Alin Tomuș, sociolog: Este obligatoriu să generăm la nivelul populației școlare și universitare o anumită cultură statistică

Pentru anii care vin este obligatoriu să generăm la nivelul populației școlare și universitare o anumită cultură statistică, care să permită abordarea în cunoștiință de cauză a interpretării datelor din spațiul public. 

Pe fondul crizei induse de pandemia Covid-19, din partea mediului politic, administrativ, academic au venit diverse propuneri care să atenueze pe cât posibil impactul unei perioade care nu are precedent în istoria recentă a lumii.

Din punctul meu de vedere, dincolo de toate discuțiile care apar acum în spatiul public, dincolo de diferențele de optica cu privire la gestionarea crizei, suntem obligați să punem umărul la un construct social care să ne permită crearea unui climat de înțelegere profundă a provocărilor cu care ne confruntăm la nivel de comunități.

Este imperios necesar să ne gândim la cum vom funcționa după trecerea acestei perioade și să înțelegem că viața noastră s-a schimbat fundamental. În acest sens, cred că este vital să dezvoltam pe lângă elementele de digitalizare sau de cultură civică predate în școlile noastre si un anumit grad de cultura statistica la nivelul elevilor și studenților indiferent de specializarile pe care acestia aleg sa le urmeze. Știința analizării datelor este necesară în bagajul de cunoștiințe al absolvenților de liceu sau facultate. Uitați-vă acum câte discuții sunt cu privire la subraportare, la metodologia transmiterii datelor și a variabilelor care constituie un model matematic, cu privire la neînțelegerea faptului că nu poți compara mere cu pere. În acest context cred că este vital pentru noi ca societate să introducem în programa școlară destinată liceenilor, în planurile de învățământ de la nivelul universităților discipline care să sprijine dezvoltarea unei culturi statistice care să ferească cetățenii de vulnerabilitatea extraordinară pe care o constituie neînțelegerea datelor care circulă în spațiul public.

Alin Tomuș, sociolog

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21786 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*