Alin Ignat: Povestea revocării ministrului Vlad Voiculescu sau cum au crezut unii că un guvern de coaliție e o piesă la teatrul de păpuși

Suntem la finalul unei zile mai încărcate decât era nevoie. Nu e necesar să insist, s-a spus de suficiente ori deja că revocarea unui ministru este atributul constituțional al premierului. Nici nu era cazul să explicăm, o statuează limpede Constituția, nu un penelist, nu un userist sau udemerist.
S-a invocat faptul că suntem într-un guvern de coaliție și că acest gen de decizii se iau într-un soi de colectiv, ca să nu-i spun șezătoare. Nimic mai fals. Și argumentez de ce. În momentul în care te înhami într-o astfel de alianță de guvernare care generează un cabinet, condus de un premier, se presupune, dacă suntem cu picioarele pe pământ, că acorzi încredere acelui premier și materializezi asta depozitând în mâna lui parte din decizia politică la nivelul coaliției respective. Cât de mică sau mare parte din decizie, putem discuta, dar numai dincolo de un minim, iar acest minim e Constituția. Asta, dacă nu cumva intenția ta este să ai un premier de carton, cu rol de obiect decorativ, situație în care o simplă fotografie cu persoana în capul mesei Guvernului ar fi suficientă. Să înțelegem că acesta a fost obiectivul partenerilor de la USR-Plus? Refuz să cred asta.
Ori, nu mă pot gândi că pretenția a fost ca premierul să nu poată nici măcar să evalueze activitatea unui ministru și, la nevoie, să îl remanieze din motive obiective. Exact despre asta a fost vorba azi. Despre o decizie obiectivă la baza căreia au stat argumente, nu oculte sau neclare, ci publice și evidente, nu doar pentru premier, ci pentru majoritatea cetățenilor care urmăresc activitatea Guvernului.
Ca să fiu și mai clar, putea fi vorba azi de un ministru liberal, atitudinea și abordarea democratică, normală, care s-ar fi impus, ar fi fost aceeași. Și nu ar fi însemnat nici atunci, cum nu înseamnă nici astăzi, un “act de agresiune”.
Dacă vrem să judecăm drept și sănătos, asta e calea. Dacă vrem să avem un guvern puternic și performant, haideți, dragi colegi, dacă nu vă cere și nu vă încurcă prea mult democrația, să lăsăm Prim-ministrul să fie Prim-ministru, a precizat Alin Ignat, consilier de stat la Cancelaria premierului României.
Despre Redacția ProAlba 37510 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*