19-23 aprilie: O nouă ediție a Festivalului Internaţional de Teatru de tineret Apollo, la Alba Iulia

PROGRAM

Joi – 19.04.2018

19.30IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

Ahile – după Cristian Izzo

Muzeul Principia 

21.00 – SIRIUS (Bistriţa, România)

Flamma Apulum – spectacol de foc

Piaţa Cetăţii 

Vineri 20.04.2018 

17.30 – EXPOZIŢIE ÎN TUŞ

Din Umbră

Artist: Mariş Guju Geta Maria

Casa de Cultură a Studenţilor

18.00 – “MUESLI” THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

Cu Susul în Jos – după Liudmila Katsero

Regia: Liudmila Katsero

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare 

19.20 – MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

Ursul – după A.P.Chekhov

Regia: Ahmed Esmurziev

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

20.00 – DELART (Alba Iulia, România)

O cerere neobisnuita după Karinthy Frigyes

Regia: Viorel Cioflică

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

20.40 – SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Nepoata-Soţie – după Eugene Ionesco

Regia: Viorel Cioflică

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare 

Sâmbătă – 21.04.2018 

17.30 – LUDIC  – CCS IAŞI (Iaşi, România)

Jocul – după Edna Mazia

Regia: Nacu Ionuț; Nacu Vera

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare 

18.40 – MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

Despre efectele tabacului – după A.P.Chekhov

Regia: Inna Goncharova

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio 

19.10 – STUDENT THEATRE OF THE „PETER THE GREAT UNIVERSITY

 (Sankt-Petersburg, Rusia)

Maratik – după Aleksei Arbuzov

Regia: Viktor Borisenko

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

20.40 – TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

Rita  – după Jose Luis Sanchez

Regia: Aranza Flores

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare 

Duminică – 22.04.2018 

13.00 – TRUVERII (CCS Bucuresti)

Atelier deschis de muzică medievală

Creat de : Mihai Serghei Todor

Catedrala Catolică – Alee 

18.00 – FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

Cutia – după Yasmed Saed

Regia: Nadet Adel & Eslam Awad

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare 

19.15 – STUDIO 24 CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

Fericire de Birou – după Adriana Dănilă

Regia: Mihai Serghei Todor

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio 

20.10 – Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

Doi plus unu şi un cal – după: M. Prepeliță

Regia: Gheorghe Mândru

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare 

De ce un festival de tineret?

Grupul Skepsis a luat fiinţă în 2002 ca o iniţiativă a tinerilor din Alba Iulia de a se implica în dezvoltarea vieţii socioculturale a oraşului. În 2014 a fost organizată prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, un proiect care îşi propunea să promoveze Alba Iulia ca pe un punct de reper important pe harta internaţională a evenimentelor culturale de tineret.

Festivalul a crescut de la an la an, fiind monitorizat la nivel internaţional şi bucurându-se de o înaltă apreciere în rândul evenimentelor de profil, atrăgând numeroase solicitări de participare la fiecare ediţie.

În perioada 19-23 Aprilie 2018, Asociaţia Grupul Skepsis va organiza ce-a de-a V-a ediţie a festivalului, introducând o serie de schimbări în nuanţarea conceptului APOLLO.  

Tema festivalului: MASCA

Totul începe cu Masca: mitul şi parodia, tragedia şi farsa, Dionisos şi Apollo. Totul începe cu o Mască. Căutarea şi recunoaşterea măştii adevărate reprezintă pentru actor ceea ce căutaea individualităţii şi a sinelui reprezintă pentru Om, ca fiinţă. Masca este conceptul care suprapune actorul de scenă cu actorul social.

În urma procesului de selecţie din acest an, ediţia din acest an se va baza pe participarea a 13 grupuri: 7 din străinătate şi 6 din România (două din partea organizatorului). Selecţia grupurilor participante a fost întreprinsă cu multă atenţie pentru a întregi o ofertă atractivă de spectacole. Procesul de selecţie a spectacolelor a ţinut cont de calitatea expresiei artistice, viziunea regizorală şi capacitatea spectacolelor de a se adresa cu uşurinţă unui public internaţional. S-a vizat aducerea unor spectacole cât mai diferite de cele ale grupului Skepsis, pentru a oferi publicului şansa de a gusta, pe viu, diversitatea teatrului ca artă.

– Vor fi prezenţi la Alba Iulia 74 de tineri artişti invitaţi, din ţară şi din străinătate, ţările reprezentate fiind: Columbia, Egipt, Italia, Ucraina, Rusia, Rep. Moldova şi România. 

FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

MUESLI THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

STUDENT THEATRE – „PETER THE GREAT” UNIV. (Sankt-Petersburg, Rusia)

TEATRUL REPUBLICAN MUZICAL-DRAMATIC „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

SIRIUS (Bistriţa, România)

LUDIC  – CCS IAŞI (Iaşi, România)

STUDIO 24 – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

TRUVERII – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

DELART (Alba Iulia, România)

SKEPSIS (Alba Iulia, România) 

Spectacole

Deschiderea festivalului va fi marcată de o scurtă Ceremonie care va avea loc, Joi, 19 Aprilie 2018 la Muzeul Principia din Alba Iulia, unde participanţilor le va fi adresat un cuvânt de bun-venit din partea Organizatorului şi le va fi prezentat istoricul fondării oraşului şi a trecutului său din perioada romană.

Publicul va putea participa liber la primul spectacol din cadrul festivalului la ora 19.30, în aceeaşi seară, tot la Muzeul Principia – spectacolul Ahile, susţinut de comania Il Luogo in Buio (Italia).

Prima seara va culmina cu spectacolul de teatru de foc Flamma Apulum, prezentat în Piaţa Cetăţii la ora 21.00, de către grupul Sirius (Bistriţa).

Timp de 4 zile vor fi prezentate în aer liber şi la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia 13 spectacole de teatru create în genuri diferite, de la teatrul antic, la cel  medieval, alegoric, realist, modern, absurd sau experimental. Publicul va avea acces liber la toate spectacolele, în limita capacităţii spaţiilor de desfăşurare! 

Dimensiuni conexe – teatrul de tineret şi valenţele sale

  1. Componenta educaţională, de formare:

În fiecare an, membrii grupurilor invitate participă la ateliere de formare) şi sesiuni de discuţii în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Grupurilor invitate vor participa la ateliere de formare având ca temă evoluţia Măştii în teatrul italian şi european coordonate de Cristian Izzo –  tânăr regizor, actor, dramaturg şi poet din Castellamare di Stabia, Italia, deja un colaborator de tradiţie al grupului Skepsis care susţine necondiţionat festivalul Apollo. 

  1. Deschiderea spre alte arte – promovarea tinerilor artişti

În fiecare an, Festivalul Apollo găzduieşte evenimente conexe, în spiritul promovării spiritului creator şi al punerii în valoare a artiştilor din Alba Iulia şi judeţul Alba.

Arta plastică va fi reprezentată din nou în festival prin organizarea unei expoziţii de grafică în tuş – „Din umbră” – Mariş Guju Geta Maria, lucrări grafice inspirate din momente surprinse în spectacolele din ediţiile precedente ale festivalului. 

  1. Dimensiunea multiculturală – promovarea patrimoniului comunităţii şi a spiritului de înţelegere şi toleranţă prin artă.

Evenimentul pune accent pe multiculturalism, încurajând grupuri care provin din culturi diferte şi societăţi diferite să depăşească conflictele şi barierele culturale prin artă. Grupurile vor fi însoţite de ghizi din partea Organizatorului, iar programul festivalului include vizitarea oraşului şi a principalelor repere turistice, prezentarea istoriei acestuia şi a culturii româneşti în general. În program, cina de sâmbăta va fi pentru participanţi începutul unei seri interculturale, se va servi meniu din bucătăria tradiţională românească, apoi fiecare grup va prezenta un moment artistic specific culturii de provenienţă (cântec, dans, poezie).

Dilema profesionist vs amator îi răspundem opunându-i un adevăr simplu: condiţia de artist ca fel de a fi, ca vocaţie.

Pentru Apollo graniţele dintre profesionişti şi amatori dispar, totul reducându-se la esenţă: actul artistic ca pasiune, devotament, dăruire, transformare! Teatrul de tineret este un format de festival deschis artiştilor amatori şi profesionişti aflaţi la început de carieră şi care îşi doresc să crească prin schimb de experienţă. Festivalul nu este unul bazat pe competiţie, urmărind să ofere grupurilor şi companiilor tinere din ţară şi străinătate posibilitatea de a forma legături, punţi de colaborare artistică, de a-şi dezvolta performanţa artistică şi abilităţile de scenă învăţând, descoperind şi explorând împreună spiritul de toleranţă şi cooperare prin intermediul artei. Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor, Apollo răsplătind devoţiunea, pasiunea şi dăruirea artiştilor. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă create de Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud), inspirate direct din povestea fiecărui spectacol. Dacă la prima ediţie festivalul a pornit pe baza unei finanţări din fonduri europene prin programul Tineret în Acţiune, continuitatea lui este rezultatul unui veritabil parteneriat social, susţinând dorinţa tinerilor de a se implica în dezvoltarea vieţii sociale şi culturale a comunităţii. Mai multe instituţii, organizaţii şi sponsori sprijină în fiecare an implementarea acestuia.

