Alin Ignat: “Vom crea o platformă online care să calculeze, pe baza datelor completate de cetățeni, ce cuantum va avea pensia lor și cât mai trebuie să muncească până pot ieși la pensie”

Românii trebuie să aibă acces și să poată verifica, oricând, pe durata activității lor, două informații esențiale, legate de momentul în care se vor pensiona:

Care va fi cuantumul pensiei lor, la momentul îndeplinirii condițiilor pentru pensionare.
Cât mai trebuie să muncească până vor îndeplini condițiile pentru pensionare.
Astăzi, dacă te apropii de vârsta de pensionare și vrei să știi ce cuantum va avea pensia ta, nu ai această posibilitate. Nimeni nu îți poate da această informație, îți rămâne doar să aștepți momentul pensionării și decizia Casei teritoriale de pensii, care stabilește cuantumul pensiei, decizie pe care o iei ca atare. Sigur, dacă ești un bun cunoscător al legislației în materie de pensii, dar și un foarte bun matematician, poți încerca să faci calculul pe hârtie. Totuși, nu e sigur că rezultatul va fi similar cu cel din decizia de pensionare emisă de Casa de pensii.
E limpede că predictibilitatea sistemului de pensii, din acest punct de vedere, nu există azi, în România.
Am făcut o prioritate din găsirea soluției optime pentru rezolvarea acestei situații. Am avut deja primele discuții cu ministrul muncii, Raluca Turcan, și cu președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea, și am propus crearea unei platforme electronice care să faciliteze accesul cetățenilor la informațiile necesare, în baza datelor pe care aceștia le vor introduce în portal. Mai exact, o platformă care să îți calculeze pensia, pe baza contribuțiilor plătite și a vechimii în muncă și care să îți arate, în orice moment, ce pensie vei avea.
Oamenii nu mai trebuie să aștepte cu sufletul la gură decizia de pensionare pentru a afla cuantumul pensiei, de parcă ar desluși cel mai mare mister.
Am convenit să atingem acest obiectiv împreună și vom livra rezultate. Reforma înseamnă acces la informații și PREDICTIBILITATE pentru cetățeni, iar Guvernul Florin Cîțu lucrează la asta, cu seriozitate.Suntem aici. Va fi bine!
Alin Ignat, consilier de stat la Cancelaria premierului României
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24664 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*