Adrian Simion, candidat USR PLUS pentru Consiliul Judetean Alba: Depolitizarea sistemului de învățământ-un pas necesar pentru reforma educației

Depolitizarea învățământului românesc rămâne în continuare un mare minus în dreptul partidelor care până acum s-au aflat la putere. Unul din proiectele principale ale USR a fost și rămâne scoaterea sistemului educațional din sfera intereselor de partid, interese care parazitează școala românească. Un fapt elocvent în acest sens a fost ultima așa-zis „reformă”, când venirea PNL la guvernare a însemnat eliminarea din sistem a oamenilor susținuți de  PSD și înlocuirea lor cu oameni ai PNL. Situația aceasta a fost și la Inspectoratului Școlar Județean Alba, dar și în alte ISJ-uri din țară.

Nu discutăm acum de calitatea profesională a celor plecați sau a noilor veniți (mulți dintre ei fiind oameni bine pregătiți), ci de un principiu și de o situație de fapt. Iar în acest context, cred că suntem la stadiul în care implicarea politicului în educație nu se rezumă doar la niște posturi de inspectori școlari, ci este una sistemică, ce pleacă de la vârf și merge până la treapte inferioare ale sistemului. Iar acest fapt este atât negativ cât și nefiresc.

Acum ceva vreme Ministerul Educației și Cercetării a pus în dezbatere publică proiectul de metodologie privind concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar, inspector școlar general și inspector școlar general adjunct. Lecturând respectiva propunere legislativă, constatăm că toată tevatura privind depolitizarea sistemului de educație a fost mai degrabă un exercițiu de imagine și mai puțin un exemplu de bună practică, pentru că unele metehne se perpetuează.

Drept exemplu de ,,depolitizare” a educației românești ne este oferită plasarea în fruntea comisiei de concurs pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general și inspector școlar general adjunct, a secretarului de stat  din minister care se ocupă de mediul preuniversitar și care, din câte știm, este numit mai degrabă pe criterii politice. Iar la rândul lor, proaspăt ajunși în funcții, după ce vor fi trecut cu brio ,,concursul”, noii inspectori școlari generali, vor aplica aceeași rețetă și în teritoriu, la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspectori școlari și / sau a celor pentru directori de unități de învățământ.

Iată cum un om politic numit fără concurs într-o funcție de demnitate publică, poate ajunge să-i stabilească pe cei care vor să conducă inspectorate școlare în țară. Ne putem gândi, de exemplu, cam ce criterii vor fi luate în considerare în desemnarea câștigătorilor ,,concursurilor”,  și cam ce grad de corectitudine, chiar, pot prezenta acele concursuri. Ca unul care am avut experiența unui ,,concurs” de acest fel, mă gândesc, de exemplu la nivelul de imparțialitate la o probă precum cea a interviului, de exemplu.

Nu neagă nimeni faptul că Ministerul trebuie să organizeze acel concursuri, dar dacă vrem să depășim o anumită etapă în care se pare că tot stagnăm de atâta vreme, trebuie ca acele concursuri să fie ,,pe bune”. Sau, dacă nu, să stabilim foarte clar și cu maximă sinceritate până unde putem duce nivelul politic în ceea ce privește funcțiile de conducere din învățământ. Ne oprim cu acel nivel la secretarii de stat, la inspectorii școlari generali, la inspectorii de specialitate, la directorii de școli, la femeia de serviciu din școală? Unde ne oprim?

Cred sincer că nu are rost să ne mai mințim pe noi înșine. Dacă dorim cu adevărat depolitizarea învățământului și, astfel, modernizarea țării, atunci este nevoie să eliminăm politicul din comisiile de concurs și chiar să recurgem la sistemul de incompatibilitate a funcțiilor politice cu cele de conducere în sistemul de învățământ. Poate că un exemplu de urmat ar putea fi examenul de admitere în magistratură sau de rezidențiat în medicină.

Atâta timp cât ne vom rezuma la „pleacă ai noștri, vin ai noștri”, iar sistemul educațional va rămâne unul în care posturile și funcțiile sunt decise în ședințe de partid, nu cred că putem vorbi despre o reformă reală a sistemului. Și avem nevoie, cu adevărat, de o reformă a sistemului de învățământ românesc.

Prof. dr. Adrian SIMION,

Candidat USR PLUS pentru Consiliul Județean Alba

Despre Redacția ProAlba 37269 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*