Parteneri:

Primăria Municipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Fundaţia Comunitară Alba

Organizator:

Asociatia Grupul Skepsis

videoclip

https://www.youtube.com/watch?v=fXyvFpbyMzM&feature=youtu.be 

pagina eveniment

https://www.facebook.com/Apollofestival/ 

pagina Organizator

https://www.facebook.com/skepsis2002/ 

BUN VENIT LA ALBA IULIA!

Alba Iulia este moştenitorul vechiului oraş Apulum, construit de Imperiul Roman în secolul II, d. Chr. Recent s-au descoperit urme ale unei aşezări dacice care exista aici înainte de perioada romană. Oraşul a fost distrus de tătari în anul 1241. În secolele XVI – XVII a fost reşedinţa Principilor din Transilvania. În perioada 1599-1601 Alba Iulia a fost martor al primei uniri a românilor, devenind capitala Principatelor Unite ale Transilvaniei, a Ţării Româneşti şi Moldovei. În 1918 a fost locul în care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România. În 1922 a avut loc la Alba Iulia Încoronarea Regelui Ferdinand. În prezent mulţi români consideră Alba Iulia ca fiind capitala spirituală a României.

Oraşul Alba Iulia şi Cetatea existentă pe teritoriul său reprezintă o destinaţie turistică cunoscută în ţară şi peste hotare, mai ales datorită resurselor sale antropice, precum şi unei structuri relativ diversificate a patrimoniului cultural. Alba Iulia dispune de un bogat patrimoniu cultural fiind înzestrată cu monumente istorice şi de artă medievală, urme din istoria Europei Centrale, a României şi a Transilvaniei.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU DE TINERET APOLLO

APOLLO este un proiect început în 2014, menit să promoveze Alba Iulia ca un punct de reper în peisajul cultural internaţional al evenimentelor de tineret. Festivalul APOLLO este o invitaţie adresată grupurilor şi companiilor tinere teatru de amatori sau profesionişti (media de vârstă a grupului între 18-35 ani) de a se întâlni, de a învăţa şi de a oferi reprezentaţii comunităţii din Alba Iulia, România. Pe parcursul a 4 zile de Festival participanţii vor oferi publicului spectacole diverse – grupurile participante provenind din zone diferite, venind cu concepţii proprii de spectacol, cu stiluri şi vizuni diferite. Festivalul nu este unul bazat pe competiţie, urmărind să ofere grupurilor şi companiilor tinere din ţară şi străinătate posibilitatea de a forma legături, punţi de colaborare artistică, de a-şi dezvolta performanţa artistică şi abilităţile de scenă, învăţând, descoperind şi explorând împreună spiritul de toleranţă şi de cooperare prin intermediul artei. 

DELART (Alba Iulia, RO) 

Trupa s-a format în 2013 la iniţiativa elevilor care activează în cadrul Asociaţiei Grupul Skepsis. Având la bază pasiunea pentru teatru, membrii trupei au participat la numeroase evenimente şi programe cultural-artistice, aducând în faţa publicului spectacole de teatru, momente de teatru scurt, umor şi poezie. Treptat, trupa încearcă să-şi dezvolte un repertoriu propriu cu un joc bazat pe dinamism, entuziasm şi multă dragoste pentru arta dramatică.

O cerere neobişnuită

după: Karinthy Frigyes

Un tânăr şomer, ajuns la 30 ani, se întoarce la liceul pe care l-a absolvit cu o cerere neobişnuită: vrea ca instituţia să îi restituie taxele şcolare pe motiv ca învăţătura din cei 4 ani petrecuţi acolo nu l-a ajutat cu nimic în viaţă. Urmează un examen în care un consiliu de profesori vor să îi demonstreze că totuşi are ceva cunoştinţe şi informaţii, pe când fostul elev se străduieşte din răsputeri să-şi demonstreze incompetenţa la fiecare materie. Cine va avea câştig de cauză în această problemă?

Cu: Ioan Crisan, Antonella Serafino, Oliviu Grozav, Denise Acciaiuoli, Denisa Buruiana, Madalina Raţiu, Marc Valentina.

