22-24 mai: Festivalul Internațional Alba Jazz, în Cetatea Alba Carolina. Trupe din Israel, SUA, Europa și România. PROGRAMUL

OMAR SOSA _cuba , la Alba Jazz 2013În doar câteva zile, la Alba Iulia începe cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional Alba Jazz. Așa cum îi spune și numele, jazz-ul va aduce din nou trei zile de spirit și energie în Cetatea Alba Iuliei.

Peste 40 de artiști, membri ai unor trupe profesioniste de jazz din Israel, SUA, Europa și România sunt invitați să concerteze la Alba Iulia.

La cea de-a patra ediție, Alba Jazz s-a axat mai mult pe muzicieni tineri și originali care creează, cântă, compun și scot albume în formații consacrate și mai puțin pe artiști care activează în diverse proiecte.

Dacă ar fi ca la fiecare ediție Alba Jazz să existe un instrument privilegiat, anul acesta ar fi chitara, pe motiv de „cel mai cântat instrument”. Chitariști români și străini vor putea fi ascultați pe scenele festivalului, dar și la workshop-uri instrumentale.

ALEX SIPIAGIN New York la Alba Jazz 2012În acest an, scena principală va fi amplasată între Muzeul Unirii și Sala Unirii. În plus, vor avea loc concerte indoor și outdoor la Framm’s, ateliere de jazz la Sala Unirii și Liceul de Artă Regina Maria.

Invitatul special al ediției este Shai Maestro Trio (Israel/New York), o apariție originală, profundă și spectaculoasă. La doar 29 de ani, Shai Maestro a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, alături de muzicieni de renume mondial. Doar un exemplu de colaborare semnificativă ar fi cea cu contrabasistul israelian Avishai Cohen, cu care a concertat în întreaga lume și a realizat patru albume.

Alături de Shai, în festival vor putea fi ascultați Sanem Kalfa și George Dumitriu din Turcia și Olanda, o combinație savuroasă între muzica tradițională orientală și jazz, Ana Cristina Leonte Quintet, Cristian Soleanu Organ Trio, Radu Vâlcu, Mihai Iordache Septet, Sebastian Spanache Trio, Luiza Zan și Peter Sarik, Souptrip, JazzyBit, Joncol Quatro

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional Alba Jazz păstrează, pe lângă concerte, câteva puncte devenite deja tradiție. Fiecare zi a festivalului va începe cu un Jazz Coffee – o întâlnire cu discuții alături de artiști invitați în festival, vineri, sâmbătă și duminică, ora 12.00, la Framm’s.

PORTICO Quartet (Londra) la Alba Jazz 2012Pentru ca jazz-ul nu se oprește odată cu programul concertelor, muzica va continua în stil liber în fiecare seară a festivalului, începând cu ora 23.00, la Framm’s. Jam session-urile festivalului de jazz înseamnă, pentru artiști, momente de creație și relaxare, plăcerea de a se juca cu instrumentele lor alături de artiști cu care poate nu cântă în mod obișnuit, iar pentru public, acestea sunt privilegiul de a asista la un act muzical colectiv, imprevizibil, irepetabil, neconvențional.

De asemenea, atelierele de jazz sunt în plină desfășurare și în acest an. Pentru că publicul unui festival de muzică conține întotdeauna și elevi sau tineri care vor să performeze, pe viitor, pe scenă, Alba Jazz a rezervat pentru toți aceștia un spațiu al întâlnirii cu mari artiști de jazz și chitară clasică, cu care au marea șansă de urma cursuri de compoziție, de găsire a drumului în cariera muzicală sau workshop-uri instrumentale. În 2015, la ediția a IV-a a Alba Jazz, profesori vor fi pianistul Lucian Ban din New York și diverși chitariști invitați printre care Gabriel Guillen, Britta Schmitt si Carles Guisado.

