Alba Iulia, mereu surprinzătoare. Pulberăria (moara) Cetății

Această încăpere deosebită este, din punct de vedere arhitectonic, o construcție impresionantă unică în arhitectura militară, ecleziastică sau civilă din sud-estul Europei. A fost timp de cinci secole martora unor evenimente de interes istoric și national, luând mai multe intrebuințări în funcție de nevoile și interesele acelor vremuri. Iată un scurt istoric…

1504-,,Barbacana Porţii Sf. Gheorghe’’ sau ,,Turnul Porții”. Construcția a fost realizată din piatră de râu la începutul secolului al XVI-lea iar scopul era unul militar. Barbacana era amplasată în fața porții  Sf. Gheorghe, fosta ,,Praetoria’’, o intrare rezervată guvernatorului, comandantului Legiunii XIII Gemina și oficialilor Romei. Planul armatei Habsburgice din 1711 ne arată că accesul principal în cetatea Bălgrad se făcea prin poarta Sf.Gheorghe, aceasta fiind protejată de o barbacană de plan circular deservită de un pod ridicător și de o curte.

1 noiembrie, 1599- La această dată, Barbacana își deschide porțile și-l primește pe Mihai Viteazul, Voievod al Valahiei, în cetatea medievală Bălgrad (capitala Transilvaniei între 1542-1690), în urma victoriei de la Șelimbar. Mihai devine guvernator de Transilvania, realizând Unirea politică a Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești. Barbacana medievală a porţii Sf.Gheorghe este şi astăzi vizibilă prin piatra aflată la baza acestei încăperi.

 1715-,,Pulberăria Rotundă’’(Depozitul de armament)- În programul construcţiilor cetăţii celei noi, la nivelul substrucţiilor, barbacana a fost curăţată de ruine şi conservată la interiorul noului bastion al Cetăţii ,,Alba  Carolina”, adăugându-i-se suplimentar, din caramidă, un pilon, bolţi şi răsuflători pentru a deservi un depozit de pulbere. Construită în timpul domniei lui Carol al VI-lea, în cel de-al VII-lea bastion numit Sf.Ioan de Capistrano sau al Transilvaniei, în perioada anilor 1715-1738, ea facea parte din lucrările ascunse, de o deosebită importanță, destinată păstrării și depozitării armamentului, prafului de pușcă și de tun, precum și proiectilelor  acestora. Asta, în condițiile în care Cetatea era centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general de armament. Proiectată de arhitectul italian Giovanni Morandi Visconti, în 1714, ea a fost finalizată de catre urmașii acestuia, arhitecții Iosif Quandri și Konrad von Weiss, în perioada 1718-1738. Construcția mai apare clar și în proiectele fortificației din anii 1731, iar în cele din 1738 și 1747 este numită ’’pulberăria rotundă’’.

1849- ,,Moara Cetații’’-A fost amenajată în depozitul de pulbere rotund, în timpul asedierii Cetații din primavara anului 1849, ea fiind acționată de patru cai. Chiar si astăzi se mai pot observa locașurile grinzilor morii din pereți. Proiectul a aparținut arhitectului Col. Domashewskz.

1968- ,,Crama’’-A a fost inaugurată de către Nicolae Ceaușescu cu ocazia sarbătoririi semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România. Era cel mai cunoscut local al acelor vremuri, remarcându-se prin petrecerile cu lăutari. A funcționat până în 1976.

1989-Revoluția găsește spațiul sub administrarea Armatei Române și primește o noua destinație, aceea de “ascunzatoare” pentru a-i proteja pe membrii Securității de furia populației.

2003- ,,PUB 13”-S-a deschis în noiembrie 2003, după şapte luni de restaurare şi punere în valoare a spaţiului. Aceasta a fost prima investiţie privată din Cetate. Atmosfera, locul şi concepţia sa înseamnă mai mult decât un spaţiu în care băutura se asortează de minune cu mâncarea bună şi cu muzica de calitate. Locul îţi crează un sentiment nobil pentru că, în sine, respectă ideea pierdută de nobil prin excelenţă. Fără titluri, fără onoruri, doar prin discreţie şi deschidere. De la mirosul vinului fiert până la apetisantele preparate, atrage acele persoane care sunt în căutarea atmosferei de altădată, aceea a cavalerilor şi al principi(i)lor. Cine pășește in PUB 13 revine cu drag, amintindu-şi cu plăcere că în Cetatea din Alba Iulia există un loc care respectă istoria, tradiţia şi oamenii.

(,,Asta-i pohta ce-am pohtit”-Mihai Viteazul)

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23672 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*