19 noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în municipiul Aiud și în comuna Unirea, la persoane cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani

rujeola unireaDirecția de Sănătate Publică (DSP) Alba informează că 19 noi cazuri de rujeolă au fost confirmate, vineri, 23 iunie 2017, în comuna Unirea (12) și municipiul Aiud (7), în comunități de etnie romă, la copii cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, aceștia fiind izolați sau internați.

În acest context, conducerea DSP și o echipă mixtă formată din mai mulți specialiștii epidemiologi și medici de familie au întreprins măsurile de prevenire a răspândirii bolii, s-au deplasat în comunitățile afectate pentru identificarea contacților, izolarea sau internarea bolnavilor și promovarea campaniei de vaccinare a celor neprotejați.

”Am primit informări privind existența a două focare de rujeolă în comuna Unirea și municipiul Aiud. Am comunicat Ministerului Sănătății și Instituției Prefectului Alba, după care o echipă mixtă formată din inspectori sanitari și medici de familie s-a deplasat de urgență în comunitățile respective pentru intensificarea campaniei de vaccinare. Singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinarea, însă odată ce rujeola s-a declanșat, pot fi tratate numai simptomele. Ne-am deplasat în cele două comunități în care riscul de transmitere este mai mare, iar cei care au fost de acord, au beneficiat de vaccinare. Noi nu putem obliga părinții să-și vaccineze copiii, dar avem obligația să-i informăm cu privire la existența vaccinului ROR, la riscurile la care se supun dacă îl refuză, cât și despre gradul de răspândire al acestei boli la nivel național. Ne bucurăm că astăzi au fost vaccinați 31 de copii din comunitățile respective”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

rujeola aiudFormele de rujeolă ale celor 19 copii și adolescenți au fost medii și ușoare, o parte dintre ei fiind spitalizați.

Astfel, numărul cazurilor rujeolă de la nivelul județului a ajuns în acest an la 181.

DSP Alba continuă campania de promovare a vaccinării împotriva rujeolei în comunitățile în care acoperirea este scăzută. La nivelul județului, acoperirea vaccinală este de 80%.

DSP Alba a derulat în ultimele luni mai multe campanii de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă în contextul în care Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor confirmate a crescut mult comparativ cu anul trecut.

Întrucât epidemia de rujeolă continuă să evolueze, DSP Alba recomandă părinților care au copii cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani să se prezinte la medicii de familie pentru a solicita vaccinarea ROR, care îi protejează de această boală.

Potrivit celei mai recente raportări, în stocurile DSP Alba se mai află 987 de vaccinuri ROR, iar la medicii de familie sunt repartizate alte doze cu care se vaccinează, conform grupelor de vârstă, copiii.

Rujeola este o infecție virală, contagioasă, care cauzează în general afecțiuni respiratorii. Boala se transmite când o persoană infectată tușește sau strănută, iar între simptomele acesteia se numără febră, oboseală, senzația de gât uscat, diaree, strănut sau scurgerea de secreții de la nivelul nasului.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22606 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*