Anunț de presă

COMUNICAT DE PRESĂ| ILUMINAT MAI BUN ȘI MAI IEFTIN ÎN ALBA IULIA!

  • Printr-un proiect european scad consumurile și crește eficiența energetică în sistemul de iluminat public din oraș

Municipiul Alba Iulia face pași importanți în dezvoltarea sustenabilă, implementând proiecte de eficiență energetică în sistemul de iluminat public în Zona Centrală, în Cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3, dar și în Partoș. Utilizarea de noi soluții și tehnologii LED pe stâlpii de iluminat vor scădea în mod considerabil consumurile de energie electrică, lucru care se va resimți atât în bugetul local, cât și în buzunarul albaiulienilor. Noul sistem de iluminat public va fi unul inteligent, monitorizat „in cloud”, de la un centru de dispecerizare. Acest lucru va permite evaluarea consumurilor pe perioade diferite de timp, puterea și calitatea luminii și va facilita intervenții rapide pentru remedierea avariilor din sistem.

Sistemul de iluminat va contribui la scăderea consumului anual de energie în Zona Centrală, Cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș de la actualul consum de 720.284 de kwh pe an la 357.621,91 de kwh și va fi implementat pe o lungime de 45,5 km, respectiv pe 75 de străzi: Ampoiului, Andrei Mureșanu, Arieșului, Augustin Bena, Avram Iancu, Barbu Lăutaru, Banatului, Basarabiei, Bucovinei, București, Bld. Ferdinand, Bld. Încoronării, Bld. Republicii, Călărașilor, Craivei, Crișanei, Dealul Furcilor, Decebal, Dimitrie Cantemir, Dobrogei, Doinei, Emil Racoviță, Florilor, George Coșbuc, Gheorghe Doja, Gheorghe Șincai, Henri Coandă, Iașilor, Ion Arion, Ioan Buteanu, Ionel Pop, Libertății, Lipoveni, Livezii, Lucian Blaga, Maramureșului, Mărășești, Mărăști, Marcus Aurelius, Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Miron Costin, Moldovei, Morii, Munteniei, Nicolae Bălcescu, Nicolae Titulescu, Nufărului, Octavian Goga, Oituz, Olteniei, Petru Dobra, Pictor Sava Henția, Plevnei, Primăverii, Rândunelelor, Regina Maria,  Simion Bărnuțiu, Simion Balint, Siretului, Take Ionescu, Teilor, Traian, Trandafirilor, Tribunalului, Vasile Alecsandri, Viilor, Regimentul V Vânători, Digului, Ana Ipătescu, Lupa Capitolina, Gemenilor, Dacilor, Liliacului, 11 Iunie.

1.437 de stâlpi noi vor fi instalați prin proiect și 1.496 de puncte luminoase vor fi controlate prin telegestiune, pe străzile mai sus amintite. Noul sistem de iluminat public va contribui, de asemenea, la scăderea poluării, cantitatea de gaze cu efect de seră reducându-se la mai puțin de jumătate: de la 160,18 tone de dioxid de carbon pe an, la numai 79,53. În cadrul proiectului se vor folosi și materiale reciclabile, ecologice, precum și sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie (134 de panouri solare). Proiectul va avea și o componentă de securitate publică, dedicată persoanelor cu dizabilități (persoane cu deficiențe de vedere, dizabilități motorii etc.), în mod special: 104 treceri de pietoni din aceste cartiere vor deveni „smart” și vor dispune de sisteme bazate pe senzori de prezență care vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public (la nivelul trecerilor de pietoni).

Proiectul „Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – Zona Centrală, Cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș” – Cod MySMIS 122667  este cofinanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel național de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru program, care monitorizează implementarea acestui proiect.

Valoarea totală a proiectului: 23.097.652,16 lei, din care:

Valoarea nerambursabilă atrasă de Primărie prin acest proiect: 22.619.742,53 lei;

Contribuția Primăriei Alba Iulia: 461.627,39 lei;

Cheltuieli neeligibile: 16.282,24 lei.

Durata de implementare a proiectului: 26.01.2016 – 30.09.2022, aceasta cuprinzând și perioada de

desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor

de eligibilitate a cheltuielilor.

Persoane de contact:

SEEMANN Maria-Elena/Manager public Primăria Alba Iulia

Date de contact: tel: 0372 586 428

fax: 0258 812 545

Email: maria.seemann@apulum.ro

Gabriel Armean/Manager proiect

Email: gabriel.armean@apulum.ro 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi: http://www.mfe.gov.ro/

http://www.inforegio.ro/ro

http://ro-ro.facebook.com/inforegio.ro

 

Despre Redacția ProAlba 30149 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*