Alba: Se fac inscrieri pentru Gala Voluntariatului. Castigatorii celor 13 sectiuni vor fi premiati

Gala este un eveniment judeţean dedicat recunoaşterii voluntarilor, proiectelor de voluntariat și coordonatorilor de voluntari, eveniment care marchează Ziua Internaţională a Voluntarilor, celebrată în fiecare an în data de 5 decembrie. Începând cu data de 5 noiembrie 2012, timp de 2 săptămâni, organizatorii aşteaptă nominalizări din partea organizaţiilor non-guvernamentale sau a instituţiilor publice care lucrează cu voluntari şi implementează proiecte de voluntariat, pentru cele 13 secţiuni de concurs ale Galei.  Informaţiile necesare pentru participare şi formularele de nominalizare sunt disponibile pe pagina www.cjvalba.ro. Nominalizările se primesc exclusiv prin e-mail la adresa cjvalba@gmail.com pâna la data de 18 noiembrie 2012. După preselectarea nominalizărilor de către organizatori, juriul va alege cei 13 câştigători ai categoriilor de concurs, ce vor fi anunţaţi şi premiaţi în data de 5 decembrie 2012, ora 18.00, în cadrul Galei.

Câștigătorii celor 13 secțiuni ale Galei vor fi premiați după cum urmează: Premiul I va consta dintr-un schimb de experiență la Centrul de Voluntariat din Bremen (Germania) pe durata a 10 zile. Premiul II îl reprezintă participarea la un curs de 3 zile pe tema „Comunicare”, ce se va desfășura la Arieșeni, iar premiul III constă din participarea la un curs intensiv de o zi cu tema „Public speaking”, ce se va desfășura la Ampoița.  Voluntarii nominalizaţi trebuie să probeze implicarea în activităţi de voluntariat din diferite domenii ale vieţii judeţului nostru, cum ar fi: servicii sociale, educaţie, cultură, protecţia mediului, dezvoltare organizaţională, artă şi turism, comunicare şi cunoaştere, media, antidiscriminare şi integrare socială, activităţi care să le înnobileze viaţa şi care să îmbunătăţească sau să uşureze viaţa semenilor, să înfrumuseţeze lumea în care trăim, să eficientizeze acţiunile organizaţiilor şi instituţiilor în care activează, să încurajeze participarea civică a tinerilor în comunităţile locale din Judeţul Alba, să formeze punţi de legătură între tinerii voluntari şi organizaţiile, fundaţiile şi instituţiile care oferă posibilitatea desfăşurării activităţii de voluntariat. Ei trebuie să-şi fi derulat activitatea pe durata anului 2012 sau să facă parte din proiecte aflate în derulare, cu condiţia ca acestea să fie suficient de avansate pentru a permite raportarea unor rezultate preliminare concrete. Un astfel de eveniment ,încurajează implicarea tinerilor într-o mai mare măsură în activităţi de voluntariat, susţine şi promovează eforturile depuse de organizaţiile, instituţiile şi autorităţile locale pentru a crea la nivelul societăţii civile condiţii favorabile voluntariatului în Judeţul Alba. În egală măsură, el este un demers pentru ameliorarea şi recunoaşterea activităţilor de voluntariat, pentru pregătirea de resurse umane în vederea susţinerii activităţilor comunităţii, pentru creşterea respectului faţă de muncă, faţă de oameni, natură şi valorile contemporane dar şi pentru introducerea pe agenda publică a subiectului voluntariatului, în vederea obţinerii recunoaşterii valorii lui, ca parte integrantă a societăţii româneşti.

                 Descrierea secțiunilor și categoriilor de concurs

Descrierea secțiunilor și categoriilor de concurs dorește să ofere mai multe detalii cu privire la încadrarea nominalizărilor în aceste secțiuni și categorii. Aceste descrieri sunt informative și exemplele cuprinse aici nu sunt exhaustive. Încadrarea nominalizărilor în aceste categorii este facută direct de către nominalizatori. Organizatorii și juriul nu vor modifica încadrarea în secțiunile și categoriile concursului realizată  de catre nominalizatori, dar încadrarea nepotrivita poate fi un dezavantaj în procesul de evaluare.

I.Secțiunea PREMII pentru VOLUNTARI

1. Voluntarul JUNIOR

În această secțiune pot fi inscriși voluntari cu rezultate deosebite în proiectele derulate din toate domeniile de activitate, cu vârste cât mai fragede.

