25-30 mai: O nouă ediție a festivalului „Alba sub lumini de Oscar”. Secțiune de film introdusă ca parte de concurs și workshop

aslo 03Aflat la a doua ediție, Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” se desfășoară în acest an în perioada 25-30 mai. Evenimentul a fost prezentat joi, 7 mai, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Cătălin Rudolf, directorul festivalului, Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia și Daniela Floroian, directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

În acest an valoarea premiilor este de 6.500 de euro, iar premiile vor fi acordate pentru cele mai bune fotografii şi cele mai inspirate producţii de film scurt în care vor fi prezentate zone sau obiective turistice din Alba.

Timp de o săptămână, participanții vor avea ocazia de a descoperi și a arăta prin fotografii potenţialul turistic extraordinar al judeţului Alba. Totodată, aceștia vor avea ocazia să ia parte la cursuri teoretice și practice, care vor avea loc la Alba Iulia și Jidvei (podgoriile din zona Târnavei și Castelul de la Jidvei). Deasemenea, participanții vor avea și două zone noi din Alba Iulia unde să realizeze fotografii la nivel profesional, și anume Parcul Dendrologic și pista de biciclete de pe Dealul Mamut.

„În acest an, administraţia locală a avut şi două dorinţe pentru „Alba sub lumini de Oscar”, mai exact fotografierea a două zone care nu au fost „traficate” vizual în concursul din 2014, Parcul Dendrologic din Alba Iulia şi pista de biciclete de pe Dealul Mamut, două repere in extenso la ceea ce oferă Alba Iulia din punct de vedere turistic, iar noi le vrem consacrate”, a spus Mihai Coşer.

aslo 02„Alba Iulia a avut în ultimii ani o relație organică cu noțiunea de fotografie și știți foarte bine acest lucru, noi în tot ceea ce am făcut în ultimii ani nu ne-am putut dezlipi sub nicio formă, n-am putut rămâne prinși în nicio capcană, a fost unul din elementele cu care Alba Iulia s-a exprimat și și-a afirmat identitatea ultimilor ani. ASLO este practic o completare mai mult decât fericită pentru dorința noastră de expansiune când vine vorba de imagine”, a mai adăugat Coșer.

Ediţia din acest an a festivalului vine cu îmbunătățiri, și anume, introducerea unei secțiuni de film atât la partea de workshop-uri cât şi în cea de concurs. De asemenea evenimentului i-au fost adăugate două elemente de artă vizuală: o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone  din Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram.

Eu am niște scopuri foarte clare în ceea ce privește festivlul: cum să promovezi orașul din punctul meu de vedere, însemnând să aduc niște oameni care într-adevăr au putere sau sunt priviți ca rtiști în lumea asta a fotografiei și a filmului. Pe de altă parte să scoatem în evidență câteva caracteristici ale orașului. Eu am mai fost în Alba de câteva ori, însă sunt absolut surprins”, a declarat Cătălin Rudolf, directorul festivalului.

Secţiunea FOTOGRAFIE a festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pe subiectele: fotografia arhitecturală – Marek Czarencki, fotografia de peisaj – Mihai Moiceanu, fotografia documentară – Cătălin Săvulescu, fotografie low light – Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie – Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

aslo 01Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba precum Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina sau podgoriile de la Jidvei. Scopul cursurilor este ca în final cursanţii să înveţe cum se face un film documentar cu buget redus.

Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.

„Alba sub lumini de Oscar” aduce în 2015 nume mari din domeniul fotografiei precum Marek Czarnecki care deţine numeroase premii pentru fotografie, iar în 2014 a obţinut Master of Photography cu un cadru tras la Vama Veche la VSLO 2013. O altă prezenţă valoroasă este Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru un documentar realizat cu Disney Channel.

Înscrierile la cursurile practice şi teoretice din cadrul festivalului sunt gratuite, iar doritorii pot găsi detalii şi formularele de înscriere în link-urile de mai jos:

http://alba.vslo.ro/

https://www.facebook.com/pages/Alba-Sub-Lumini-de-Oscar/833098586716948

Vezi AICI cum s-a desfăşurat ASLO în 2014.

„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba” şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21849 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*