3 aprilie: 165 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. La Alba Iulia va avea loc o serie de activități sportive și educative

jandarmiMomentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când,  printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica  a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare si funcţionare.

După multiple transformări şi îmbunătăţiri, aniversarea pe data de 3 aprilie a celor 165 de ani de la înfiinţare găseşte Jandarmeria Română membru cu drepturi depline în Asociaţia Poliţiilor si Jandarmeriilor Europene si Mediteraneene cu statut militar, instituţia căpătând astfel vocaţie europeană. Instruiţi si educaţi să fie furnizori, garanţi si apărători de linişte, ordine de drept si acumulări democratice, jandarmii şi-au făcut de fiecare dată datoria, iar misiunile îndeplinite în ţară şi peste hotare sunt cea mai palpabilă dovadă a profesionalismului de care au dat dovadă.

ziua jandarmeriei romanePentru marcarea celor 165 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a planificat o serie de activităţi sportive şi educative, multe dintre acestea fiind prevăzute a se desfăşura în contact direct cu cetăţenii. Potrivit calendarului manifestărilor, la sfârşitul lunii trecute au demarat competiţii sportive pe timpul cărora jandarmii au posibilitatea de a-şi testa abilităţile fizice în diferite ramuri de sport – tenis de masă, tenis de câmp, fotbal, şah, table, skanderberg şi fotbal – tenis. Acestea vor continua pe întreg parcursul lunii martie şi se vor încheia în preziua aniversării Zilei Jandarmeriei Române. Vineri, 3 aprilie, Jandarmeria Alba a pregătit a serie de activităţi care se vor desfăşura în spaţiul public, iar cei care vor dori să fie alături de jandarmi sunt invitaţi începând cu ora 10.30 în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Municipiul Alba Iulia. Vor fi expuse echipamentele specifice de protecţie şi intervenţie, armamentul şi tehnica din dotare, iar Detaşamentul de Jandarmi Mobil şi Postul de Jandarmi Montan Şugag din structura instituţiei, în colaborare cu Serviciul Public Salvamont Alba din cadrul Consiliului Judeţean Alba vor prezenta câteva exerciţii demonstative. De asemenea, va fi organizată o demonstraţie de arte marţiale, având în vedere că printre jandarmi sunt numeroşi practicanţi ai acestui sport. Nu în ultimul rând, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc vernisajul expoziţiei “ Jandarmeria Alba în documentele vremii ”, demers realizat cu sprijinul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.

Jandarmii invită toți cetățenii să participe la toate aceste activităţi şi apreciază că este un bun prilej pentru a cunoaşte domeniul de activitate al jandarmilor, de a se convinge de deschiderea faţă de societatea civilă şi, mai mult, de a se convinge că locul doi pe care îl ocupă Jandarmeria Română în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în instituţiile executive ale statului este unul pe deplin meritat.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18449 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*