22-25 august: „Zilele Municipiului Sebeș” și Sărbătoarea Fanfarei din Petrești. PROGRAMUL EVENIMENTULUI!

Între 22 și 25 august, toți locuitorii Sebeșului, precum și oaspeții orașului nostru, sunt invitați să participe la un dublu eveniment: „Zilele Municipiului Sebeș” și Sărbătoarea Fanfarei din Petrești, care împlinește 140 de ani de activitate neîntreruptă.  Parcul Arini va găzdui majoritatea spectacolelor, iar localitatea Petrești se va bucura de prezența fanfarelor invitate și de tradiționala paradă a portului popular.

Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc vineri, 23 august, începând cu ora 10.30, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, atunci când vor fi primite delegațiile din țară și din străinătate, vor fi premiate persoane din viața de zi cu zi a urbei, însă aniversații speciali vor fi membri Fanfarei din Petrești.

Ne bucurăm și în acest an, de parteneriatul O.N.G.-urilor locale: Grupul de Inițiativă, Studii și Analize Sociale-G. I. S. A. S., Asociația Muhlbach 1245 prin Ordinul Scutierilor de Muhlbach, Despărțământul Astra „Vasile Moga” Sebeș, Asociația Arttrad Valea Frumoasei, Asociația „Temerarii Transalpina”, Asociația Fanfara Petrești, cluburile de dans Samara și Fantasy Dance, Trupa de Dansuri Săsești Sebeș, micuții soliști de folclor din Grupul Vocal „Felician Fărcașiu”, Grupul vocal “Do Re Mi”, Clubul Copiilor Sebeș, contribuția fiecăruia fiind importantă și valoroasă pentru comunitate. Mulțumim satelor și comunelor învecinate care participă la tradiționala paradă a portului popular de duminică, 25 august, precum și tuturor artizanilor care se vor afla pe „Ulița Meșteșugarilor” din Petrești, la o expoziție cu demonstrații lucrative și cu obiecte autentice din lada de zestre a bunicii.

Celor mai mici locuitori ai orașului, le-au fost pregătite surprize și momente vesele, pe care îi invităm să le descopere sâmbătă, 24 august, începând cu ora 18.00, pe terenul secundar din Parcul Arini, unde se află zona amenajată pentru copii.

O informație importantă pentru cetățenii Municipiului Sebeș este că pe durata evenimentului, de vineri până duminică, vor avea la dispoziție curse speciale de transport local, care le vor asigura, în mod gratuit, transferul spre zona Arini. Acestea vor acoperi localitățile aparținătoare, Lancrăm, Petrești, Răhău, astfel încât accesul publicului la eveniment să fie cât mai facil și să evităm aglomerarea zonei cu mașini. Accesul auto în Parcul Arini va fi limitat, pentru siguranța și pentru confortul publicului.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Mulțumim sponsorilor care au ales să ni se alăture într-un parteneriat pentru a ne sărbători comunitatea. Sponsor principal: STAR TRANSMISSION  & STAR ASSEMBLY. Sponsori: Jidvei, Alpin 57 Lux, Romaqua Group Borsec, Livio Dario, Lincoln Plus, Lincoln Service, Profi, San Casa, Elis Pavaje, Kronospan, Farel. 

PROGRAM 

JOI, 22 AUGUST 2019

Ora 11.00 Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

“Ne pregătim pentru sărbătoarea orașului” (activități cultural-educative destinate copiilor).

Ora 18.00 Căminul pentru Persoane Vârstnice Sebeș

Concert de fanfară.

Ora 19.00   Răhău

Concert de fanfară.

Ora 20.00 Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Proiecție cinematografică. 

*****

VINERI, 23 AUGUST 2019 

Ora 10.30   Grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”

DESCHIDEREA OFICIALĂ A ZILELOR MUNICIPIULUI SEBEȘ

Această ediție în care ne sărbătorim orașul este dedicată împlinirii a 140 de ani de activitate ai Fanfarei din Petrești. Atmosferă tradițională. Salutul oficialităților. Salutul delegațiilor din orașele înfrățite. Premierea unor persoane unice din viața de zi cu zi a urbei. Momente artistice și muzică de fanfară.

Vernisajul expoziție dedicate Fanfarei din Petrești.

Tur ghidat al muzeului.

Invităm cu toată căldura întreaga comunitate locală, precum și oaspeții orașului! 

Ora 17.00   Scenă. Petrești

Sărbătoarea Fanfarei din Petrești. Lansarea cărții “Contribuții la monografia Fanfarei din Petrești”. Momente artiste. Balul fanfarei. 

Ora 18.00     Scenă. Parcul Arini

Concerte susținute de trupele locale

Animație MC Kotto și Andreea Bogdan

CONCERTE: CARGO, COMPACT, RIFF

DJ-party. 

*****

SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2019 

Ora 10.00   Casa Memorială “Lucian Blaga” Lancrăm

Vernisajul expoziției de artă plastică „Sebeșul în culori”.

Ora  10.30       Casa Memorială “Lucian Blaga” Lancrăm

Întâlnirea Primarului Municipiului Sebeș cu reprezentanții orașelor înfrățite. 

Ora 10.00   Stadionul Petrești

Meciuri de fotbal amicale. 

Ora 12.00   Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Lansare de carte: „Sebeșul și Marea Unire: memorii acte și documente”.

