Adrian Simion: „Guvernul PSD trebuie să respecte legea și în domeniul educației”

adrian simionActualul guvern PSD ne-a obișnuit deja de mai multă vreme cu nerespectarea legii, iar una dintre chestiunile importante pe care guvernul trebuia să o aibă în vedere și să o realizeze, dar care nu reprezintă, se pare, o prioritate pentru guvernul PSD, este constituirea Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFIP). Legea Educației Naționale a intrat în vigoare de atâta vreme, iar guvernul nu a facut mai nimic pentru a o respecta în ceea ce privește constituirea CNFIP.

Dar de ce este atât de important CNFIP?

Ei bine, Legea Educației Naționale prevede, la art 104 alin (4), următoarele: ,,Baza de calcul al fondurilor alocate unităţilor de învăţământ prin şi din bugetele locale, pentru finanţarea de bază, o constituie costul standard per elev/preşcolar. Costul standard per elev/preşcolar se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu. Determinarea costului standard per elev/preşcolar se face de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, în condiţiile prezentei legi şi conform normelor metodologice elaborate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi aprobate prin hotărâre a Guvernului. Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar cuprinde reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai partenerilor sociali şi ai structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.”

Altfel spus, CNFIP are rol determinant în stabilirea costului standard per elev/preşcolar și, automat, în distribuirea fondurilor pentru educaţie (întrucât formula de finanţare cuprinde în principal costul standard per elev multiplicat cu numărul elevilor dintr-o şcoală). Or, în aceste condiții, existența unui astfel de organism este cât se poate de necesară pentru o mai bună coordonare a finanţării educaţiei. În plus, CNFIP ar cuprinde toţi actorii relevanţi ai sistemului: reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării Științifice, reprezentanţii partenerilor sociali, ai autorităţilor publice locale etc. Astfel, în finanţarea sistemului de educaţie ar exista un consens între părţile implicate, fapt care ar duce și la o utilizare mai eficientă a resurselor.

Dar să sperăm că guvernul PSD va înțelege cât mai repede necesitatea existenței CNFIP și va face demersuri reale pentru înființarea acestuia.

Prof. Adrian Simion,

Vicepreședinte PNL Alba Iulia,

Președinte Comisia Națională de Educație a TNL

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22607 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*