Alba. Județul fotografului sătul. De Florian-Rareș Tileagă

Cetate Coltesti 1N-o fi Alba „cel mai cel” județ din țară, bogat, frumos etc. – deși se poartă superlativele și aș putea s-o dau pe laude localiste pe care puțini ar putea să le verifice – dar știu că e un județ fotografiabil. De fapt, dacă cheful de poze s-ar măsura în foame iar județul ar fi mâncare, fotografii din Alba ar fi tot timpul sătui. Enumăr doar câteva „specialități”: cetatea Alba Iuliei, mănăstirea Râmeț, Iezerul Șureanu, Transalpina, Rimetea.

Și nu numai. Catedrale, cetăți săsești, lacuri montane imense, biserici de lemn, mănăstiri – enumerarea e lungă și, nu-i așa, impresionantă în mod negustoresc. De aceea, ca să elimin orice bănuială de promovare umflată, voi enumera cele mai sărace, pustii și uitate de lume locuri din județul Alba. Cele mai trecute cu vederea. Ele sunt vechile cetăți și castele nobiliare, din care n-au rămas decât ruine. Adică moloz și buruieni, care, însă, pentru ochii oricărui bun fotograf, sunt aur curat. Bine ai venit într-un ținut al rămășițelor care, în lumina bună a soarelui, sunt splendide.

Cetatea medievală din Petrești. E cea mai atipică dintre recomandări, pentru că, practic, vorbim de un cimitir, de o bucată de zid și de un turn care ar sta oricând în topul celor mai sinistre imagini din Ardeal. Sunt resturile unei cetăți militare de secol XIV, din care turnul de care vorbeam se înalță deasupra tuturor acoperișurilor. Totul e astupat de iederă, totul e deformat și hiperbolic. Lumină bună: dimineața.

Cetate Coltesti 2Bazilica romanică din Gârbova. Pe vârf de deal, aproape de sat, înconjurată de ziduri albe, bazilica nu contrazice nici măcar una dintre imaginile cu „cetate medievală” pe care le aveam în copilărie. Are 700 de ani vechime, stilurile (romanic, apoi gotic) sunt vizibile în liniile construcției iar peisajul de ansamblu e dominat de contrastul dintre piatră multă și puțină iarbă. Lumină bună: seara.

Cetatea medievală din Colțești. E unul din locurile care nu reprezintă în nici un fel județul Alba, părând mai degrabă o fortăreață din Orient. Cocoțată pe deal, departe de satele Colțești și Rimetea, cetatea (construită în 1296) e unul dintre cele mai pozate monumente din Transilvania. Unghiurile de fotografiere sunt cu duiumul, cetatea fiind înconjurată de versanți, dar cea mai bună imagine se obține de pe versantul vestic, pentru că astfel vei avea, în fundal, stâncile imense ale Pietrei Secuiului. Lumină bună: după-masa.

Citește continuarea AICI.

Text și foto: Florian-Rareș Tileagă

Articol publicat în Revista ProAlba. Ediția print poate fi vizualizată AICI.
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 16846 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*