7-8 septembrie: Ediția a IX-a a concursului „Strugurele de Aur”, la Alba Iulia. Participă 30 de producători din toată România. Vor exista 172 de probe

strugurele de aur 2015 02Concursul, ajuns la a IX-a ediție, se desfăşoară în avanpremiera Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” şi înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor. La fel ca anul trecut, organizatorii evenimentului au fost prezenți într-o conferință de presă, desfășurată la Hotelul Cetate din Alba Iulia, în cadrul căreia au prezentat detalii despre deschiderea celei de a IX-a ediții a Concursului de vinuri „Strugurele de Aur”.

Au participat Dan Boboc, secretarul general ADAR, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), Diana Pavelescu, directorul general al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) și președintele PRO AGRO, Emil Dumitru. În concurs s-au înscris 30 de producători din toate zonele viticole ale ţării, totalul numărului de probe fiind de 172.

strugurele de aur 2015 01„Asociația Țara Vinului a apărut ca o necesitate pentru a sprijini producătorii locali. Acest frumos concurs de vinuri, Strugurele de Aur, ne ajută să promovăm tot ceea ce înseamnă vie și vin. Sunt convins că era nevoie de așa ceva și ca un concurs de nivel național astfel încât consumatorul să știe că în România și în județul Alba se produc vinuri de calitate și, de asemenea, producătorii să poată să-și măsoare forțele cu alți producători din țară. Din acest concurs câștigă toți, nu doar cei care sunt pe locuri fruntașe, și ceilalți, dar și consumatorii”, a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Ca de obicei, concursul este împărţit în două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente, vinurile liniştite fiind împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci. Probele au fost secretizate şi codificate cu câteva zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare va fi va fi cel practicat de Organi¬zaţia Internaţională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor ne¬putând să depăşească 40% din numărul de probe înscrise.

strugere de aur 2015„România participă în fiecare an la concursurile internaționale de vinuri în care obține nenumărate medalii, ceea ce înseamnă că avem o conduită și un comportament modern față de vinuri (…) Mă bucur și mă mândresc cu faptul că exploatația numărul 3 din Europa, ca dimensiune a proprietății, se află în județul Alba. Este vorba despre exploatația de la Jidvei, care are 2.380 de hectare și care, din punctul meu de vedere, este un exemplu de conduită și de profesionalism în modul în care au reușit să-și implementeze programele finanțate din fonduri europene”, sunt cuvintele directorului general ONIV, Emil Dumitru.

Pe toata durata Concursului degustările vor fi deschise, pentru a se putea observa modalitatea de evaluare şi corectitudinea acesteia. Comisiile sunt compuse din: Mihai Baniță, Cristian Tudor, Florin Dănoaie, Rodica Părău, Mariana Mărginean, Georgel Costache, Delia Stătescu, Do¬rel Popa, Fernando Mihăilescu, Sorin Burnete, Diana Pavelescu, Adriana Nămoloșanu, Mihaela Boboc și Dorin Heroiu.

strugurele de aur 2015 1„Din dorința noastră de a ordona vinurile din punct de vedere calitativ cu cât mai mare obiectivitate, am introdus în premieră un sistem de jurizare care merge pe principiul de a lucra pe tabletă. De pe tabletă, datele despre aprecierea vinului se duc într-un server în care se face ordonarea și la care nu poate interveni nimeni să modifice o notă de concurs. În ceea ce privește alegerea degustătorilor, ne-am propus să îi aducem din toate zonele țării, și ne-am dus către cei care sunt cei mai performanți”, a transmis Dan Boboc, președintele ADAR.

Evenimentul este organizat de Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţionala Interprofesională a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23626 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*