Alin Ignat, secretar de stat: Precizări legate de tema “Zero taxe pe salariul minim”

Văd că există un început de dezbatere, în spațiul public, cu tema “Zero taxe pe salariul minim”. E ușor de spus și în aparență sună bine. Totuși, personal, cred că e important să punem pe masă toate argumentele, pro și contra, iar dacă facem asta, realizăm imediat că, în esență, este o măsură care ne poate pune în fața unor riscuri majore, din multe puncte de vedere.

Care sunt potențialele riscuri ale eliminării taxării pe salariul minim:

⛔️ S-ar încuraja MUNCA LA GRI – încadrarea angajaților pe salariul minim, chiar dacă salariul efectiv primit de aceștia este mai mare decât cel de încadrare.
⛔️ Scăderea dramatică a încasărilor la bugetul de stat, scădere generată de migrarea unui număr mare de contracte de muncă spre încadrarea pe salariul minim, pentru evitarea taxării.
⛔️ Creșterea deficitului bugetului de asigurări sociale, în lipsa plății contribuției de asigurări sociale aferentă salariului minim, și pericolul de intrare în imposibilitatea de a susține pensiile aflate în plată astăzi.
⛔️ Pensii mici pentru angajații care, în marea majoritate, vor accepta să fie încadrați la salariul minim, primind restul salariului la gri și punându-și în pericol siguranța veniturilor la bătrânețe.
Da, taxarea muncii în România este la un nivel ridicat. Dezbaterea pornește de aici și este binevenită, dar în opinia mea, dacă e cazul, dacă e momentul să intervenim în această zonă, soluția reală și sănătoasă pentru toți cei implicați, stat-angajatori-angajați, este reducerea taxării în ansamblu. Pe orice venit salarial din România.

Așa reușim să:

✅ Stimulăm angajatorii să ofere salarii mai mari.
✅ Asigurăm echilibrul bugetar și sustenabilitatea pensiilor aflate în plată în prezent.
✅ Creștem gradul de ocupare pe piața muncii și numărul de noi locuri de muncă bine plătite.
✅ Asigurăm angajaților de azi pensii decente la bătrânețe.
✅ Scoatem la suprafață economia gri.
Am convingerea că dezbaterea și analiza tuturor argumentelor, cu seriozitate și responsabilitate, vor genera, la momentul oportun, cea mai bună soluție în privința taxării muncii în România. Aveți încredere. Va fi bine!
Alin Ignat, secretar se stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24143 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*