Albaiuliancă, studentă la Arhitectură: “Ansamblul memorial al Marii Uniri din Alba Iulia denotă o lipsă de sensibilitate și de direcție strategică…”

Mircea Trifu

Materialul de mai jos este semnat de Laura Sabău Tătar, studentă în anul al V-lea la arhitectură și se referă la proiectul care cuprinde si Monumentul Unirii din fața Catedralei Încoronării. Materialul a fost scris doar pe baza datelor din proiect. Autoarea este din Alba Iulia și are rezultate deosebite ca student la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu” din București. 

“Ansamblul memorial al Marii Uniri din Alba Iulia denotă o lipsă de sensibilitate și de direcție strategică privind promovarea valorilor culturale găzduite în cetatea ”Alba Carolina”. Rezolvarea urbanistică propusă marcată prin legătura în ax dintre Catedrala Ortodoxă, Podul Marii Uniri și Monument se află într-un dialog subordonator închis cu configurația spațială a cetății și cu Catedrala Romano – Catolică, ambele de o valoare impresionantă. În mod paradoxal, amplasarea monumentului precum și dimensiunile sale megalomanice, neagă întocmai importanța momentului istoric pe care îl marchează. Situat într-un banal sens giratoriu, el este îndepărtat de oameni, ca un parazit, putând participa la viața orașului poate doar printr-un ordin de restricționare a traficului. Dimensiunile sale – efectul de verticalitate se află în concurență cu turla Catedralei Ortodoxe iar apropierea față de fântâna din parc (și ea mult prea mare și străină) ceează un efect vizual obositor, deranjant, trădând astfel lipsa de profesionalism.” 

student Laura SABĂU TĂTAR

an IV – ARHITECTURĂ

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22588 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*