Alexandru Pereș: „Nu ne dorim poluare la Sebeș, nu ne dorim îmbolnăviri, dar avem nevoie de locuri de muncă, de dezvoltare, de bunăstare.”

alexandru peresÎncă din primele zile, 2015 se anunță un an ”fierbinte”, care poate fi momentul deciziei capitale! Ce facem și cum facem ca acea dorință a peste 67% dintre români, de relansare economică și de reindustrializare a țării să fie una din țintele importante a anilor care urmează? Reindustrializarea pe principii economico-financiare noi, aducătoare de locuri de muncă și profit, dar și de păstrare a unui mediu curat, fără poluări majore care să aducă atingeri sănătății populației. În acest context, ne aducem aminte că, subiectul investițiilor poluante nu este o provocare nouă pentru locuitorii județului Alba. Începând cu procedurile de închidere a S.C. Ampelum S.A. Zlatna, a întregului minerit de neferoase din Munții Apuseni, continuând cu experiența ratată de la Roșia Montană. Suntem acum în situația de a discuta și despre nemulțumirile locuitorilor din municipiul Sebeș în problema noii investiții de la S.C. Kronospan S.A. Este dificil a te poziționa de o parte sau alta a „beligeranților” deoarece fiecare în parte are dreptate. Nu ne dorim poluare, nu ne dorim îmbolnăviri, dar avem nevoie de locuri de muncă, de dezvoltare, de bunăstare. Am încercat să nu dăm declarații sub imboldul emoțiilor de moment, urmând să ne documentăm pentru a ne lămuri cu privire la situația reală atât a nemulțumirilor cetățenilor cât și a punctului de vedere al societății S.C. Kronospan S.A. Din anul 2007, am încercat și insistat la factorii guvernamentali locali și centrali de a comunica și lămuri situația de la Sebeș, prin intermediul a opt interpelări pe posibilele poluări sau pe sănătatea locuitorilor și am primit răspunsuri, mai mult sau mai puțin voluminoase sau argumentate, dar toate dădeau ca sigură investiția și cu limite acceptabile și legale în privința poluării.

Ce trebuie făcut? (evident, este o părere personală) :

  1. Vina este la administrația locală și centrală, dar și la investitor. Atât instituțiile de control locale, regionale sau centrale, care nu comunică repetat și îndestulător cu populația, cât și investitorul care ar trebui să aibă mai multă deschidere spre dialog și informare populară, baza unei coexistențe acceptate.
  2. Mai puțină aroganță în declarații și comportament din partea managerilor S.C. Kronospan S.A. ar netezi relația cu locuitorii din Sebeș și din zonă.
  3. Mai multă trasparență și lumină în derularea de noi investiții, cu accent pe sistemele moderne de protecție a mediului și sănătății populației, precum și a monitorizării aerului.
  4. Controale mai riguroase și comunicarea către populație a rezultatelor acestora, nu doar spre ministere, cu privire la sursele de poluare existente și măsurile convenite.
  5. Acțiuni comune pentru stoparea eventualelor poluări accidentale.
  6. Prima dată siguranța mediului și sănătății salariaților și apoi profitul companiilor.

Așa că, eliminând populismul și politicianismul din declarații, trebuie să fim conștienți că numai împreună putem fi eficienți, acum în 2015.

Salut însă, suspendarea pe moment a autorizației de mediu pentru noua fabrică de formaldehidă până la lămurirea situației și instituirea unui mod de dialog și rezolvare a tuturor problemelor locuitorilor.

S.C. Kronospan S.A. poate funcționa deocamdată și cu vechea fabrică, completându-și din altă parte necesarul de formaldehidă.

Rolul nostru este de a sesiza și instituțiile centrale, respectiv, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, precum și Ministerul Sănătății, în ideea de a reanaliza și rezolva situația de la S.C. Kronospan S.A. Sebeș.

Alexandru Pereş,

Senator PDL de Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19054 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*