Regizor: Viorel Cioflica

IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, IT)

Este o companie independentă din Italia implicată în cercetarea unor noi forme şi structuri de comunicare în arealul teatrului italian. Plecând de la tradiţia teatrului italian, în special cel napoletan, compania încearcă să experimenteze un amestec de elemente din Commedia dell’Arte, bufonerie, teatru, pentru a crea un fel de teatru contemporan de proză care doreşte să comunice dincolo de cuvinte şi să creeze o legătură emoţională puternică între actori şi spectatori. Il Luogo in Buio oferă publicului o alternativă teatrului comercial, o alternativă pentru cei care doresc să privească înainte şi care cred în motto-ul lui Oscar Wilde: Artă pentru Artă!

Ahile – despre condiţia semidivină sau Împotriva Voinţei Tatălui

Creat de: Cristian Izzo

Avem nevoie de credinţe şi de eroi. După spectacolul despre Ulise şi călătoria lui în căutarea răspunsului la întrebarea Cine sunt eu?, inspirit de universal Homeric, am ajuns la acest spectacol despre Ahile –  eroul care crezînd în glorie şi destin strigă “Eu sunt Ahile, fiul lui Peleu!”. De la Odiseea, la Iliada, de la individul care vre să-ţi depăşească condiţia umană la semizeul care vrea să-şi împlinească destinul sau întâlnind pe parcurs  destinele altora: mama sa (Tetis), prietenul său (Patrocle), regale său (Agamemnon), regale Troiei (Priam) şi duşmanul său (Hector). Săgeata sorţii îşi găseşte în final ţinta în cazul tuturor, fiindcă orice destin este destinul tuturor şi sorţile tuturor sun tuna singură.

Cu: Cristian Izzo

Scenografia: Carmen Orazzo 

Regia: Cristian Izzo

TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia) 

O companie interesată să pună în scenă spectacole care să încurajeze creearea de legături cu alţi artişti şi care să încurajeze explorarea şi investigarea unei lumi care are nevoie de o reformare. Compania promovează spectacole care testează direcţii noi din arta contemporană, fenomene sociale sau texte de teatru clasic. Se abordează mişcări diverse care să permită interacţiunea cu publicul. Teatro de Leon a reuşit să creeze punţi de legătură între America Latină şi ţările europene, oferind publicului experienţe emoţionale şi acces la gânduri profunde şi acţiuni scenice diverse.

Rita

după: Jose Luis Sanchez

“Femeia care soarbe din apa izvoarelor şi care cunoaşte poveştile animalelor”

Un poem dramatizat în scene şi paradoxuri de viaţă. Rita este o femeie care a trăit chinuită de vise bizare – idea de om-animal care îşi contemplă viaţa prin amintiri, familie şi dragoste. Obişnuită să trăiască cu temeri şi să înfrunte singurătatea, în timp ce îşi părăseşte oraşul, ea îşi aminteşte cuvintele spuse de mama ei. Căutând liniştea şi pacea, trăieşte o reveleţie. 

Cu: Melissa Padilla Ortega; Jose Luis Sanchez; Aranza Flores

Regia: Aranza Flores

Co-regie: Melissa Padilla Ortega; Jose Luis Sanchez;

FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt) 

A fost fondat în 2005 ca rezultat al unui workshop susţinut sub coordonarea regizorului suedey Leo Kohlberg. Workshopul a durat 3 ani şi mai mulţi regizori, actori şi formatori care l-au absolvit au pus bazele acestui grup artistic. În perioada 2007-2011 grupul a produs mai ulte spectacole sub regia lui Mohamed Shafiq, Mohamed Fouad şi Nadet Adel, care au fost prezentate în Egipt in Egipt (Alexandria; Cairo), Liban (Beirut), Tunisia (Cartagina) şi Canada (Mont-Laurier). East-Voice Group of Arts  a luat fiinţă în 2010 şi de atunci grupul lucrează la căutarea unor noi forme de artă; să arate realitatea cu care ne confruntăm, problemele şi duritatea ei, pentru a încerca să trecem peste constrângerile şi greutăţile care afectează societatea estică în care trăim. La început, grupul şi-a prezentat spectacolele în cooperare cu Ministerul de Cultură din Egipt. Ca şi abordare teatrală, grupul practică o metodă experimentală originală.

