Alexandru Pereș: Guvernul Ponta îngroapă Proiectul RMGC

Mircea Trifu

alexandru peresO nouă strategie sau neînțelegeri în coaliția de guvernare? Depinde cum privești lucrurile! Asistăm aproape zilnic la apariţia unor  noi falii în parcursul alianţei aflată la guvernare, iar dezacordurile sunt adesea insurmontabile. S-a ajuns până acolo că  USL   își respinge, constant, propriile propuneri legislative sau proiecte de lege!  Este greu de găsit o dovadă mai clară a superficialităţii şi neputinţei PNL şi PSD de a guverna împreună. Ultima „realizare”  este respingerea „Proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roșia Montană și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România”, adoptat de Guvern.

Comisia specială, constituită pentru analizarea proiectului de lege despre care am amintit, s-a transformat pe parcurs, intempestiv, într-o comisie de anchetă incriminatorie, ai cărei membri amenință cu sărbători nefericite pe cei care, în opinia lor, au semnat abuziv  acest proiect. Am sentimentul că aceasta a fost  intenția ascunsă a Guvernului și a liderilor PSD, întrucât, aşa cum am declarat şi în Parlament, comisia nu a făcut decât o analiză şi un comentariu cu recomandări asupra situaţiei exploatării miniere de la Roşia Montană. Nu au fost propuse, aşa cum ne-am fi aşteptat,  amendamente sau soluţii legate de relansarea mineritului în România şi stimularea locurilor de muncă, mult clamată de un an de USL însăşi.

În acest mod, Ponta și ai lui au pus cruce investiției de la Roșia Montană,  mineritului din munții Apuseni, locurilor de muncă și speranțelor localnicilor! Subliniez faptul că tot ce s-a construit, sigur, cu efortul nostru, al celor care înțeleg și susțin activitatea de minerit în zonă, şi al companiei RMGC, poate şi al guvernelor României, în timp de câţiva ani de zile la Roşia Montană şi în tot perimetrul minier din Munţii Apuseni, se va dărâma, va fi istorie! Cu siguranţă şomajul va creşte întrucât în Munţii Apuseni nu prea există alternative la locurile de muncă pierdute. O soluţie ar fi relansarea turismului într-o zonă în care mediul este puternic viciat de fostele exploatări miniere.

Pentru că înțeleg care este situația la Roșia Montană și pentru că știu că localnicii au nevoie și de ajutorul nostru al parlamentarilor, am depus un amendament asupra Legii bugetului de stat pe anul 2014, prin care solicit Ministerului Economiei fonduri în vederea înfiinţării şi funcţionării Agenţiei pentru Stimularea şi Dezvoltarea Turismului în Munţii Apuseni – cu sediul la Roşia Montană. Sper, astfel, ca prin această Agenție, să se stimuleze dezvoltarea turismului din zonele montane defavorizate, ca alternativă la aspectele sociale şi economice specifice comunităţilor care populează aceste locuri.

Dacă Guvernul Ponta nu are nici idei, nici soluții, i le vom oferi noi, cei din județul Alba! Rămâne să vedem dacă, într-adevăr, localnicii din Roșia Montană sunt importanți pentru Guvernul uslamist sau declarațiile populiste din ultimul an cu privire la relansarea economică și reducerea șomajului au fost sau nu o „himeră USL”, așa cum ne-a obișnuit în ultimul timp!

Senator PDL de Alba,

Alexandru Pereş

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22561 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*