Alin Ignat: E nevoie de concurs, la fiecare 4 ani, pentru cei care ocupă funcții de conducere în instituțiile publice

“Nu am înțeles niciodată cum poate face performanță cineva într-o funcție de conducere pentru care dă un concurs, o singură dată în viață. Ce te poate împinge înainte, ce te poate stimula să faci treabă, când știi că o dată trecut de concurs, ești director sau șef serviciu pe viață? Această abordare nesănătoasă e sursa plafonării și delăsării în rândul celor cu funcții de conducere din sistemul public din România. 

Sunt perfect de acord cu un singur concurs pentru funcționarii publici, e limpede că e nevoie de stabilitate în zona de execuție. Când vrei să ocupi o funcție de conducere, în schimb, trebuie să ai un mandat clar, pe care îl obții prin concurs, o dată la 4 ani, și un plan de management pentru care răspunzi la finalul mandatului. 

Nu cred că trebuie mers până la limitarea numărului de mandate la conducerea unei instituții, dar un mecanism de evaluare trebuie să existe, măcar o dată la 4 ani. Un moment de bilanț este necesar, iar dacă performezi, cu siguranță nu ai nicio problemă să susții și să promovezi din nou concursul pentru funcția de conducere. 

Am convingerea că trebuie să facem pasul către această abordare în privința funcțiilor de conducere din instituțiile publice. Avem nevoie de performanță în sistemul public, iar asta vine cu stabilirea unui echilibru clar al răspunderii. Un sistem de checks and balances ne asigură reușita. Concursul o dată la 4 ani pentru funcțiile publice din conducerea instituțiilor, cu o evaluare obiectivă la final de mandat, este imboldul pentru autodepășire dat celor care ocupă sau doresc să ocupe aceste funcții.”, a transmis Alin Ignat, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24045 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. Este foarte bine. Se se da concurs deoarece multi șefi isi terorizează angajații și nu se intampla nimic deoarece el ramane in functie pe viață. Sa nu uitam de cazul de la Timișoara unde șeful secției 4 o presa amanta sefului de la arme timp de 40 de minute și nu plătește nimic …ramane in functie. Isi înjură subalterni ii amenință cu acte de violență si dupa este promovat. Șeful sectiei 4 se joacă cu demisia. Astăzi zice ca isi da demisia maine zice ca nu isi mai da demisia. Este susținut în funcție. Dosarul de la DNA mai are vreo finalitate?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*