Alba Iulia figurează pe lista țintelor pe care americanii le-ar fi atacat în cazul unui război nuclear. Document desecretizat, în premieră

Racheta nuclearaArhiva Nationala de Securitate din SUA a publicat, în premieră, in ajun de Craciun, un document terifiant: lista tintelor armatei americane in caz de razboi nuclear, se arată într-un material publicat pe site-ul stirileprotv.ro. Potrivit aceleași surse, lista a fost realizata in 1956 si inclusa intr-un document destinat comandatilor aviatiei americane, datand din 1959, in plin Razboi Rece cu URSS. Documentelor cuprinde in jur de 1100 de baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind doua aerodromuri din Belarus, unde se aflau in acea perioada bombardierele cu raza medie de actiune, principala amenintare la adresa statelor din Europa de Vest.

Pe lista apar insa si peste 1.200 de localitati si puncte strategice din tarile comuniste, in primul rand Moscova si Leningrad, dar si din alte tari comuniste, din Germania de Est pana in China. Din tara noastra apare Alba Iulia, Moinesti, Pascani, Sfantul Gheorghe, Ciceu si Vulcan – dar trebuie precizat ca lista nu este prezentata complet, ci doar fragmentar, ceea ce inseamna ca probabil in forma sa integrala cuprindea toate orasele importante din Romania.

In document se precizeaza si ca tintele din Estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mica, pentru a face o diferentiere clara fata de URSS. Toate aceste tinte ar fi urmat sa fie atacate atat cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cat si cu rachete balistice intercontinentale in cazul unui razboi nuclear. Este prima data cand un document de acest tip este desecretizat.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 29598 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*