ADR Centru a găzduit o primă întâlnire a factorilor implicați în proiectul Parcului ştiinţific şi tehnologic de la Cugir

intalnire adrÎncepând cu luna februarie 2014, Consiliul Județean Alba, în calitate de unic acționar, și administrația „Parcului Industrial Cugir” (PIC) SA și-au propus asocierea în participaţiune între administraţia publică judeţeană și locală, instituţii de învăţământ superior şi firme private, pentru crearea, în cadrul PIC, a unei platforme prin care rezultatele activităţii de cercetare să fie utilizate în activităţi economice. ADR Centru a găzduit luni, 14 aprilie, o primă întâlnire comună a factorilor interesați în dezvoltarea acestui proiect, în vederea cristalizării grupului de inițiativă.

Obiectivele principale ale acestui parc tehnologic vor fi stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor şi al studenţilor, stimularea agenţilor economici pentru participarea activă a sectorului privat la dezvoltarea şi valorificarea cercetării şi inovării, prin realizarea unor produse comerciale şi de înaltă tehnicitate, valorificarea pe piaţă a rezultatelor cercetării româneşti, atragerea companiilor străine pentru a investi în activităţi de transfer tehnologic. ADR Centru a fost invitată de CJ Alba să se implice în această inițiativă, ținând cont de faptul că, în cadrul viitorului Program Operațional Regional 2014-2020, sunt incluse ca și tipuri de investiții eligibile – crearea și dezvoltarea infrastructurilor de inovare și transfer tehnologic.

intalnire adr 2La întâlnirea de la ADR Centru au participat atât președintele CJ Alba – și al CDR Centru – domnul Ion Dumitrel, precum și directorul PIC, domnul Emil Muntean, doamna Birgit Schliewenz, reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat între Regiunea Centru și Landul Brandenburg, directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu, precum și membrii echipelor tehnice din cele trei instituții. S-a discutat despre cooptarea în această asociere a Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a Universității Tehnice Cluj Napoca, dar şi a mai multor companii locale, precum UM Cugir sau “Star Transmission”. Ținând cont de sistemul de implementare a proiectelor din zona publică prin noul Program Operațional Regional, ADR Centru susține și sprijină acest parteneriat dar, pentru a nu periclita posibilitatea de a accesa fonduri europene a acestei noi structuri care se va crea pentru dezvoltare, pentru moment nu va face parte dintre partenerii inițiativei.

ADR Centru a oferit însă informații importante reprezentanților instituțiilor care se vor implica în crearea parteneriatului pentru înființarea parcului tehnologic de la Cugir. Astfel, cei prezenți au fost informați că prin POR 2014-2020, mai precis prin Axa Prioritară dedicată consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării, se vor aloca fonduri nerambursabile pentru crearea, modernizarea şi extinderea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic și pentru achiziţionarea de bunuri, servicii şi dotări pentru entitatea de transfer tehnologic.

„Am discutat cu cei prezenți despre activităţile specifice entităţii de transfer tehnologic, despre necesitatea realizării de studii de investiţii tehnologice, precum și despre asistenţa pentru restructurarea sau retehnologizarea şi dimensionarea agenţilor economici care se vor localiza într-o structură de acest gen. La nivel regional sunt foarte importante transferul tehnologic și activitățile de prognoză, evaluare tehnologică, audit tehnologic și așa mai departe. De fapt, misiunea noastră presupune și asigurarea transferului tehnologic, de la nivelul cercetării către firmele private, pentru ca acestea să beneficieze de cele mai recente informații pentru a putea deveni competitive pe piețele europene”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Crețu, după întâlnirea cu grupul de inițiativă pentru crearea acestui parc tehnologic.

intalnire adr 1„Am beneficiat de suportul informațional al ADR Centru și acest lucru este foarte important, pentru ceea ce dorim să creăm la Cugir. Avem nevoie să atragem investitori și să dezvoltăm la Cugir o structură complexă, pe modelul văzut la prietenii noștri din Brandenburg. De aceea, este bine că ADR Centru, ca o instituție cu rol de liant, a găzduit această întâlnire, a facilitat întâlnirea cu d-na Birgit Schliewenz și ne-a reunit pentru a ne armoniza punctele de vedere. Am convenit că, foarte curând, vom putea organiza o misiune în Germania a acestui grup de inițiativă, care se va întâlni cu partenerii noștri din Potsdam, pentru identifica potențiali investitori și pentru a ne formula foarte clar obiectivele, ca să demarăm cât mai repede acest proiect”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, vorbind despre această inițiativă.

În viziunea promotorilor, Parcul ştiinţific şi tehnologic care ar putea funcționa în cadrul PIC va contribui la atragerea investitorilor în activităţi de transfer tehnologic, la atragerea de finanţări pentru învăţământ şi cercetare, la dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnologic şi economic la nivel regional. Locaţia pentru acest parc tehnologic a fost aleasă în oraşul Cugir pentru că este “o zonă industrială cu tradiţie de peste 200 de ani în industria de prelucrare a metalelor”şi “ se pot valorifica rezultatele activităţii de cercetare şi aplicare a tehnologiilor avansate prin participarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate alături de agenţi economici şi asociaţii profesionale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economico-socială locală”, după cum se arată în documentaţia prezentată consilierilor judeţeni, care au aprobat înfiinţarea acestui parc.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20630 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*