Alba Iulia: Expoziție și lansări de carte, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”

Mircea Trifu

PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI POATE FI CONSULTAT AICI

In memoriam: Șerban Ionescu

Expoziția „In memoriam: Șerban Ionescu” își propune să articuleze gestul firesc de păstrare și permanentizare a memoriei pentru actorul care a adăugat excelența scenei teatrului românesc. Expoziția poartă semnătura lui Valeriu Mladin, (n.12 mai 1958, Lipova, jud. Arad) artist vizual român, lector universitar la catedra de Foto-Video-Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București. Lucrează în medii precum  desenul, pictura, sculptura, fotografia, video, instalaţia și performance. Inițiativa acestui proiect aparține actriței Magda Catone, prietena, soția și partenera de scenă a marelui actor.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 21 mai 2019, orele 17.00, la Galeriile Municipiului Alba Iulia în prezența actriței Magda Catone.

LANSARE DE CARTE – Marți, 21 mai 2019, orele 12.30 la Art Café

Cristian Stamatoiu – „LANȚUL SLĂBICIUNILOR” COMUNICAȚIONALE în lumea lui Caragiale și în cea de azi, Editura Eikon, București, 2017

Prezintă prof.univ.dr. Diana Câmpan

Lucrarea tipologizează structurile viciate ale gândirii și comunicării folosite în scop satiric de clasicul nostru I. L. Caragiale, pentru ca apoi ele să fie (re)identificate în limbajul contemporan. Astfel se evidențiază o dată în plus neîntâmplătoarea actualitate a lui Caragiale, ce provine și din prezența acelorași aberații lingvistice în limbajul de acum un secol, dominat de vectorul comunicațional al jurnalelor, cât și în cel de azi, specific revoluției tehnologice a mass-comunicării prin: radio, TV, telefonia și internetul fixe ori mobile… Fenomenul analizat posedă însă o vivacitate ce îl ferește de încorsetarea într-o formulă critică definitivă, el apropiindu-se de geometria evolutivă a unui „working process”. Această subtilă subversivitate funcționează și va funcționa atât timp cât lumea – oricât de evoluată tehnologic – se va constitui în jurul „selecției negative a valorilor” și al corolarului său, al sfidării ordinii naturale prin dogmatisme ce momentan puteau fi considerate corecte politic.

AUTORUL

„Comparația între viciile de comunicare semnalate la Caragiale și cele contemporane e o perspectivă originală mai ales fiind efectuată de la înălțimea teoretică a științelor comunicării și a studiilor lingvistice mobilizate de dl. Stamatoiu…. o asemenea  analiză are meritul unei cercetări inedite și a unei teze la răscruce de drumuri între literatură, comunicare și actualitatea lingvistică a României.”

George Banu, profesor doctor de stat, Universitatea Sorbona – Paris III

(extras de referat) 

LANSARE DE CARTE – Joi, 23 mai 2019, orele 12.30 la Art Café

Olga Delia Mateescu  – „DOAMNA GODOT”

Editura Tracus Arte, București, 2018

Prezintă regizorul, scriitorul și realizatorul radio Felix Crainicu 

„Nu vreau să fiu aici dar sunt. Nu vreau să stau în locul ăsta! (dă să plece, dar se întoarcese aşează lângă eşarfă) Aha! Uite-o. Dacă contiuă farsa, am şi eu dovada mea. Ia să vedem! (scoate telefonul mobilîl pune pe înregistrarevorbeşte) E o zi frumoasă, cu soare! Hai, hai, spune şi tu ceva, vorbeşte cu mine! (verifică şi se aude: „E o zi frumoasăcu soarehaihaispune şi tu ceva vorbeşte cu mine!”) Aşa! Perfect. Acum, dacă se mai întâmplă, le arăt eu! (pune telefonul în buzunar)”. (fragment din carte)

Olga Delia Mateescu „este nu doar una dintre cele mai iubite doamne ale teatrului și filmului românesc, ci este și scriitoare inspirată și prolifică. Vorbește cu substanță despre orice și își spune părerile cu onestitate și deschidere, chiar și când acestea ar putea deranja.declara Corina Stoica cu prilejul interviului luat pentru Revista Tango.

