Alba Iulia: Peste 500 de șoferi au fost testați, într-o singură noapte, în cadrul unei acțiuni a poliției

Peste 500 de conducători auto au fost testați de polițiștii rutieri din Alba Iulia, noaptea trecută, în cadrul unei acțiuni care a vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor. Polițiștii au depistat 3 șoferi care au urcat la volan după ce au consumat alcool. 

În noaptea de 18/19 ianuarie 2020, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, sprijiniți de polițiștii Biroului de Ordine Publică și de cei ai Serviciului Rutier, au organizat o amplă acțiune care a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere și depistarea conducătorilor auto care pun în pericol siguranța traficului rutier și conduc  autovehicule fiind sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Optsprezece polițiști au acționat în 3 filtre rutiere și au oprit, pentru control, 519 conducători auto. În urma testărilor, pentru 3 dintre aceștia au rezultat valori pozitive în ceea ce privește consumul de alcool. Într-un caz, valoarea indicată de aparatul etilotest a fost mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, impunându-se întocmirea unui dosar penal.

În total, polițiștii au constatat 47 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 8.990 lei, au reținut 3 permise de conducere și au retras 5 certificate de înmatriculare.

De exemplu, în jurul orei 24.00, a fost depistat un bărbat de 33 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Calea Moților din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Valoarea rezultată în urma testării cu aparatul etilotest a fost de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului. 

Poliţia rutieră Alba reaminteşte conducătorilor auto că şofatul este incompatibil cu consumul de alcool şi le readuce în atenţie câteva aspecte legate de aceasta.

Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.

Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă. Pe timpul cercetării penale, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, acestea se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20651 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*