The Box (Cutia)

după: Yasmed Saed

Este un spectacol experimental construit în 4 etape distincte:

– în prima etapă actorii crează o legătură cu publicul folosind o intrare directă

– a doua etapă, prin jocul actorilor, exprimă începutul exprimării personalităţii dramatice şi explică motivele pentru care aceştia se refugiază într-un spaţiu gol pe care-l consideră sigur. Se subliniază idea de bază a spectacolului, conform căreia lumea era la început un spaţiu gol, fără graniţe sau bariere între oameni.

– a treia etapă arată felul în care conflictele dintre cele 5 personaje, care nu cooperează, conduce la împărţirea spaţiului în zone personale, restrânse. Fiecare personaj îşi trasează spaţiul, cu excepţia unei singure Actriţe care nu are loc în nici una dintre cutii.

– ultima etapă a spectacolului arată felul în care spaţiile restrânse îngrădesc şi restricţionează mişcarea oamenilor – este începutul sfârşitului pentru fiecare personaj. Ceea ce urmează inevitabil este distrugerea întregului spaţiu care se transformă în final într-o zonă pustie, de pericol.

Cu: Islam Mahmoud Gaber Ibrahim; Yasmen Said Abdelsalam Elsabban; Kholoud Mohamed Abdelhamed essa yaseen; Ahmed Mustafa Aboudoh Mahmoud; Eslam Essa AbdElBaset Essa; Ebrahim Ramadan Hassan Hassan;

Regia: Nadet Adel & Eslam Awad  

TEATRUL REPUBLICAN MUZICAL – DRAMATIC “B.P.HAŞDEU” (Cahul, Rep.Moldova) 

Fondat în 1987, Teatrul Muzical-Dramatic „B.P.Haşdeu” a evoluat graţie relaţiilor de colaborare instituite cu teatrele din localităţile respective, la Galaţi, Brăila, Braşov, Piteşti, Constanţa, pe parcurs el susţinând microstagiuni şi în alte judeţe ale României şi învrednicindu-se, concomitent, de distincţiile unor festivaluri teatrale din dreapta Prutului.

Deşi componenţa numerică a trupei este relativ nesemnificativă, în palmaresul acesteia au fost consemnate trei premii pentru cele mai bune roluri masculine centrale decernate în cadrul Galelor UNITEM din 1992, 2006 şi 2013, un premiu pentru cel mai bun rol feminin central (2001), şase pentru cele mai reuşite roluri masculine de planul doi, patru – pentru cele mai concludente roluri similare feminine şi alte numeroase nominalizări. Repertoriul teatrului include în prezent 15 spectacole pentru copii şi 14 spectacole pentru adulţi, multe dintre ele răsplătite cu premii şi distincţii ladiverse festivaluri şi evenimente. 

Doi plus unu și un cal

– după piesa cu același titlu de M. Prepeliță

”Tu-i râsul și plânsul măsii!…” – această sudalmă a țăranului ”uneori plouat”, Gheorghe, denotă, în ultimă instanță, un principiu al existenței respectivului, o modalitate de abordare a relațiilor sale cu realității care l-au defavorizat întotdeauna; râsul-plânsul a fost și rămâne pivotul ce-l ajută să-și înfrunte destinul. Spectacolul lui Gheorghe Mândru ”Doi plus unu și un cal” ce reproduce un episod comic – doi țărani, soțul și soția, surprinși în flagrant cu o ”haraba de rumeguș de stejar” recoltata la o exploatare forestieră din Codrii Cosminului – dezvăluie drama unor oameni care, trecuți timp îndelungat prin valțurile unui sistem al inechității și minciunii, încearcă să-și apere propria ființă, propria identitate.

Cu: Oleg Mereoară; Rodica Ciobanu; Costel Mocanu; Mihai Țăruș;

Scenografie: Sandu Țurcanu

Regie: Gheorghe Mândru

Teatrul Studenţesc al Universităţii “Petru cel Mare”

(Sankt-Petersburg, Rusia) 

Teatrul Studenţesc al Universităţii Politehnice “Petru cel Mare”din Sankt-Petersburg, a fost înfiiţat în 1973 de către regizorul Viktor Borisenko, care conduce grupul şi în prezent. Trupa a participat în od repetat la multe festivaluri în Rusia şi în străinătate, în ţări precum Franţa, Germania sau Letonia. Spectacolul “Maratik”a fost prezetat în Bulgaria şi Lituania.Toţi membrii grupului sunt studenţi sau absolvenţi ai Universităţii Politehnice “Petru cel Mare”din Sankt-Petersburg.