DUBLĂ LANSARE DE CARTE – Vineri, 24 mai 2019, orele 18.30 în foaierul Casei de Cultură a Studenților

Teatrul și publicul său tânăr. Realități românești, coordonator Oltiţa Cîntec, contributori: Oana Cristea Grigorescu, Daniela Șilindean, Oltița Cîntec, Iulia Popovici, Oana Stoica, Editura Timpul Iaşi, 2018

Teatrul pentru publicul tânăr e, în România, o specie de dată mai recentă, cu eșantioane reprezentative atât în instituții de stat (misiunea de a lucra pentru publicul tânăr e atribuită teatrelor pentru copii și tineret), dar și în companii independente, cu rezultate remarcabile. Nevalorizat încă în teatrul românesc la nivelul la care ar trebui și pe care l-ar merita, teatrul pentru publicul tânăr e o realitate autohtonă spre care e cazul să privim mai insistent, păstrând pasul cu așteptările generației Z și ale celei alfa care îi urmează.

Oltița Cîntec 

FranceDanse Orient-Express, un volum coordonat de Oana Cristea Grigorescu şi Andrei Popov, cu un cuvânt înainte de Irina Petrescu, traducere în limba franceză de Georgeta Cristian, grafică: Alice Stoicescu, Institutul Francez Bucureşti, 2018

La un sfert de veac de la călătoria reconectării dansului românesc la cel occidental (după interludiul modernist interbelic), o nouă rută performativă franceză a traversat țările parcurse cândva de faimosul Orient‑Express, cu o selecție de spectacole ce explorează expresiile corpului în performance‑ul de mișcare pe scenele franceze. În perioada mai‑decembrie 2017, am urmărit la București, Cluj, Timișoara, Iași și Sibiu un grupaj de șapte spectacole, care propun de la coregrafii contemporane (G.U.I.D., Hydre), la forme ale prezenței corpului ritualic semnificate (Dumy Moyi, TORDRE) sau la spectacole tip conferință (Histoire spirituelle de la danse) ori experimentale (Gala). O notă distinctă a dat‑o extensia programului românesc cu un performance documentar (RADIO live) ce se constituie într‑o mărturie a realităţilor trăite de persoane civile, convertită în angajament social și exercițiu democratic. Institutul Francez din București și directoarea sa delegată, doamna Irina Petrescu, și‑au dorit să fixeze urma acestei imagini multiforme a scenei franceze proiectate în programul FranceDanse Orient‑Express 2017. La inițiativa lor s-a născut această carte, mărturie a reîntâlnirii publicului românesc cu ceea ce numim dansul contemporan francez, prin spectacolele selectate de către doamna Petrescu dintre propunerile făcute de Institutul Francez de la Paris sau prin programul TEATROSKOP.

Oana Cristea Grigorescu (Extras din prefaţa volumului) 

LANSARE DE CARTE – Sâmbătă, 25 mai 2019, orele 11.00  în foaierul Casei de Cultură a Studenților

Mioara Pop, „Mie nu-mi place iarna!”, Editura Emma Books Sebeș, 2019

„- Sunt eu, Soarele, încă nu e vremea să fac multă căldură. Eu iubesc iarna şi fac în aşa fel încât ea să ţină cât mai mult. Şi-apoi, spuneţi și voi, așa-i că par mai strălucitor când îmi arunc razele aurii în zăpada albă? Uitaţi-vă bine, şi eu şi ele sclipim în mii de luminiţe.

– Şi tu eşti simpatic şi plin de haz, da, sclipeşti frumos, tu şi razele tale! îi spun Soarelui şi zău, nu mă mai mir de nimic. Începe să-mi placă cu adevărat ziua asta de iarnă… mă uit la norii de pe cer, Soarele s-a ascuns deja după ei, ne face cu mâna, adică cu o rază şi zâmbeşte. Întorc capul, Omul de zăpadă zâmbeşte şi el, atât de larg cât am putut eu să-i fac gura de plastilină roşie…” (fragment) 

”Mioara Pop este un om al cărții și asta o putem spune nu numai din perspectiva faptului că a condus mai bine de 25 de ani Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, ci și din perspectiva omului care scrie. A debutat cu un volum biografic, care s-a bucurat de aprecierea criticilor de specialitate, continuând cu povești pentru copii. Și acest volum este o poveste pentru copii, dar care nu exclude atenția celor care sunt mereu în preajma acestora: părinți și bunici.”

Cristina Smadea

 

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22528 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*