Festivalul Internațional Alba Jazz este organizat, în acest an, sub egida Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

RICHARD GALLIANO (franta) la Alba jazz 2013„Faceți o vizită Festivalului, fără grabă, fără să vă gândiți la „jazz”, ci doar veniți cu încrederea că muzica pe care artiștii ne-o împărtășesc, ne face mai buni, mai fericiți, mai umani. Misterul muzicii de jazz ne oferă acea libertate de creație de care avem nevoie pentru a ne înalța ca și oameni. Nu e ușor dar nici greu, e o chestiune de atitudine. În patru ediții de festival, Alba Jazz a primit credibilitate și note foarte frumoase din partea artiștilor români și străini, intrând astfel în circuitul marilor festivaluri de gen din lume. Anul acesta vom avea ca și cap de afiș la Alba Jazz un om și un artist foarte valoros :  Shai Maestro, născut în poporul ales și care trăiește acum în Mecca Jazz-ului: New York. De acum încolo, nu mai putem spune că suntem la început. Doresc să mulțumesc artiștilor, organizatorilor și publicului pentru toate darurile lor”, a transmis Laura Orian, director artistic al Festivalului Internațional Alba Jazz.

PROGRAMUL ALBA JAZZ 2015

MARȚI, 19 mai: PREFAȚA FESTIVALULUI

Ora 12:00 conferință de presă

Ora 19:00 CAFFE NOIR concert jazz standards ( Framm’s)

VINERI, 22 mai

Ora 9:00: Masterclass chitară clasică cu Tudor Dragoș (Sala Unirii)

Ora 10:00: JAZZ COMPOSITION – workshop cu Lucian Ban (New York) ( Liceul de Arte “Regina Maria”)

Ora 12:00: Jazz coffee: conferință de presă cu public (Framm’s)

Ora 18:00: RADU VÂLCU -concert de chitară clasică (Framm’s)

Ora 19:00 SANEM KALFA & GEORGE DUMITRIU – concert jazz (Framm’s)

Ora 20:00 CRISTIAN SOLEANU ORGAN TRIO concert jazz (Scena Piata Muzeului )

Ora 21:30 MIHAI IORDACHE SEPTET concert jazz (Scena Piata Muzeului)

Ora 23:00 7TH FLOWER TRIO- concert jazz urmat de jam session (Framm’s)

SÂMBĂTĂ, 23 mai

Ora 9:00: Masterclass chitară clasică cu Radu Vâlcu și Joncol Quartet (Sala Unirii)

Ora 10:00: Cum să ai o carieră ca muzician de jazz într-o lume globală – workshop cu Lucian Ban (New York) la Framm’s

Ora 12:00: Jazz coffee: conferință de presă cu public (Framm’s)

Ora 18:00: Gabriel Guillen – concert de chitară clasică (Framm’s)

Ora 19:00 Ana-Cristina Leonte Quintet – concert jazz (Scena Piata Muzeului)

Ora 20:00: JazzyBit – concert jazz (Scena Piata Muzeului)

Ora 21:30: Souptrip – concert Electro World Progressive Jazz (Scena Piata Muzeului)

Ora 23:00: Rebecca Dragomir Trio – concert jazz urmat de jam session (Framm’s)

DUMINICĂ, 24 mai

Ora 9:00: Masterclass chitară clasică cu Radu Vâlcu și Gabriel Guillen (Sala Unirii)

Ora 12:00: Jazz coffee: conferință de presă cu public ( Framm’s)

Ora 18:00: Joncol Quartet – concert de chitară clasică (Framm’s)

Ora 19:00: Luiza Zan & Peter Sarik – concert jazz ( Framm’s)

Ora 20:00: Sebastian Spanache Trio – concert jazz (Scena Piața Muzeului)

Ora 21:30: SHAI MAESTRO TRIO ( Scena Piața Muzeului)

Ora 23:00: Petrecere finală & jam session (Framm’s)

Despre Redacția ProAlba 30700 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*