Alba: Controale la firmele de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate. S-a aplicat o singura amenda de 5000 de lei

Controlul a fost facut de catre Inspectoratul Teritoarial de Munca Alba si M s-a desfasurat in perioada 1 octombrie-2 noiembrie. Au fost verificate 21 de firme si s-au constatat un namar de 27 de deficiente. Inspectorii au aplicat unei companii o amenda de 5000 de lei dar si un avertisment altei firme. Din cele 21 de societăţi controlate, doar 5  figurau înregistrate la ITM Alba ca agenţi de ocupare a forţei de muncă, în condiţiile legii nr.156/2000 republicată, una renunţând la acest statut după controlul întreprins de inspectorii de muncă.

Conform legii, agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie să fie o societate românească ce are ca activitate principală „selecţia si plasarea forţei de muncă”, să dispună de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii, să aibă încadrat în muncă personal cu experienţă în domeniul forţei de muncă, să organizeze o bancă de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate, informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora şi la calificările şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenţa lor, să încheie cu persoane juridice, persoane fizice şi organizaţii patronale din străinătate, după caz, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă  şi să fie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi are sediul. Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind, tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii.  De asemenea, agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

Înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, solicitanţii locurilor de muncă din străinătate trebuie să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul şi în vederea solicitării de informaţii referitoare la:

– înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă;

– sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul.

De asemenea, trebuie să verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit, condiţiile de protecţie socială, De asemenea, avertizăm asupra faptului că persoanele fizicenu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.

Pentru corecta informare a cetăţenilor din judeţul Alba, ITM a facut publica situaţia agenţilor de selecţie şi plasare a forţei de muncă înregistraţi potrivit legii.

1. S.C.MONICA JOB AGENTUR SRL

Sediul social: ALBA IULIA,str. Cloşca nr.19.bl.42.ap16

CUI: 741225511

Administrator: Marinescu Liliana Monica

2. S.C.PERSONAL SERVICE TOTAL SRL

Sediul social: ALBAIULIA, str.Bd.Transilvaniei nr.1.bl.M.6.A.ap.9

CUI: 744541758

Administrator: Filimon Eugen jr.

3. S.C.CHRIS & MARK SRL

Sediul social: ALBA IULIA,str. Augustin Bena nr.8

CUI: 75417337

Administrator: Adriana Cristina Baumel

4. S.C. MEDIA WELT SRL

Sediul social: ALBA IULIA, str. Tudor Vladimirescu nr.18  birou 12

CUI: 30240056

Administrator: Barbu Marius Gabriel

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22011 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

3 Comments

  1. Aceste societati sunt tzepe, deoarece Adrian Nastase prin HG850/2002 publicat in MO628 din 23 aug. 2002, scoate de sub controlul statului roman activitatea lor, deci nu au nici o obligatie fata de beneficiar, deci adio bani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*