Albaiulienii cu dizabilități au acces mai ușor la serviciile publice, printr-un software revoluționar: SensusAccess

Municipalitatea din Alba Iulia a stabilit, de curând, un protocol de colaborare cu organizația daneză non-profit RoboBraille Outreach pentru implementarea unui software care să le faciliteze persoanelor cu dizabilități din Alba Iulia accesul la informație și la serviciile publice.

SensusAccess: pe 3 site-uri, pentru 3 ani.

Software-ul SensusAccess oferă patru categorii diferite de servicii: Braille,  audio, servicii de e-book si servicii de accesibilitate. Programul este administrat și întreținut de RoboBraille Outreach, iar prin protocolul de colaborare încheiat cu adminsitrația din Alba Iulia, acesta va fi disponibil timp de 3 ani pentru albaiulieni prin încorporarea în minim 3 website-uri administrate de municipalitate: www.apulum.ro, www.visitalbaiulia.com, www.viziteazaalbaiulia.ro. In prima fază, software-ul va fi disponibil publicului pe site-ul official al administrației locale, http://www.apulum.ro/index.php/primaria/accesibilitate, urmând ca, ulterior, să fie implementat și pe celelalte două site-uri ale Municipiului Alba Iulia.

Pentru utilizarea instituțională (inclusiv de către municipalități, instituții academice, organizații, asociații sau alte instituții), interfața web SensusAccess este disponibilă, contra cost, în versiuni personalizate. Albaiulienii o vor putea folosi însă gratuit în următorii 3 ani, mulțumită protocolului încheiat între Primaria Alba Iulia si compania daneza.

Inițiativa implementării acestui software mai mult decat utilă pentru albaiulienii cu nevoi speciale i-a aparținut chiar primarului Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava și a venit în urma unei întâlniri cu cativa nevăzători din oraș. “In goana noastră zilnică, ne facem, din păcate, prea puțin timp pentru a observa evidențele și pentru a-i înțelege și ajuta și pe semenii noștri care duc o luptă infinit mai grea și mai nedreaptă decât noi. Lucruri simple pentru noi, majoritatea, sunt pentru ei foarte greu accesibile iar atunci când sunt puși în situația de a “rezolva o problema”, ei se lovesc de bariere ce n-ar trebui să existe. Tocmai de aceea am căutat și am găsit această soluție informatică, dedicată în special nevăzătorilor dar pe care o poate folosi oricine are nevoie. Sunt mândru că s-a implementat, în premieră într-o municipalitate din România, aici la Alba Iulia și nu mă îndoiesc că își va dovedi cu prisosință utilitatea” a declarat Mircea Hava, primarul orașului. 

La rândul sau, Nicolaie Moldovan, city manager al Municipiului Alba Iulia, a completat:Ambiţia municipiului Alba Iulia de a deveni cu adevărat un oraş european și inteligent presupune încurajarea și facilitarea accesului la informații pentru orice cetățean și implicarea în viața orașului prin intermediul instrumentelor de comunicare și informare online şi integrarea persoanelor marginalizate sau cu dizabilități de vedere prin intermediul tehnologiilor inovatoare. Echivalez parteneriatul dintre noi și danezii de la RoboBraille cu  implementarea unei tehnologii de impact, care să sprijine publicul cu dizabilități de vedere din oraș și din toate colțurile țării, la o informare cât mai facilă cu privire la Municipiul Alba Iulia, prin intermediul serviciului inovator SensusAccess încorporat la nivelul celor 3 website-uri administrate de municipalitate. Utilizarea software-ului va avea, totodată, un real impact asupra municipiului și a cetățenilor săi, putând constitui un exemplu de bune practici și promovând imaginea acestuia pe plan internaţional. Municipiul Alba Iulia intră, astfel, în rândul instituțiilor importante de la nivel European (universități, municipalități, centre de cercetare, ONG-uri, etc.) care utilizează acest software în vederea creșterii accesului la informații pentru persoanele cu dizabilități de vedere.” 

Despre Organizația Non-profit RoboBraille Outreach 

RoboBraille Outreach este o asociație non-profit de profesioniști, antreprenori sociali, dezvoltatori și reprezentanți ai utilizatorilor finali, având ca obiectiv sprijinirea dezvoltării de tehnologii care vizează incluziunea. Asociația se concentrează în primul rând pe software-ul SensusAccess, dar și pe alte tehnologii care sprijină incluziunea persoanelor cu dizabilități de vedere. RoboBraille Outreach a fost înființată în 2008 și este în prezent prezidată de domnul Flemming Hansen, fost director al Synscenter Refsnæs, Centrul Național Danez pentru copii cu dizabilități de vedere. 

Despre programul SensuAccess

SensusAccess este un software de poștă electronică și web capabil să transforme automat documente într-o varietate de formate alternative accesibile pentru persoanele cu dizabilități de vedere și de citire. Utilizatorii nu trebuie să se înregistreze pentru a utiliza serviciul. Obiectivul software-ului SensusAccess este de a sprijini și de a promova integrarea  persoanelor cu nevoi speciale din punct de vedere social, pe tot parcursul sistemului educațional, dar și pe piața muncii. Programul face parte din inițiativa Raising the Floor, care are ca obiectiv îmbunătățirea accesibilității și incluziunii persoanelor marginalizate. SensusAccess este, de asemenea, membru al consorțiului DAISY, care reunește organizații și institute internaționale care se adresează nevoilor persoanelor cu dizabilități de vedere din toată lumea (http://www.daisy.org).

SensusAccess este dezvoltat în comun de către Synscenter Refsnæs (Centrul Național pentru Copii și Tineret defavorizați din Danemarca) și Sensus ApS și gestionat împreună cu organizația non-profit RoboBraille Outreach. De la lansarea sa în 2004, SensusAccess a câștigat mai multe premii internaționale, inclusiv Premiul WISE 2012 pentru Incluziune în Educație, Premiul BETT 2010 pentru cea mai bună soluție specială în educație și Premiul de e-Inclusion al Comisiei Europene pentru e-Accesibilitate în 2008.

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21859 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*