Alba, pe harta corupției locale. În majoritatea cazurilor de corupție din județ, inculpații au primit închisoare cu suspendare

Miercuri, 15 aprilie, Societatea Academică din România și Romaniacurata.ro au lansat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la București, o hartă online interactivă ce permite vizualizarea unei serii de informații referitoare la cazurile instrumentate de către procurorii DNA, pentru toți cei interesați de analizarea fenomenului corupției manifestat la nivel local.

Preşedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi spune că un aspect relevat de Harta corupției locale este reprezentat de ponderea mare a primarilor condamnați pentru corupție în perioada menționată. Astfel, între 2010 și 2014 au fost condamnați definitiv 56 de primari și 16 viceprimari.

harta coruptiei locale 1

Potrivit hărții corupției locale, „în Alba au fost finalizate 36 procese (în perioada 2010-2014), 77.78% fiind condamnări cu suspendare, în 41.67% dintre cazuri au fost implicate fonduri UE, în 61.11% dintre cazuri condamnații lucrau în sectorul public și în 44.44% aveau funcție de conducere. Infracţiunile din județul Alba pot fi anchetate de centrul teritorial Alba-Iulia sau de secţiile Structurii Centrale”.

Cu un indice de 1.05 (condamnări la 10.000 de locuitori) și cu 36 de condamnări în perioada 2010 – 2014, județul Alba se plasează pe locul 21 în topul județelor . Durata medie a pedepsei de închisoare cu executare este de 30 de luni. În majoritatea cazurilor de corupție din Alba, inculpații au primit închisoare cu suspendare.

harta coruptiei locale

Mai jos găsiți câteva exemple din lista inculpaților din perioada 2010-2014 în Alba.

Marius Mircea Pop – șef poliție (8 ani de închisoare cu suspendare)

Ioan Berghezan – procuror Parchet (4 ani de închisoare cu executare)

Mirel Vasile Duda – medic șef la Penitenciar (4 ani de închisoare cu suspendare)

Raul Nicolae Hancheș – (4 ani de închisoare cu executare)

Ionel Marin – (4 ani de închisoare cu executare)

Sorin Gabriel Moldovan – ofițer penitenciar (4 ani de închisoare cu suspendare)

Alexandru Duca – administrator societate comercială (3 ani și jumătate de închisoare cu executare)

Nicolae Blaga – administrator societate comercială (3 ani de închisoare cu executare)

Ioana Iuliana Girlea – director Centru Regional de Plăți pentru dezvoltare rurală și pescuit SAPARD (MDRAP) (3 ani de închisoare cu suspendare)
Dănuț Ioan Ispas – consilier Direcția Generală a Finanțelor Publice (3 ani de închisoare cu suspendare)

Adrian Lengher – administrator societate comercială (3 ani de închisoare cu suspendare)

Florin Gabriel Mihăilescu – consilier superior Direcția Generală a Finanțelor publice (3 ani de închisoare cu suspendare)

Gheorghe Muntean – director Casa de Asigurări de Sănătate (3 ani de închisoare cu suspendare)

Dumitru Valentin Dumbrava – ofițer poliție judiciară MAI (2 ani și jumătate de închisoare cu executare)

Doina Scutea – avocat -Decan Baroul Alba (2 ani de închisoare cu suspendare)

Marian Stanciu – (2 ani de închisoare cu executare)

Vasile Bereș – director Direcția Sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor (12 luni de închisoare cu executare)

Lista întreagă o puteți vedea AICI.

Analiza a fost întocmită pe baza datelor obținute de la Direcția Națională Anticorupție, care a publicat 3.125 de comunicate referitoare la condamnările definitive în cazurile instrumentate de către procurorii anticorupție, în perioada 2010 — 2014.

„Un lucru care nu este evident — uitați-vă la o comparație între pedepsele cu executare și pedepsele cu suspendare, între două categorii de persoane: persoane cu funcții importante și persoane cu funcții neimportante, primii nu sunt la risc atât de mare ca restul lumii, dovadă că ei iau totuși mai mult pedepse cu suspendare decât pedepse cu executare față de simplii ‘muritori’”, a afirmat Alina Mungiu Pippidi.

„Scopul acestei hărți interactive este acela de a facilia accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA, precum membrilor societății civile și jurnaliștilor, dar și celor din mediul academic care doresc să analizeze din punct de vedere statistic problematica (anti)corupției și, nu în ultimul rând, al publicului larg la informații descriptive și ușor comparabile la nivel de condamnare individuală”, se arată pe site-ul romaniacurata.ro.

Despre Redacția ProAlba 37273 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*