86 de polițiști din cadrul IPJ Alba au primit Semnul Onorific „În Serviciul Patriei”. Activitate onorantă a polițiștilor în primele nouă luni ale anului 2014

PSDI Cornel Comsa Europarlamentare

distinctii politie 04Luni, 27 august, începând cu orele 09:00,  la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea chestorului principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a avut loc evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în primele 9 luni ale anului 2014, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.

La această activitate au participat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şefii de servicii şi compartimente şi şefii poliţiilor municipale şi orășenești, şefii secţiilor de poliţie rurală, poliţişti din cadrul IPJ Alba.

În deschiderea acestei activităţi s-a desfăşurat ceremonialul de decernare a Semnului Onorific  „În Serviciul Patriei“.

Astfel, 86 de poliţişti, din care 17 ofiţeri de poliţie şi 69 de agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au primit Semnul Onorific  „În Serviciul Patriei“, pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate şi rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregătirea profesională.

Distincțiile au fost înmânate de chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba care i-a felicitat pe poliţişti pentru devotamentul şi seriozitatea cu care au servit poliţia de-a lungul carierei şi le-a urat succes pe mai departe în îndeplinirea misiunii încredinţată de societate precum şi multă sănătate şi putere de muncă.

Şedinţa a continuat cu prezentarea materialului de analiză a rezultatelor obţinute de poliţiştii din judeţul Alba în primele 9 luni ale anului 2014.

distinctii politie 09Din materialul de analiză prezentat în cadrul aceste şedinţe a rezultat că în această perioadă, în judeţul Alba au fost sesizate 8.550 infracţiuni (mai puţine cu 2,6% faţă 9 luni 2013) iar numărul persoanelor cercetate pentru comiterea de infracțiuni a fost de 2.805.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 0,3% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 7,2% în mediul rural, faţă de perioada simulară a anului trecut.

În această perioadă, poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 128 de persoane, din care 52 au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În cursul primelor 9 luni 2014, au fost constatate 30 de infracţiuni grave, comise cu violenţă (între care 3 infracţiuni de omor şi 9 infracţiuni de tentativă de omor), reprezentând 0,6% din infracţionalitatea judiciară şi 0,28% din totalul infracţionalităţii constatate.

Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

distinctii politie 08Infracţiunile contra patrimoniului (4.167) reprezintă 39,2% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (57,5%) în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 21 la 17 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în primele 9 luni 2014 au fost înregistrate 12 dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate 12 comisii rogatorii internaţionale.

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economicofinanciare, au fost constatate 2.806 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 41,6% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 759 persoane.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

distinctii politie 07În 9 luni 2014, au fost sesizate 217 infracţiuni stradale, din care 205 în mediul urban şi 12 în mediul rural. Cele mai multe infracţiuni stradale sesizate sunt furturile din auto, urmate de furturile din buzunare şi de furturile de componente auto.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 2.746 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului (41,6%), din care infracțiunile de furt reprezintă 26,7% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în 9 luni 2014, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 277 de sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 3.427 metri cubi material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 144 de dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

distinctii politie 05În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 101 persoane aflate în urmărire.

La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 54 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 41 minori şi 13 majori. Au fost înregistrate o persoană cu identitate necunoscută şi un cadavru cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 53 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 43 de minori şi o persoană cu identitate necunoscută.

La sfârşitul semestrului I 2014, au rămas în evidenţă 32 persoane dispărute, din care 3 minori despre care se deţin date certe că s-au înecat şi 4 persoane cu identitate necunoscută precum şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.

În ceea ce priveşte supravegherile judiciare, în perioada 01.02.2014 (data intrării în vigoare a noilor coduri) –octombrie 2014, poliţiştii au luat în supraveghere 128 persoane (107 cu control judiciar şi 21 cu arest la domiciliu).

distinctii politie 06Au fost înregistrate 8 cazuri în care inculpaţii nu s-au prezentat la programul de supraveghere, astfel că de îndată, instanţele de judecată au fost informate despre acest aspect.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în 9 luni 2014, au fost înregistrate 15.044 evenimente, cu 6 % mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013.

Dintre acestea, 68,3% au fost din mediul urban, iar 31,7 % din mediul rural.

Cele mai multe apeluri primite prin SNUAU 112 au fost înregistrate în zilele de sfârşit de săptămână (duminica – 2.480 apeluri, sâmbăta – 2.312 apeluri, vinerea – 2.138 apeluri), iar cele mai puţine, în zilele de marţi (1.984 apeluri).

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier şi de sesizările referitoare la fapte cu violenţă.

Pe linie de poliţie rutieră, în primele 9 luni ale anului 2014 au fost înregistrate 101 accidente grave, soldate cu 18 morţi, 104 răniţi grav şi 54 de răniţi uşor.

distinctii politie 02Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au produs 43 de accidente, soldate cu 7 morţi, 46 răniţi grav şi 29 răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 47 de accidente, soldate cu 11 morţi, 45 răniţi grav şi 12 răniţi uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 10 accidente, soldate cu rănirea gravă a 11 persoane şi rănirea uşoară a 13 persoane.

Pe autostrada A1 s-a produs 1 accident grav de circulaţie soldat cu 2 răniţi grav.

Au fost constatate 732 de infracţiuni, din care 401 la regimul circulaţiei şi 331 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 149 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 168 de infracţiuni.

distinctii politie 03S-au aplicat 42.465 sancţiuni contravenţionale iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 19.030 contravenţii, din care 92 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 2.320 permise de conducere şi au fost retrase 1.199 certificate de înmatriculare.

Din analiza prezentată a rezultat că şi în perioada analizată s-a reuşit o cooperare foarte bună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, S.R.I. – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – I.S.V. Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

distinctii politie 01În intervenţia avută, chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor din subordine continuarea activităţilor de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului şi a celor stradale dar şi verificarea cu celeritate a tuturor sesizărilor privind posibile transporturi ilegale de material lemnos şi aplicarea cu exigenţă a prevederilor legale atunci când se constată încălcarea legii.

În contextul campaniei electorale şi a alegerilor Preşedintelui României, domnia sa a atras atenţia asupra importanţei misiunii conferită de lege structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi le-a cerut poliţiştilor să ia toate măsurile pentru asigurarea climatului de siguranţă publică corespunzător şi să acţioneze cu fermitate pentru prevenirea şi sancţionarea oricărei încălcări a legislaţiei din domeniu.

Pro Romania
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18388 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*