2. Voluntar SENIOR

În această secțiune pot fi înscriși voluntari cu rezultate deosebite în proiectele derulate din toate domeniile de activitate, cu vârste cât mai înaintate

3. Voluntarul anului în domeniul ARTĂ ȘI CULTURĂ

În această secțiune pot fi înscrisi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul artă si cultură în proiecte precum promovarea diverselor aptitudini artistice, derularea de proiecte sau campanii de conștientizare sau educare a publicului în domeniul culturii, cultivarea patrimoniului național, promovarea tradițiilor, evenimente cultural-artistice, cercetare în domeniul culturii, proiecte sau programe interculturale etc.

4. Voluntarul anului în DOMENIUL SOCIAL

În această secțiune pot fi înscrisi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul social în proiecte care au ca scop dezvoltarea sectorului social din județ, proiecte de incluziune sociala, dezvoltare și formare profesională, campanii de informare și educare privind diferite probleme sociale, proiecte de promovare a antreprenoriatului social, cauze umanitare și comunitare, lucrul direct cu diferite categorii de beneficiari etc.

5. Voluntarul anului în domeniul SPORT ȘI RECREERE

În această secțiune pot fi înscrisi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul sport și recreere în proiecte precum campanii de informare publică privind sportul și sănătatea, competiții sportive, promovarea talentelor sportive, proiecte educaționale de sport și/sau recreere etc.

6. Voluntarul anului în domeniul EDUCAȚIE

În această secțiune pot fi înscrisi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul educației în proiecte de dezvoltare personală și profesională dedicate unor categorii diferite de beneficiari, proiecte de educație non-formală sau informală, educație de excelență, creșterea accesului la educație și școlarizare, creșterea standardelor calitative în învățământ, realizarea de materiale cu rol educațional etc.

7. Voluntarul anului în domeniul SANATATE

În această secțiune pot fi înscrisi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul sanatății în proiecte precum campanii de conștientizare publica privind sănătatea, educație în domeniul sănătații, informare privind măsuri de prim-ajutor, tratamente paliative sau de specialitate pentru diferite tipuri de beneficiari, servicii de prevenire a anumitor boli, tratamente si asistență medicală gratuite etc.

8. Voluntarul anului în domeniul ACTIVISM CIVIC ȘI DREPTURILE OMULUI

În această secțiune pot fi înscrisi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul activism civic și drepturile omului în proiecte precum militarea pentru drepturile omului, campanii de conștientizare publică privind drepturile omului, activism civic în diferite domenii, realizarea de materiale privind drepturile omului cu scopul promovării acestora, campanii sau proiecte de lobby sau advocacy etc.

II. Secțiunea PREMII pentru PROIECTE de VOLUNTARIAT

1. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul ARTĂ ȘI CULTURĂ

În această secțiune pot fi înscrise proiecte din domeniul artă și cultură precum promovarea diverselor aptitudini artistice, derularea de proiecte sau campanii de constientizare sau educare a publicului în domeniul culturii, cultivarea patrimoniului național, promovarea tradițiilor, evenimente cultural-artistice, cercetare în domeniul culturii, proiecte sau programe interculturale etc.

2. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul SOCIAL

În această secțiune pot fi înscrise proiecte din domeniul social care au ca scop dezvoltarea acestui sector din Județ, proiecte de incluziune sociala, dezvoltare și formare profesională, campanii de informare și educare privind diferite probleme sociale, proiecte de promovare a antreprenoriatului social, cauze umanitare și comunitare, proiecte dedicate direct diferitelor tipuri de beneficiari etc.

3. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul EDUCAȚIE

În această secțiune pot fi înscrise proiecte din domeniul educației precum dezvoltarea personală și profesională, de educatie formală sau non-formală, educație de excelență, creșterea accesului la educație și școlarizare, creșterea standardelor calitative în învățamânt, realizarea de materiale cu rol educațional etc.

4. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul SANATATE

În această secțiune pot fi înscrise: proiecte cu rezultate deosebite în domeniul sănătății precum campanii de conștientizare publică privind sănătatea, educație în domeniul sănătății, informare privind măsuri de prim-ajutor, tratamente paliative sau de specialitate pentru diferite tipuri de beneficiari, servicii de prevenire a anumitor boli, tratamente și asistență medicală gratuită etc

III. Secțiunea COORDONATORUL de VOLUNTARI al anului 

În această secțiune pot fi înscriși coordonatori de voluntari cu rezultate deosebite în coordonarea voluntarilor, care utilizează procese și instrumente de coordonare a voluntarilor, care sunt motivați  și reusesc să motiveze voluntarii, care evaluează și îmbunatățesc constant procesul de management al voluntarilor în orgnaizația lor. Coordonatorii de voluntari pot fi angajați sau voluntari și nu sunt coordonatorii unui proiect care implică voluntari.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22061 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*