Maratik

după: Aleksei Arbuzov

Acţiunea piesei începe în anul 1942, în Leningradul asediat de trupele germane în al doilea război mondial. Încercând să să adăpostească de bombardamente, câţiva adolescenţi se ascund într-o încăpere şi supravieţuiesc ajutându-se unul pe altul. Primăvara, tinereţea şi dragostea înving moartea. Războiul se sfârşeşte. Copii devin adulţi. Acum trebuie să decidă cu cine vor să fie, cu cine vor să trăiască alături. Marat, unul dintre ei, se întoarce acasă ca un erou de război, altul, Leonidik, revine acasă ca invalid de război. Amândoi o iubesc pe Lika. Anii au trecut şi căsnicia lui Leonidik cu Lika nu este una fericită. Leonidik înţelege şi pleacă pentru a o lăsa pe Lika să-şi împlinească dragostea alaturi de Marat.

Cu: Tychinin Mikhail; Egorova Ekaterina; Bukhtoiarov Aleksandr;

Muzica: Diakonskii Mikhail;

Proiecţie Video: Iakovlev Aleksandr

Lumini:  Izotov Daniil 

Regia: Borisenko Viktor

 “MUESLI” THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

Teatrul “Muesli”a fost fondat în 2019. Liudmila Katsero este creatoarea, managerul şi regizorul acestuia. Grupul reuneşte mai mulţi tineri din universităţi şi licee din oraşul Tula – “Muesli” înseamnă un “amestec” de incrediente diferite. Deasemenea, denumirea face trimitere la unul din principiile de bază după care lucrează acest grup: fantezie, libertate, abordarea de genuri diverse şi egalitatea tuturor celor care participă la demersul creative. Grupul a creat peste o duzină de spectacole de genuri diferite – inspirate şi bazate pe lucrările unor autori ruşi sau din literature universală şi contemporană. Teatrul-studio “Muesli” a participat la festivaluri naţionale în rusia şi la festivaluri internaţionale în Ucraina, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Bulgaria, Spania şi Germania. 

Cu Susul în Jos!

după: Liudmila Katsero 

Un amestec de pantomimă, colvnerie şi dans care spune povestea unei lumi bizarre. Spectacolul prezintă mai multe episoade scurte, povestiri diferite despre personaje care trăiesc pe cealaltă faţă a Pământului. Fiecare episode are intriga lui însă toate episoadele sunt inspirate şi fac trimitere la atmosfera stranie şi totodată inocentă a copilăriei. Spectacolul începe cu Creerea Lumii, unde apar rand pe rand copiii, tinerii, adulţii şi bătrânii. Bunicuţele Spaţiale, Balerina de Hârtie, Ceasornicarul sau Extratereştrii sunt doar câteva din personajele care trăiesc pe cealaltă faţă a Pământului. Spectacolul include efecte de zăpadă sau baloane de săpun, momente de clovnerie, pantomomă şi interacţiune cu publicul.

Cu: Veronika Velichko; Valeria Khazanskaya; Anastasia Trakhacheva; Daria Zaitceva; Ksenia Kozlova; Anastasia Pastushenko; Nikita Kiriushin; Anna Zavialova; Anastasia Ganiushkina; Kirill Monakhov;

Machiaj: Valeria Khazanskaya; Anastasia Trakhacheva;

Regie: Liudmila Katsero 

MASKAM RAD (Kiev, Ucraina) 

Teatrul Maskam Rad a fost fondat în 2011 de un grup de entuziaşti – este un loc în care se descoperă talentul, în care se încurajează potenţialul creativ al elevilor şi studenţilor din Kiev, deschis şi membrilor ai altor grupuri artistice şi teatre din Kiev, indiferent de vârstă sau specific al activităţii. Fondatorii grupului şi-au asumat misiunea de a revitaliza tradiţia teatrului popular autentic. Teatrul Maskam Rad a participat deja la numeroase evenimente internaţionale şi este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru JOYFEST (Kiev), ale cărui prime ediţii au avut loc în octombrie 2013 şi octombrie 2014.

Despre efectele dăunătoare ale tabacului

după: A.P.Cehov

O piesă scurtă cu un singur personaj: Ivanovich Nyukhin. Piesa a fost publicată în 1886 fiind apoi revizuită de Cehov şi căpătând forma finală în 1902. Acţiunea are loc la o adunare publică. Ivanovich Nyukhin a fost trimis de soţia sa pentru a ţine o scurtă prelegere despre “efectele dăunătoare ale tabacului” deşi el însuşi este un fumător. Deşi ar trebui să ţină un discurs pe o temă ştiinţifică şi destul de stearpă, Ivanovich Nyukhin va sfârşi prin a vorbi exclusive despre problemele pe care le are într-o căsnicie cu o femeie rea care-l domină şi îl exploatează. 

