Alba Iulia – Campioană la fonduri UE: Cum arată un oraș din România după investiții de 150 milioane de euro

cetate alba iulia 2Visul european a devenit realitate pentru un oras din Romania care a reusit sa atraga in 5 ani fonduri nerambursabile de 5 ori mai mari decat bugetele anuale proprii. Cum au schimbat banii europeni imaginea urbei care adaposteste cea mai mare cetate din tara?

Potrivit DailyBusiness.ro, Alba Iulia, orasul Unirii, este un exemplu de urmat pentru toate localitatile unde exista potential turistic. Municipiul cu 60.000 de locuitori a reusit sa contracteze si sa implementeze in ultimii 5 ani proiecte finantate cu fonduri nerambursabile in valoare de 150 milioane de euro.
Aceasta inseamna 2.500 de euro/cap de locuitor, 1500 de locuri de munca create si o rata a somajului mai mica de 4%.

Alba Iulia se afla in top 5 orase din Romania dupa valoarea fondurilor europene atrase, potrivit unui clasament realizat in 2011.

„Primaria a fost cel mai mare investitor din Alba Iulia in perioada crizei economice care a gestionat investitii in dezvoltarea comunitara a orasului insemnand regenerarea celei mai mari cetati din Romania si Europa Centrala si de Sud Est”, a declarat Nicolaie Moldovan, city manager, in cadrul conferintei organizate marti de DailyBusiness.ro.

Investitiile au presupus, printre altele, modernizarea centrului civic al orasului, reabilitarea, modernizarea si extinderea a peste 23 de km de strazi urbane, 15 km de piste de biciclete, 15 ha de zone verzi si 1.700 de panouri solare si fotovoltaice, prin care 4 institutii publice subordonate si-au redus cu 60% facturile la energie.

cetate alba iuliaPrimul oras auditat din Romania

Nicolaie Moldovan a mai spus ca Alba Iulia este primul oras din Romania care detine si a facut public un serviciu de rating Moody’s care va fi desfasurat anual.

In plus, politica de planificare a dezvoltarii si proiectele care au acompaniat-o, a facut, recent, obiectul unui studiu de caz al Bancii Mondiale.

Dar orice succes vine cu un pret. Pentru Primaria Alba Iulia acesta a venit sub forma a 22 de corectii financiare, in valoare de 6,5 milioane de euro, potrivit city managerului.

El a mentionat insa ca primaria a contestat in instanta aceste corectii si a avut pana acum castig de cauza.

Spusele lui Nicolaie Moldovan par a fi adeverite de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a avertizat ca Romania are multe de pierdut daca numeste persoane incompetente in functii cheie pentru atragerea banilor europeni.

Teodorovici a mentionat ca valoarea totala a corectiilor financiare pentru Romania se  ridica la 1 miliard de euro si ca acestea au fost generate de sistemul creat de stat.

cetate alba iuliaSpectacol pentru turisti

Despre transformarea spectaculoasa a Alba Iulia a scris si bloggerul specializat in turism Razvan Pascu.

Pentru cei care nu se gandesc la Alba Iulia decat ca la “orasul unirii”, trebuie sa stiti ca acest oras sta pe o comoara poate mult mai mare decat Sala Unirii, si anume urmele unor generatii si chiar civilizatii de mult trecute, nota acesta pe blogul sau in toamna lui 2012.

„Ma refer aici bineinteles la Cetatea Alba Carolina, care de cativa ani a fost martora unor schimbari majore. Intreaga zona centrala din interiorul cetatii a fost renovata, regandita, reinventata, iar cele 60 de milioane de euro ale investitiei facute prin fonduri europene si prin parteneriatul public–privat nu au facut decat sa dea Cezarului ce-i al Cezarului. Acum, cu doar cateva luni inainte de finalizare, cetatea pare ca revine la viata”, spunea bloggerul.

Aici se afla nu mai putin de trei fortificatii din epoci diferite, in ordine cronologica, primul fiind Castrul Roman (aproximativ 106 d.Ch.), Cetatea Medievala (secolele 16 – 17) si Cetatea Alba Carolina de tip Vauban (secolul 18), care contureaza intregul ansamblu de aici.

Tot in interiorul cetatii se afla cele doua catedrale care demonstreaza comuniunea orasului in fata credintei, Catedrala Romano-Catolica, care are mai bine de 1.000 de ani si unde este cripta lui Iancu de Hunedoara, dar si catedrala ortodoxa, Catedrala Reintregirii.

In apropierea catedralelor se afla si Muzeul National al Unirii si imediat in fata, Sala Unirii, locul unde s-a realizat unirea Transilvaniei cu Romania. Dar partea cea mai importanta este ca cetatea nu este populata doar de cladiri restaurate frumos, ci si de oameni. De mare efect in pietele cetatii sunt statuile in marime naturala, remarca Razvan Pascu.

„Cativa soldati austrieci, o femeie si un barbat care se pregatesc de dans, un batran care sta contemplativ pe o banca, sunt lucruri care cu siguranta iti atrag privirea ca turist. In fiecare zi de la ora 12:00, exceptand extra-sezonul cand se desfasoara mai rar, garda cetatii in uniforme austriece se reuneste in fata portii castrului roman si pleaca intr-un tur prin cetate al ceremoniei schimbarii de garda, cu o mica oprire in fata portii a patra, inaintea punctului culminant care se desfasoara pe podul din fata portii a treia. In plin sezon, la acest ceremonial participa pana la 40 de soldati, complet echipati, unii dintre ei calare, spre deliciul copiilor, folosind caii frizieni din grajdurile cetatii. Uneori, intregul ceremonial se incheie fastuos prin salbe de tun”, conchide Pascu.

Citește și: Nemaipomenit! Fă turul virtual al Cetății din Alba Iulia

Despre Redacția ProAlba 37515 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*