31 mai: Ziua Mondială fără Tutun

31 mai. ziua fara tutunAgenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2017, subliniind riscurile privind sănătatea și alte riscuri asociate consumului de tutun (în toate formele sale) și militând pentru politici eficiente, care să reducă consumul. Tema pentru Ziua Mondială fără tutun 2017 este ” Tutunul – o amenințare în calea dezvoltării”.

CPECA Alba implementează, în perioada 23 – 31 mai 2017, campania pentru marcarea acestei zile, prin activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare, formare de abilităţi şi activităţi de petrecere a timpului liber în cadrul Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Liceului Tehnologic Sebeș, Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiului Tehnic „Dorin Pavel Alba Iulia”, Grădiniţa cu Program Prelungit „Scufiţa Roşie” Alba Iulia care are în structură GPP nr. 2 Alba Iulia şi GPN nr. 1 Alba Iulia, Penitenciarul Aiud,  Biblioteca Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi  Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba. De asemenea, vor fi amenajate standuri informative, unde specialiştii CPECA Alba, împreună cu voluntarii centrului, vor oferi informaţii privind riscurile consumului de tutun şi vor  promova  în rândul persoanelor fumătoare beneficiile schimbării comportamentului de consum.

Controlul asupra tutunului susține sănătatea și dezvoltarea

OMS le solicită tuturor țărilor să prioritizeze și să grăbească eforturile în ceea ce privește controlul tutunului, ca parte din asumările trecute în agenda privind dezvoltarea durabilă, pentru anul 2030. Toate țările vor beneficia de pe urma unui control eficient în ceea ce privește epidemia tutunului, în primul rând protejându-și proprii cetățeni de efectele dăunătoare ale tutunului și, în al doilea rând, reducându-și cheltuielile din economia națională.

Obiectivul Agendei de dezvoltare durabilă este asigurarea tuturor oamenilor că ”nimeni nu este lăsat în urmă”.

Controlul tutunului ajută la atingerea altor țeluri globale:

Pe lângă salvarea de vieți și diminuarea problemelor legate de sănătate, un control al tutunului se referă și la un efect nociv asuprea mediului, datorat cultivării, producerii, comerțului și consumului de tutun.

Nu numai guvernele trebuie să ia atitudine în ceea ce privește eforturile de control al tutunului: fiecare individ poate contribui, la nivel individual, la o lume fără tutun, fie prin asumarea angajamentului de a nu utiliza nici o formă de tutun, fie prin renunțarea la fumat. Acest lucru duce la protejarea sănătății celorlalți, prin oferirea unui aer nepoluat de fumul de țigară. Astfel copiii, familia și prietenii sunt privați de fumatul pasiv. Banii economisiți astfel pot fi cheltuiți pe alte lucruri importante, cum ar fi mâncarea sănătoasă, îngrijire și educație.

Adevăruri despre tutun, controlul acestuia și obiectivele dezvoltării:

  • Mai mult de 6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de tutun, o cifră estimată să crească la mai mult de 8 milioane, pe an până în 2030, fără acțiuni intensive de stopare. Consumul de tutun reprezintă o amenințare pentru fiecare din noi, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau nivel de educație. Aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale.
  • Folosirea oricăror forme de tutun costă enorm economiile naționale, prin creșterea costurilor legate de sănătate și scăderea productivității. Astfel, se agravează problemele de sănătate și crește sărăcia, având în vedere faptul că, persoanele cu venituri mici aleg să cheltuiască mai mulți bani pe tutun și mai puțini pe mâncare sănătoasă, educație și îngrijire. Aproximativ 80% din decesele premature cauzate de consumul oricăror forme de tutun sunt atribuite țărilor cu venituri mici și medii, care întâmpină dificultăți mari în atingerea obiectivelor de dezvoltare.
  • Cultivarea tutunului necesită cantități enorme de pesticide și fertilizatori, ceea ce poate fi toxic și poluant pentru rezervele de apă.
  • Convenția OMS privind controlul tutunului ghidează lupta globală împotriva epidemiei tutunului. Acest tratat internațional are 179 de țări partenere și Uniunea Europeană.  Mai mult de jumătate din țările lumii au implementat cel puțin o măsură din tratat.
  •  Prin creșterea taxelor pe tutun, o parte din bani pot fi folosiți în dezvoltare.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18625 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*