Aiud: Ecouri la final de proiect Erasmus+ „La voie des jeunes: un éco”

În perioada 22 – 31 octombrie 2019, municipiul Aiud a găzduit 24 de elevi și 4 coordonatori din orașele înfrățite cu municipiul nostru: Raahe din Finlanda și Cusset din Franța. Alături de aceștia, 12 elevi și 2 coordonatori din Aiud au participat la proiectul Erasmus+ „La voie des jeunes: un éco”.

Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a 10 zile, timp în care elevii au locuit împreună, au desfășurat activități legate de domeniul ecologiei, au cunoscut municipiul Aiud și locuitori din urbea noastră și au legat prietenii frumoase.

Întâlnirea din prima zi a proiectului a fost una emoționantă, elevii aiudeni întâmpinându-i pe elevii francezi, iar noaptea, cu toții, i-au așteptat pe colegii lor finlandezi.

În zilele care au urmat, elevii împreună cu coordonatorii lor au învățat că pornind de la lucruri mărunte, precum cronometrarea timpului petrecut la duș sau diminuarea risipei alimentare, pot avea grijă de planeta noastră.

Proiectul a presupus de asemenea, o excursie cu bicicletele în pădurea Sloboda, tocmai pentru a conștientiza faptul că poluarea este unul dintre cei mai mari dușmani ai planetei. Nu au lipsit concursurile pe teme de ecologie și cultură generală, întreceri între elevi în domeniul culinar, fiecare grup gătind un fel de mâncare specific țării din care provin, jocuri de cunoaștere, o acțiune de ecologizare a parcului municipal și multe activități legate de ecologie și dezvoltarea durabilă. În ultima zi a proiectului, în ciuda vremii neprielnice, elevii au ajutat la regenerarea pădurilor din jurul Aiudului printr-o acțiune de plantare de copaci, iar ziua încheindu-se cu șansa acestora de a fi jurnaliști pentru câteva ore, adresând întrebări reprezentanților autorităților publice locale.

Elevii aiudeni au avut ocazia să fie ghizi pentru câteva ore, raliul foto, una dintre cele mai apreciate activități, permițându-le oaspeților noștri să viziteze obiective turistice din Aiud, dar și să cunoască oameni de-ai locului și să afle povești frumoase despre orașul nostru.

Prin acest proiect elevii au conștientizat că este necesar să urmărim satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi; au învățat despre importanța Uniunii Europene și despre ideea de cetățeni europeni uniți în diversitate și au legat prietenii frumoase, bazate pe amintiri de neuitat.

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21509 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*