Alba Iulia, 31 octombrie: Program special pentru donare de sânge și plasmă de la persoanele vindecate de COVID

Transfuzia de sange este o componenta importanta a terapiei bolnavilor spitalizati. In aceasta perioada atentia este concentrata pe cazurile de COVID .

Totusi ,nu trebuie uitati acei bolnavi, multi la numar ,cu patologii diverse ,care au nevoie zilnic de transfuzie de sange pentru a supravietui. Pentru ca acesti oameni suferinzi sa beneficieze de terapie cu sange si componente sanguine este nevoie de disponibilitatea si bunavointa oamenilor ,care sa vina la noi in centru pentru a dona sange. Avem nevoie zilnic de donatori, in numar suficient de mare pentru asigura necesarul solicitat de cele 7 spitale din judet . Zilnic ,in spitale se fac transfuzii de sange  .Cazurile care necesita terapie cu componente sanguine sunt variate ;in pimul rand sunt urgentele , care sunt situatii neprevazute ,pentru care trebuie sa existe permanent un stoc minim de sange.

Sambata ,31.octombrie 2020 vom avea program special de donare sange si donare plasma (de la persoane vindecate de COVID). 8.00-11.30

In conditiile in care numarul de donatori a scazut constant in acest an ,iar in ultimele 2 saptamani la o treime fata de media zilnica exista riscul ca noi sa nu mai putem asigura stocul de urgenta ,pentru anumite grupe.

De exemplu, astăzi,  s-a solicitat o cantitate mare de unitati componente sanguine , grupa AB pozitiv ( 10 u.Concentrat Trombocitar si 7 u.Concentrat Eritrocitar )pentru o pacientă tânara ,35 ani , aflata intr-o stare foarte grava ,care a fost transferata la o clinica din Cluj si trebuie operata de urgenta . Pentru noi a fost imposibil astazi, sa livram intreaga cantitate de componente sanguine ,pentru care  ar trebui sa doneze minim 10 persoane cu grupa AB pozitiv.;iar exemplele pot  continua..

Pe langa urgente sunt multe cazuri care necesita transfuzie de sange : pacientii internati in sectiile Ortopedie,Chirurgie, Neurochirurgie ,Urologie ,Ginecologie(Multe interventii chirurgicale nu pot fi efectuate fara transfuzie de sange ) Gastroenterologie (bolnavi  cu hemorogie digestiva).

De asemenea pacientii din sectiile Oncologie si Hematologie au nevoie de terapie cu componente sanguine pentru pe o perioada lunga de timp. Pentru noi este dificil sa le asiguram intreaga cantitate solicitata ,avand in vedere scaderea constanta a numarului de donatori.

Au fost destule situatii in care pentru bolnavi cu COVID ( si cu  alte afectiuni asociate )s-a solicitat sange si componente sanguine.

Asteptam persoanele sanatoase sa vina la noi in centru pentru a dona sange .De asemenea rugam persoanele care s-au vindecat de COVID si au o stare buna de sanatate( 18-60 ani) sa vina sa doneze plasma si astfel sa le intinda o mana de ajutor bolnavilor de la ATI ,care se lupta cu aceasta boala, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 25375 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*