6 februarie: Ziua Roşiei Montane sărbătorită în Alba Iulia, la Habitat

ZRMCu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană vă invită în data de 6 februarie, de la orele 18:00, la Habitat, la Ziua Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation. In cadrul evenimentului, propunem publicului proiecţii de filme despre Roşia Montană, urmate de o sesiune de prezentări şi discuţii pe tema patrimoniului cultural al zonei, iar la final va avea loc o petrecere cu DJ O.G. Michael. Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

ZRM 1La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice. Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

Intrarea este liberă.

Program Ziua Roşiei Montane în Alba Iulia

18.00 – Patrimoniul Roşiei Montane – expoziţie, prezentări şi dezbatere cu invitaţi speciali

20.00 – Proiecţie de filme documentare

Noul Eldorado (r. Tibor Kocsis, 2004)

De la Copenhaga la Roşia Montană, pe bicicletă (r. Tică Darie, 2012)

22.00 – AfterParty cu DJ O.G. Michael

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21089 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

2 Comments

  1. 6 februarie 2013 ar fi trebuit sa fie o zi reala de sarbatoare pentru moti, sa celebreze un somaj mai scazut si o poluare de care doar sa-mi mai aminteasca. La Multi Ani Rosia Montana si sper ca macar in 2014 s-o duci mai bine!

  2. exact Anda, La Multi Ani Rosiei Montane si motilor care inteleg dezvoltarea zonei prin proiecte durabile, prin exploatarea patrimoniului cultural si natural unice, nu prin minerit de suprafata distrugator…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*