Alin Ignat: Am spus că avem nevoie de PREDICTIBILITATE în privința pensiilor din România. E timpul reformei

Am spus că avem nevoie de PREDICTIBILITATE în privința pensiilor din România, așa încât fiecare cetățean să poată afla, în orice moment al activității profesionale, la ce nivel se află pensia lui, pe baza muncii prestate până la momentul respectiv. Trecem rapid la fapte.
Am început demersurile pentru crearea unei platforme electronice care să furnizeze cetățenilor aceste informații, în timp real. Astăzi, i-am invitat la Guvern pe președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, și pe președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea , cu care am discutat despre cum #sepoate implementa un astfel de sistem, pentru că, o spun clar, nu există să nu găsim soluții să se poată. Am înțeles că nu este simplu și că formulele de calcul al pensiei (punctaj și cuantum) sunt complexe. Este exact motivul pentru care suntem datori cu o astfel de platformă. Pentru că nimeni, în România, nu își poate face măcar o verificare a punctajului sau a cuantumului pensiei, pentru a vedea dacă decizia de pensionare emisă este corectă. Schimbăm acest lucru.
Decizia care stabilește cuantumul pensiei, după o viață de muncă și contribuții plătite, nu poate fi așteptată ca numerele la loterie, pe care le iei ca atare și mergi mai departe. E nevoie de transparență. Săptămâna viitoare, voi merge, împreună cu președintele ADR, la sediul CNPP, pentru a vedea exact cum funcționează sistemul informatic prin care sunt calculate pensiile în România. De aici plecăm. În altă ordine de idei, mă aștept ca noua lege a pensiilor să vină cu formule de calcul simple, pentru că ce avem astăzi te amețește suficient, încât să nu-ți dorești vreodată să încerci, măcar, un calcul de verificare a pensiei tale. Probabil asta a fost și intenția. Pe acest subiect, vom discuta în detaliu. E timpul reformei, a transmis Alin Ignat, consilier de stat la Cancelaria premierului.
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24677 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*