Alte șase instituții de învățământ din Alba au fost autorizate sanitar . Numărul școlilor și grădinițelor neautorizate este de 100 dintr-un total de 512

dspDirecția de Sănătate Publică Alba informează că, de la 1 septembrie 2016 și până în prezent, alte șase instituții de învățământ au fost autorizate sanitar. Astfel, numărul școlilor și grădinițelor neautorizate sanitar este acum de 100 (procent 19,53%), dintr-un total de 512.

Instituțiile care au primit autorizația sanitară de funcționare sunt: Grădinița cu Program Normal Berghin, Grădinița cu Program Normal Blandiana, Grădinița cu Program Normal Târsa, Grădinița cu Program Normal Cib, Școala Primară Cib, Grădinița cu Program Normal Stâna de Mureș.

Pe lângă acestea, alte patru instituții de învățământ și-au depus documentația și sunt în curs de autorizare. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Războieni, Grădinița cu Program Normal Săliștea Deal, Grădinița cu Program Normal Loman și Școala Primară Săliștea Deal.

La data de 1 noiembrie, în județul Alba, din cele 512 unități de învățământ 412 sunt autorizate sanitar. Din cele 241 de grădinițe, 197 sunt autorizate; din cele 236 de școli primare și gimnaziale, 180 sunt autorizate, în vreme ce toate liceele și colegiile, 34 au întrunit toate condițiile de autorizare. În județ funcționează și o școală postliceală sanitară care este autorizată din punct de vedere sanitar. Precizăm însă că procentul preșcolarilor și elevilor care învață în instituții de învățământ neautorizate sanitar este de circa 3,5 la sută, majoritatea fiind în zonele de munte.

”Mă bucur că eforturile inspectorilor DSP Alba au dat rezultate, acțiunile de control pe care le derulăm constant nu au fost în zadar, iar alte primării au înțeles că instituțiile de învățământ de pe raza localităților lor trebuie să fie autorizate din punct de vedere sanitar. Beneficiarii direcți sunt școlarii și preșcolarii și, implicit, dascălii lor care depun eforturi pentru a-i medita. Nu pot să nu remarc relația interinstituțională foarte bună între Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean și DSP, inspecțiile fiind efectuate, în mai multe rânduri, de către comisii mixte”, a spus directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea.

Deficiențele majore, pentru care nu au primit autorizație sanitară de funcționare, ale celor 100 de unități de învățământ sunt: lipsă apă curentă și canalizare, lipsa grupurilor sanitare sau grupuri sanitare improprii, existența grupurilor sanitare în curte, neîncălzite, cu toalete turcești, iar deficiențele minore sunt iluminarea artificială a claselor, respectiv degradarea pavimentelor, pardoselilor și interioarelor, precum și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate).

În altă ordine de idei, DSP Alba vă informează că instituțiile de învățământ din mediul urban au 44 de cabinete medicale școlare, care deservesc 51 de unități școlare și 43 de unități preșcolare. Totodată, vă informăm că în mediul urban funcționează 160 de instituții de învățământ.

În mediul rural, unde instituțiile de învățământ nu au cabinete medicale, DSP Alba a recomandat administrațiilor locale să încheie contracte cu medicii de familie. Mulțumim primăriilor care au dat curs solicitării noastre, deoarece s-au înregistrat progrese față de anul precedent. Sperăm să procedeze la fel și celelalte administrații locale.

 

Despre Redacția ProAlba 30185 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*