Oras Sebes si imprejurimi) de catre firme cu reputatie europeana si internationala, miting protest sebes 26specializate si acreditate la nivel national si european. Aceste studii au fost prezentate autoritatilor locale si nationale pentru a sta la baza emiterii de autorizatii si reglementari privind procesele tehnologice pe platforma Kronospan Sebes.

Ca intotdeauna Kronospan Sebes isi manifesta deschiderea de a dialoga in permanenta cu privire la indicatorii de mediu stabiliti de autorizatiile existente si este dispusa la orice intercalibrare cu laboratoare acreditate la nivel european pentru a se confirma incadrarea in limitele impuse de autorizatiile de mediu.” se precizează de către reprezentanții Kronospan.

Pro Romania
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18388 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*