Amplu eveniment la sediul IȘJ Alba. Declarație Marcela Dărămuș

Marți,  24 septembrie 2019, a avut loc, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Alba un amplu eveniment dedicat diseminării produselor finale ale proiectului finanțat din  fonduri norvegiene implementat pe parcursul anului școlar 2018-2019: ”Învățăm împreună” (contract nr. 2018-EY-PICR-R1-0006).

Acest seminar  s-a desfășurat în prezența reprezentanților celor 6 unități de învățământ partenere:

 • Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Unirea, jud. Alba
 • Școala Gimnazială ”Simion Balint” Roșia Montană/Structura Școala Gimnazială ”Cloșca” Cărpiniș, jud. Alba
 • Școala Gimnazială ”Simion Lazăr” Lunca Mureșului, jud. Alba
 • Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă, jud Alba
 • Liceul Tehnologic Jidvei, jud. Alba
 • Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Blaj Tiur”/Structura Școala Gimnazială ”Ion Micu Moldovan” Blaj, jud. Alba, precum și a invitaților acestora din  alte instituții de învățământ din județ.

Proiectul cu o finanțare de 174.726 euro, a fost accesat prin programul “EDUCAŢIE, BURSE, UCENICIE ŞI ANTREPRENORIATUL TINERILOR” ÎN ROMÂNIA, prin granturile SEE, mecanismul financiar 2014 – 2021 și  a vizat:

 • formarea a 72 cadre didactice în domenii precum: promovarea unei şcoli incluzive şi învăţarea într-un mediu multicultural, democraţie, toleranţă, antidiscriminare
 • elaborarea /testarea/ validarea a 6 curriculumuri opționale noi pe teme precum:
 1. IO1 ”Predarea centrată pe elev într-un mediu multicultural”- Școala Gimnazială „Simion Balint” Roșia Montană/ Structura Școala Gimnazială ”Cloșca” Cărpiniș
 2. IO2 ”Școala incluzivă”- Liceul Tehnologic Jidvei
 3. IO3 ”Competențe civice”- Școala Gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureșului
 4. IO4 ”Inclusivitate si mediu multicultural”- Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă
 5. IO5 ”Toleranța schimbă vieți”- Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Unirea
 6. IO6 ”Copil ca tine sunt și eu!”– Scoala Gimnazială „Simion Barnuțiu” Blaj-Tiur/ Structura Școala Gimnazială ”Ion Micu Moldovan” Blaj
 • organizarea de activităţi de conștientizare și informare pentru cei 84 de părinţii romi şi neromi
 • organizarea activităţilor extracurriculare pentru cei 240 de elevi romi şi neromi în vederea creşterii incluziunii şi competenţelor lor sociale, sub forma a: 32 de activități, elaborarea unei reviste digitale: ”Dincolo de curcubeu” https://invatam-impreuna.fundatiamarconi.ro/despre-proiect/  și 5 ateliere de comunicare interculturală desfășurate la   Centrul de agrement Arieșeni în perioada 02-11 august 2019.

Din analiza activităților desfășurate a reieșit faptul că indicatorii propuși  inițial au fost atinși: reducerea cu 15% a nr de elevi romi participanti la proiecte care se simt discriminati de profesori si colegi, respectiv rata de satisfactie de cel putin 90% a elevilor romi care participa la activitatile extracurriculare privind incluziunea. Același lucru a fost evidențiat de intervențiile reprezentanților școlilor partenere prezenți la seminar, care au împărtășit auditoriului din experiențele  reale trăite pe parcursul desfășurării proiectului.  Din cele spuse a reieșit că principala îmbunătățire adusă de proiect fost crearea unui mediu incluziv, ce  promovează toleranța și multiculturalismul.

Doamna Inspector Școlar General, prof. Eugenia-Marcela Dărămuș, apeciază că:

”Proiectul Învățăm împreună a fost un proiect care a schimbat atitudini și chiar mentalități atât în rândul cadrelor didactice implicate, cât și în rândul părinților și copiilor, cu toții au conștientizat că împreună pot schimba lumea și că lumea începe cu școala.  Atmosfera din cadrul atelierelor de comunicare interculturală desfășurate în timpul vacanței a confirmat această stare de fapt: adoptarea unei atitudini tolerante, active și civice de către participanți. Ne dorim ca școlile din județul Alba să fie mai incluzive, iar noi, cadrele didactice, să fim un model pentru elevii noștri în ceea ce privește toleranța, cetățenia activă, democrația și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.”

Un elev participant mărturisea: ” A fost cel mai frumos proiect! Am învățat multe despre cum să fim prieteni, să fim toleranți și să ajutăm. Activitățile au fost minunate și am fost FERICIT!” , iar un altul afirma : ”Mi-a plăcut că ne-am jucat, ne-am distrat alături de profesori, aceștia au fost cu adevărat fericiți!”                                                                                        

Echipa de proiect

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21826 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*