Alba Iulia în „pole position” la startul luptei pentru Capitala Culturală Europeană

Interviu Radu Matei Todoran, președinte interimar al Comitetului de Inițiativă „Alba Iulia 2020 +, Capitală culturală europeană”.

Domnule Todoran, de curând a avut loc „Conferinţa Capitale Culturale Europene 2020+” la Cluj, în localul fostului restaurant Cazino, clădire transformată acum în sală pentru reuniuni şi intrată în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca.

Da, aveţi dreptate. În perioada 13-14 noiembrie a avut loc această conferinţă la care noi am fost invitaţi atât că participanţi cât şi în calitate de purtători de cuvânt ai municipiului Alba Iulia. Felicitări gazdelor atât pentru organizare, cât şi pentru locaţia aleasă, pe malul lacului, în mijlocul parcului central.

Aţi trăit o experienţă pozitivă care să vă deschidă nişte orizonturi noi în legătură cu perspectivele unui oraş de a ajunge Capitala Culturală Europeană?

Am avut ocazia să particip la un eveniment de înaltă ţinută, un eveniment bine conceput, bine organizat, bine direcţionat. Participarea a fost de mare calitate. Păcat că oficialităţile locale, care de fapt promiseseră că vor fi prezente la eveniment, prinse în campania electorală, n-au participat la dezbateri. În general au fost prezenţi oameni din eşalonul doi al puterii de decizie. Nota bene, insă. Aceştia erau de fapt profesioniştii, cei de la care ai cu adevărat ce învăţa. Dar să vorbim la concret: au fost de faţă delegaţii ale celor patru oraşe din România aspirante  la titlul de Capitală Culturală Europeană: Alba Iulia, Cluj, Iaşi şi Timişoara, precum şi reprezentanţi ai UE sau  ai unor oraşe care au organizat deja astfel de evenimente sau au fost desemnate să le organizeze, cum ar fi : Guimaraes-Portugalia, Bruges-Belgia, Berlin şi Ruhr-Germania, Maribor-Slovenia, Pecs-Ungaria sau Paphos-Cipru.

Cum s-au desfăşurat dezbaterile? Aţi simţit vreo urmă de ostilitate din partea concurenţei?  Aţi simţit vreo clipă că şansele noastre sunt mici? Ce s-a întâmplat de fapt acolo?

Mi-aţi pus mai multe întrebări aşa că propun să le luăm într-o anumită ordine:
1.Dezbaterile s-au desfăşurat în trei părţi (paneluri), fiecare parte având câte o tematică. Prima temă a fost „Cultura şi criza identităţii europene”, cea de a doua s-a numit „Capitala Culturală Europeană şi Dezvoltarea Urbană” iar a treia „Cultură şi Construcţie Comunitară”. Temele s-au dezbătut având un moderator, un număr fix de respondenţi (şase la fiecare panel) şi un număr mai mare de persoane interesate care adresau întrebări. Metoda a funcţionat bine, cu mult succes, reuşind să creeze o atmosferă de dialog.
2. Întrucât în fiecare parte a fost inclus la respondenţi cel puţin câte un reprezentant al celor patru oraşe româneşti aspirante, fiecare dintre noi am avut ocazia să luăm cuvântul de mai multe ori şi să ne expunem părerile.
3.Atmosferă a fost excelentă, dominată de fair play şi bună cuviinţă. Nu am simţit nicio clipă că şansele noastre sunt mici, ba dimpotrivă. După ce i-am ascultat pe cei cu experienţă am fost sigur nu că avem şanse de a câştiga bătălia, ci că pornim din “pole position”.

Adică Alba Iulia ar putea porni favorită în această luptă? Cum aşa, când se aprecia în anumite cercuri că noi, în comparaţie cu celelalte competitoare, avem handicapul acela de „oraş mic”?

