Adormirea Maicii Domnului sarbatoarea crestinatatii

Mircea Trifu

sf mariaAsa dupa cum bine stiti azi sarbatorim Sfanta Maria care este sarbatoarea ce aminteste de momentul mortii Fecioarei Maria, „adormirea Maicii Domnului”, moment in care trupul si sufletul i-au fost ridicate la ceruri de Iisus Hristos. Sarbatoarea comemoreaza atat moartea, cat si invierea si slavirea Maicii Domnului. Ca traditii si obiceiuri in aceasta zi de sarbatoare se spune ca daca infloresc trandafirii vom avea o toamna lunga si bogata, totodata graul se seamana in perioada dintre cele doua sarbatorii ale Sfintei Marii, intre 15 august si 8 septembrie, aceasta fiind cea mai potrivita perioada. Se spune ca sarbatoarea Adormirii incheie un ciclu care va fi redeschis de cea a Nasterii Fecioarei – Sfanta Maria Mica. Tot de Adormirea Maicii Domnului este sarbatorita si Ziua Marinei, Fecioara Maria fiind patroana marinarilor. Si pentru ca a trecut Schimbarea la Fata si strugurii au inceput sa se coaca tot in aceasta zi, in anumite zone rurale ale tarii, viile sunt date spre protectia pandarilor. vinDescantatoarele si descantecele lor “leaga” ciocul pasarilor astfel incat acestea sa nu mai poata prada viile si sa strice strugurii. Gospodinele dau de pomana din strugurii care s-au copt timpuriu, iar in regiunea Munteniei, impart faguri de miere si prune ca “sa fie de sufletul celor adormiti”, si multe alte obiceiuri si traditii care incetul cu incetul se pierd in negura vremurilor, iar tinerii nu mai tin cont de ele.

In popor salasluieste o legendă potrivit căreia, înainte de a pleca de pe pământ, Fecioara Maria şi-ar fi luat rămas bun de la plante, de la animale, de la toată suflarea. Abia după ce sufletul i s-a înălţat la cer, trupul i-a fost înmormântat în satul Ghetsimani, după dorinţa ei, iar mormântul i-a fost păzit, zile în şir, de către apostoli. Ajuns mai târziu la Ierusalim, Toma Necredinciosul i-a rugat pe apostoli să deschidă mormântul, pentru a o vedea pe Maica Domnului pentru ultima oară. După îndelungi rugăminţi, dorinţa i-a fost îndeplinită. Numai că mormântul era gol. Probabil că Iisus nu a vin1vrut să lase trupul Maicii Sale să putrezească laolaltă cu muritorii de rând.

Dragi prieteni azi e sarbatoarea de Sfanta MARIA si Vinoteca Shiraz va asteapta cu cele mai alese vinuri din lume, iar ca sa fim in ton cu sarbatoarea va recomandam doua vinuri specifice acestei sarbatori: MARIA, Feteasca Alba ( Crama Jidvei ) si CHATEAU SAINTE MARIE, cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon ( Franta ).

Dar ne-am luat cu vorba si am uitat de ce era mai important. Sa le uram sarbatoritelor si sarbatoritilor zilei, Maria, Mariana, Marian, Marin si alte derivate ale acestui nume multa sanatate, fericire si un calduros „ La multi ani !”.

Vinoteca Shiraz va ureaza sa aveti in continuare o zi cat mai placuta alaturi de cei dragi in compania unui pahar cu vin.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22545 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*