Tur ghidat al muzeului 

Ora 17.00 Scenă. Petrești.

Concert de fanfare. 

Ora 18.00   Scenă. Parcul Arini

Momente artistice susținute de copiii Sebeșului. Animatori, surprize, dulciuri. Spuma party. Tunuri de confetti. 

Ora 20.00   Scenă. Parcul Arini

CONCERTE: ȘTEFAN BĂNICĂ JR, IRINA RIMES, VESCAN, MINELLI, NOAPTEA TÂRZIU, DJ HARA

SPECTACOL DE LASERE. FOC DE ARTIFICII

PREZINTĂ: DAN NEGRU

DJ-party 

***** 

DUMINICĂ, 25 AUGUST 2019 

Ora 11.00   Petrești

„ULIȚA MEŞTEŞUGARILOR”: Expoziţie de meşteşuguri tradiţionale, demonstraţii, târg de produse tradiţionale.

Ora 12.00

PARADA PORTULUI POPULAR.

Spectacol de folclor (participă artiști și ansambluri din Sebeș și din comunele învecinate). 

Ora 19.00   Scenă. Parcul Arini

CONCERTE DE FOLCLOR

VETA BIRIȘ

SERGIU VAIDA ȘI NĂNAȘII

FLORIN IONAȘ ȘI INVITAȚII SĂI

SIMI DEAC

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FELICIAN FĂRCAȘIU”

ANSAMBLU DE FOLCORIC „AUGUSTIN BENA” CONDUS DE ALEXANDRU PAL

Invităm cu toată căldura întreaga comunitate locală,
precum și oaspeții orașului!
 

FANFARA DIN PETREŞTI, CEL MAI LONGEVIV BRAND AL SEBEȘULUI, LA CEAS ANIVERSAR (1879-2019)

Aflată la cea de-a 140-a aniversare, Fanfara din Petreşti duce mai departe povestea frumoasă a convieţuirii româno-germane în Podişul Secaşelor. Înfiinţată în anul 1879, prin eforturile preotului luteran Michael Thut, Fanfara din Petreşti este cea care a însoţit populaţia acestor meleaguri în toate momentele importante ale vieţii, fie că vorbim despre marile sărbători, despre căsătorii şi botezuri, fie despre conducerea pe ultimul drum a celor plecaţi dintre noi.

Dacă începuturile acestei veritabile ,,instituţii” a Sebeşului au fost modeste, iniţiatorul acestui proiect fiind, în acelaşi timp, instructor şi dirijor, din aproape în aproape activitatea acesteia a devenit vizibilă, între cele două războaie mondiale cunoscând perioada de apogeu, prin cooptarea unor profesionişti, precum Simion Hann, Simion Sommer sau Michael Binder. Aceştia, sprijiniţi de diverşii întreprinzători locali de etnie germană, au fost cei care au diversificat şi extins activitatea Fanfarei din Petreşti, aceasta înfiinţând alte două formaţiuni şi anume: fanfara fabricii de hârtie, iar mai târziu fanfara copiilor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Fanfara din Petreşti, îmbogăţită cu foste cadre militare din fanfarele armatei, a început seria turneelor în ţară, participând la diversele competiţii de profil şi obţinând performanţe notabile: locul II al Festivalului Artelor de Amatori (1951), locul I al Festivalului Fanfarelor de Amatori (1969-1970).

Din nefericire, pe fondul numeroaselor emigrări înspre Republica Federală Germania, activitatea Fanfarei din Petreşti a fost mult restrânsă, limitată doar la marşurile funebre sau paradele de 1 Mai. După anul 2008, activitatea acesteia a fost revigorată, prin refacerea formaţiei, prin reînfiinţarea fanfarei copiilor, prin înfiinţarea Asociaţiei „Fanfara Petreşti”, precum şi prin înfiinţarea Muzeului Fanfarei din Petreşti.

Astăzi, Fanfara din Petreşti, continuatoarea vechilor tradiţii şi obiceiuri săseşti și românești din zona Sebeșului, este un „organism” viu, prezent activ în viaţa comunităţii; fanfara este cea care vesteşte sosirea primăverii şi renaşterea naturii, este cea care ne încântă duminicile şi zilele de mare sărbătoare, este cea care acompaniază marile evenimente de peste an (1 Mai, Ziua Eroilor, Zilele Municipiului Sebeș etc.), este cea care în preajma Zilei Naţionale a României ne aduce aminte de jertfele moşilor şi strămoşilor noştri, este cea care organizează baluri, petreceri şi sărbători în aer liber, oferindu-ne o veritabilă lecţie de supravieţuire şi ducând mai departe povestea frumoasă a generaţiilor de muzicieni și instrumentişti „petrifăleni”.

Cu ocazia aniversării celor 140 de ani scurși de la înființarea fanfarei, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în colaborare cu Asociația „Fanfara Petrești”, au inițiat demersurile organizării unor manifestări cultural-educative care să marcheze așa cum se cuvine acest moment. În acest sens, va fi organizat un spectacol omagial și un bal al fanfarei, un festival al celor mai active fanfare din țară, va fi reeditată monografia fanfarei (elaborată de domnul Voicu Cioara), iar Muzeul Fanfarei din Petrești va găzdui o expoziție documentară dedicată activității desfășurate de Fanfara Petrești de-a lungul celor 140 de ani de existență.

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23584 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*