Nu mărimea oraşului contează. Sau mai bine zis nu neapărat mărimea. Uitaţi, spre exemplu, Paphos din Cipru are numai 40 000 de locuitori şi o distanţă până la cel mai apropiat aeroport de peste 50 km. În plus, în momentul desemnării sale nu avea teatru, sala polivalentă sau ceva asemănător. Bruges din Belgia abia adună 117 000 de locuitori împreună cu şase comune apropiate. Ruhr-ul din Germania s-a prezentat în competiţie nu ca oraş (pentru că nici nu este) ci ca regiune. Maribor, Slovenia, a fost desemnat împreună cu câteva oraşe din zonă. Aşadar, cei care vorbesc despre şansele noastre nu ştiu prea multe despre condiţiile de participare dar mai ales despre criteriile de desemnare.Vreau să le spun pe această cale tuturor contestatarilor acestei „nobile cauze” că NU AU DREPTATE ! Da, spun „nobilă cauză” pentru că Alba Iulia merită să devină Capitală Europeană, dacă naţională n-a putut fi încă. Merită înaintea oricărui alt oraş pentru că are un trecut glorios, pentru că este un simbol al romanilor şi va rămâne aşa pentru totdeauna. Dar mai ales pentru că are un potenţial de dezvoltare extraordinar în care eu cred cu adevărat. Momentan, ceea ce ne lipseşte este unitatea. Unitatea de gândire şi acţiune în legătură cu viitorul nostru. În rest avem tot ce ne trebuie. În Salonic, spre exemplu, cu ocazia Capitalei Culturale Europene s-a dărâmat o parte din centrul oraşului, s-au investit peste 200 de milioane de euro pentru a conserva nişte vestigii. La noi în Alba Iulia deja s-au investit peste 80 de milioane în cetate. Aşadar,  noi pornim cu aproape jumătate din teme (cele legate de vestigiile istorice) făcute. Va trebui să arătăm că avem potenţial , că facem parte din nişte structuri europene şi dezvoltăm deja nişte programe. Dar noi avem aceste lucruri: suntem oraşul în care se afla sediul Regiunii de Dezvoltare Centru, facem parte din Asociaţia Europeană a oraşelor care deţin cetăţi tip Vauban, derulăm proiecte împreună cu multe oraşe şi organisme europene. Apoi, suntem un oraş multicultural, multiconfesional, avem tradiţii pe care le-am conservat peste veacuri. Împreună cu Sebesul şi Aiudul am putea reprezenta atât ca număr (dacă tot spun unii că suntem prea mici) cât şi ca diversitate lingvistică şi etnică un argument de netăgăduit al aspirațiilor noastre spre a atinge scopul propus.

Am înţeles. Spuneati ceva despre unitate, despre unitatea noastră de “albanezi” cum ne spun unii…

Da, această temă este de mare actualitate. De la politică ni se trage totul. Sper ca lucrurile să se reaşeze după alegeri. Politicienii ar trebui să pună umărul şi să-i slujească pe cei aproape 80% dintre albaiulienii care doresc să trăiască într-o CAPITALĂ EUROPEANĂ. Dar nu în alte părţi, ci aici la noi, pe malurile Mureşului şi Ampoiului. Eu cred că suntem pe un făgaş bun. Am început să colaborăm în acest sens. Am început să nu mai ţinem cont de partide politice atunci când vorbim despre urbea noastră şi acest lucru e bun. Şi eu fac politică dar n-am amestecat-o niciodată cu acest vis frumos. N-am făcut asta chiar dacă bârfitorii mai şuşotesc pe la colţuri. Să le fie de bine. Scopul meu nu este altul decât acela de a ne da mâinile, de a lăsa deoparte ambiţiile politice când este vorba despre Alba Iulia şi de a colabora.Se poate şi trebuie să arătăm că se poate. Analizând lucrurile cu realism am ajuns la concluzia că Alba Iulia are argumente serioase de a participa cu succes la selecţie şi chiar de a câştiga.Suntem în „pole position”, domnilor!

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18449 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*