Alba Iulia: Nou termen de finalizare pentru proiectul de restaurare de la Palatul Principilor

Solicitările Primăriei Alba Iulia de prelungire a termenului de derulare a proiectului și, implicit, a graficului de finalizare a lucrărilor au fost recent aprobate de finanțatorul proiectului. Noul termen este de 31 octombrie 2021. Lucrările de restaurare, reabilitare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia vor fi finalizate până în 30 iunie 2021, iar până la sfârșitul lui octombrie se vor amenaja și dota spațiile interioare. 

Amintim câteva dintre argumentele invocate de Primăria Alba Iulia pentru prelungirea duratei proiectului: complexitatea lucrărilor de consolidare, investigare, conservare, restaurare, reconstituire, dotări interioare și amenajări expoziționale; lucrările implică expertiză de specialitate din partea istoricilor de artă și restauratorilor implicaţi în proiect; contestațiile care au marcat procedurile de achiziție a lucrărilor enumerate mai sus.

Finanțatorul a aprobat și actualizarea contractului de lucrări, în acord cu cerințele impuse de OUG 114/2018, care a generat creșterea costurilor cu manopera în sectorul construcții. În urma aprobării acestei modificări financiare, valoarea totală a proiectului este de 23,12 milioane de lei.

„Din punctul nostru de vedere, noul termen de finalizare a lucrărilor este unul realist și permite o monitorizare atentă a acestora, având în vedere atenția, meticulozitatea și complexitatea cu care trebuie să tratăm intervenția asupra acestui monument istoric. Toate, în așa fel încât, la sfârșitul proiectului, să avem un complex de funcțiuni culturale și turistice în acord cu statutul istoric al Palatului, care să contribuie și la creșterea numărului de turiști“, apreciază Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia.

Stadiul lucrărilor

Una dintre cele mai importante lucrări, în contextul restaurării și valorificării edificiului, cea de reabilitare a şarpantei și a învelitorii, a fost finalizată. Potrivit datelor furnizate de constructor, SC EURAS SRL, în paralel s-au derulat desfaceri, demolări, dar și lucrări de consolidare și restaurare. Datele constructorului arată că, în această perioadă, au loc lucrări care se pretează la sezonul rece.

Stadiul fizic al lucrărilor realizate până acum este de aproximativ 34%. 

Despre Palatul care i-a găzduit pe principii ardeleni

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor ardeleni a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.

Despre proiect

Pentru valorificarea durabilă a Palatului Principilor, în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene, vor avea loc lucrări de consolidare, conservare, restaurare dotări interioare și amenajări expoziționale.

Funcțiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ.

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21772 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*