Alba: Controale dure în domeniul panificației. Prejudiciul adus statului e de 151.196 lei

painePentru asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri, efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba continuă activităţile specifice pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei, conform Planului de acţiune „VATRA 2013”,  întocmit la nivelul Poliţiei Române.

În perioada 23-28 septembrie, poliţiştii din Alba au efectuat 156 de controale ce au avut drept scop combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, fiind vizaţi atât producătorii cât şi cei care vând produsul finit către populaţie.Astfel, în această perioadă au fost verificate 21 de societăţi comerciale, 122 de mijloace de transport şi 13 persoane fizice, fiind constatate 7 infracţiuni, dintre care 5 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, una la Legea 31/1990 privind societăţile comerciale şi una a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin infracţiunile menţionate a fost estimat la 151.196 lei. Poliţiştii au aplicat 65 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 19.880 lei şi au confiscat bunuri în valoare de 10.963 lei.

 Exemple:

-cu ocazia verificării efectuate la o societate comercială din Cîmpeni, s-a constatat lipsa în gestiune a cantităţii de 14.955 kg făina albă, care a fost utilizata în procesul de fabricare a produselor de panificaţie, fără întocmirea documentelor legale de ieşire din gestiune precum şi de înregistrare a veniturilor obţinute din vânzarea produselor finite. Prejudiciul estimat bugetului de stat este în valoare de 23.660 lei. Faţă de administratorul societăţii au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

-cu ocazia verificării efectuate la o societate comercială din Vadu Moţilor, s-a constatat faptul că administratorul acesteia şi-a însuşit, în interes personal,  suma de 11.728 lei, provenită din vânzarea de mărfuri şi nu a înregistrat veniturile realizate din vânzarea cantităţii de 9.065 kg cereale.  Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 20.200 lei.Faţă de B.C. au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracţiunilor de „omisiune, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 9, al. 1, lit. b din Legea nr. 241/2005” şi „folosirea cu rea-credinţă, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 272, al. 1, pct. 2 din Legea nr. 31/1990.

-cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială din Baia de Arieş,  s-a constatat lipsa în gestiune a cantității de 1.025 kg făină albă, care a fost utilizată în procesul de fabricare a produselor de panificaţie, fără întocmirea documentelor legale de ieşire din gestiune precum şi de înregistrare a veniturilor obţinute din vânzarea produselor finite. Faţă de administratorul societăţii au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală.

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19524 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*