Cu: Viktor Kozhevnikov

Regie: Inna Goncharova 

Ursul

după: A.P.Cehov 

O comedie a cărei umor derivă în mare parte din inconştienţa de sine a personajelor. Popova, o tânără văduvă de neconsolat şi Smirnov, un bărbat misogin, două personaje care pretend a fi mai mult decât sunt de fapt.

Piesa are loc în camera de oaspeţi a Popovei, la 7 luni de la moartea soţului ei. De la moartea acestuia, ea poartă doliu şi nu a mai părăsit casa. Servitorul ei, Luka, încearcă să o convingă să renunţe la doliu şi să revină la viaţă. Ea îl ignoră pe motiv că vrea să rămână fidelă memoriei soţului ei. O vizită neaşteptată rupe liniştea casei: Grigory Stepanovici Smirnov vine să recupereze o datorie pe care soţul Popovei o are la el.

Cu: Ahmed Esmurziev; Dmitro Matusov; Oleg Shuspannikov;

Regia: Ahmed Esmurziev 

SIRIUS (Bistriţa, România)

Trupa Sirius imbină focul cu arta, creînd spectacole deosebite si de calitate, savurate de publicul de pretutindeni. Trupa si-a pus bazele in anul 2010, la iniţiativa unor tinere fete cu o pasiune comună: jonglatul cu foc. Scurtele momente de jonglerii s-au transformat apoi în spectacole. Numele “SiriuS” este inspirit de steaua Sirius ce simbolizeaza lumina, stralucirea, supranumita si “steaua stelelor”. In prezent, SiriuS activeaza în cadrul Asociatiei Culturale Bistriţa Medievala oferind atât spectacole cu tematică medievala cat si spectacole personalizate care “înflăcărează’’ atmosfera în orice context posibil.

Grupul participă pentru prima oară la festivalul Apollo ca şi invitat special, cu un spectacol de foc care marchează Deschiderea evenimentului!

Flamma Apulum

Spectacolul „Flamma Apulum” creeaza o legatura intre Zeul Apollo şi foc, o legatură ce nu consta în elementul fizic, ci in cel mistic si spiritual. Focul si muzica se împletesc într-o armonie ritualică şi în acelaşi timp spectaculoasă prin simbolismul ei. Cum altfel să invoci zeul Soarelui, dacă nu prin flacara ce împatura steaua în caldura ei?

Cu: Greabu Ana-Maria; Suliman Ranya; Moldovan Bianca; Filip Paula; Pop Coman Diana; Tanase Andrei; Caia Irina; Todoran Xonia. 

LUDIC –  C.C.S.  IAŞI  (Iaşi, România)

Teatrul Studenţesc ‚Ludic’ a fost înfiinţat în anul 1978 de către profesorul Aurel Luca. Timp de aproape patru decenii, trupa s-a făcut remarcată la nivel naţional şi internaţional, obţinând aproape 500 de premii şi trofee la festivalurile la care a participat și a reprezentat teatrul tânăr românesc.

După dispariția regizorului Aurel Luca, în 2017, teatrul își păstrează nucleul de membri și continuă să activeze la Casa de Cultură a Studenților, reprezentând cu succes studenții din centrul universitar ieșean. Se lucrează la o reconturare a repertoriului, prin piese de factură diversă care să răspundă atât întrebărilor de zi cu zi ale publicului spectator, cât și nevoii de exprimare a tinerilor actori. 

Jocul

după Edna Mazia

Spectacolul „Jocul” inspirat din fapte reale – in anii 90, Israel, patru tineri, minori, violează o adolescenta. Patru băieți și o fată aflați la vârsta răzvrătirii, a dorinței de afirmare se regăsesc față în față unii cu alții, dar și cu propriile nevoi afective, temeri, complexe. Este un joc în care teribilismul și frăgezimea minții dictează, iar binele și răul se succed, se confundă. Regulile sunt încălcate mai mult sau mai puțin conștient, granița dintre vinovăție și nevinovăție fiind cu atât mai fragilă. Scenele pline de naivitate și de prospețime din curtea blocului sunt dublate de încrâncenarea pledoariilor și duritatea interogatoriilor din sala de tribunal. Dincolo de sentințe sau de justețea acestora, rămâne o certitudine – aceea că un simplu joc se poate transforma în traumă care maturizează înainte de vreme și marchează pe viață.

