8 mai, Alba Iulia: Nu ratați întâlnirea cu George Banu. Lansare de carte și dialog cu Marina Constantinescu despre Teatrul și ”spiritul vremii”

Marți, 8 mai 2018, or 12.00, amfiteatrul 9, Universitatea “ 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. George Banu în dialog cu Marina Constantinescu despre Teatrul și ”spiritul vremii”

Teatrul, artă a prezentului, se definește în raport cu „spiritul timpului”. Aest raport diferă de la un artist la altul trecând de la intuiție premonitorie la ceea ce se va generaliza și reclama  adoptarea supusă  sau, dimpotrivă, rezistența polemică. Prezentul scenei nu se poate împlini fără a căuta relația propice unui artist sau unei echipe cu „timpul” sau, în alți termeni, cu așteptarea colectivă, aceea a epocii. „Spiritul timpului” e el varianta nobilă a ”modei” ?

Marina Constantinescu și George Banu, pornind de la exemple concrete din spațiul românesc și european, își propun să dezbată despre  legătura secretă între identitatea unui artst și determinările exterioare. Această tensiune în variantele ei personale și generaționale va constitui obiectul dezbaterii susținută de cei doi cunoscători aleși ai teatrului modern.

Marți, 8 mai 2018, ora 12.00, amfiteatrul 9, Universitatea “ 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. “UȘA, o geografie intimă”, autor George Banu. Editura Nemira București.

Închisă, deschisă sau întredeschisă, ușa este un reper pentru o geografie intimă. Pictura și teatrul îi acordă un loc privilegiat, revelându-i poetica. Dincolo de funcția cartografică, ușa dezvăluie relația noastră cu interiorul și exteriorul. Dar, spunea Maeterlinck, „lumea nu se oprește în pragul ușilor“.

George Banu examinează ușa analizând gesturi cotidiene și existența comunitară, fără a sacrifica dimensiunea ei simbolică. El dezvăluie atracția artiștilor nordici pentru interioare închise, strict ordonate, sau iubirea artiștilor mediteraneeni pentru încăperi tangente grădinilor și pădurilor. Ușa poartă amprenta unei culturi.

O descoperim la mari pictori și la autori celebri, la Rembrandt și Velázquez, la Strindberg și Kafka. Se detașează însă și creatori inediți ce semnează adevărate poeme vizuale: Pieter de Hooch, Hammershøi, Antoni Taulé… La niciunul dintre ei, ușa nu este tăcută… După exploatarea acestei subtile geografii intime, pentru noi ea capătă un sens nebănuit și devine elocventă poetic.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22951 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*