Cu: Alexandru Mădălina; Răican Liviu; Mihăiescu Vlad; Brumă Claudiu; Achiței Cosmin; 

Regia: Nacu Ionuț; Nacu Vera

STUDIO 24  – C.C.S.  BUCUREŞTI  (Bucureşti, România)

Compania de Artă „Studio 24” este alcătuită majoritar din studenţi la diferite facultăţi din Bucureşti (Teatru, Arte plastice, Politehnică, Medicină, ASE, Arhitectură), dar şi din absolvenţi şi elevi, toţi reuniţi de ideea că prin artă se poate obţine şi exprima libertatea spiritului uman. Compania îşi desfăşoară activitatea în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti din 1988, având ca nucleu de bază Formaţia de dans a Facultăţii de Transporturi.

Numele formaţiei se datorează naturii muncii sale – încercări, experimente, studii artistice – şi faptului că iniţial trupa îşi avea sediul în camera 24 a Casei Studenţilor. Compania a participat la manifestări internaţionale şi turnee în Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Franţa, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Irlanda, Cehia, Slovenia, Slovacia, Turcia.

Fericire de birou

după: Adriana Dănilă

Fericire de birou e precum o cafea pe care o bei dimineața, la început ești amețit, apoi odată cu fiecare înghițitură începi să te trezești, iar la final ești trist că nu mai e. O experiență în care ești pus față în față cu eurile tale, într-o conversație în care pornești ca un copil și te vezi adult…haideți să bem povestea împreună!:)

Cu: Adriana Dănilă, Chimorie Lawrence 

Regia: Mihai Serghei Todor 

TRUVERII – C.C.S.  BUCUREŞTI  (Bucureşti, RO)

„TRUVERII” este un grup de muzică medievală şi tradiţională, vocal-instrumentală. Grupul readuce în atenţia publicului atât melodicitatea şi bucuria muzicii Evului Mediu şi a Renaşterii, cât şi prospeţimea şi originalitatea ritmurilor tradiţionale din diferite zone ale Europei. Concertele lor transmit bucuria muzicală de odinioară, dar urmăresc şi o linie educaţională a cunoaşterii culturale. Muzica lor se adresează tuturor oamenilor de la copil la batrân, indiferent de naţionalitate sau condiţii sociale. Truverii sunt prezenţi din nou la Alba iulia pentru a conferi un plus de farmec Ceremoniei de închidere a festivalului cu un concert de muzică medievală! 

De Peregrinatione

Creat de: Mihai Serghei Todor-Un concert- spectacol ce aduce bucuria muzicală de primavară din vremuri vechi prin cântece şi melodii din întreaga Europă – de la cântece de dragoste la cântece de voie bună pe ritmurile muzicanţilor trubaduri şi truveri de altădată.

Cu: Mihai Serghei Todor, Carmen Mărunţelu, Oana Berbec, Valentina Coţofana, Ioana Manolache,  Almos Gaspar, Lawrence Chismorie.

SKEPSIS (Alba Iulia, România)

 Compania de teatru Skepsis a luat fiinţă în 2002 ca şi grup studenţesc. În 2006 a fost fondată Asociaţia Grupul Skepsis cu misiunea dezvoltării vieţii cultural-artistice a comunităţii. În prezent suntem un partener constant al autorităţilor locale în proiecte şi programe culturale, având un repertoriu bogat şi un public fidel. Grupul Skepsis este o dovadă vie a faptului că cetatea noastră are o inimă care vrea să bată cu pasiune. Grupul Skepsis nu doreşte să dovedească ceva, ci mai degrabă să descopere. Toate spectacolele noastre ascund ceva care incită şi aşteaptă să fie descoperit – sentimentul de comunitate, de împărtăşire a gândurilor şi emoţiilor colective în spiritul umorului isteţ. Ne gândim spectacolele ca pe o provocare de a descoperi ceva esenţial ce ţine de sine, de spiritualitatea umană, de experienţa de a fi legat în sens profund de comunitatea din care faci parte.

Nepoata-Soţie

după: Eugene Ionesco

Nepoata-Soţie, denumită şi Act Juridic, se construieşte pe cearta din interiorul unui triunghi amoros din înalta aristocraţie, ceartă iscată de moftul absurd al Vicontelui de a-şi transforma soţia, (Vicontesa – a cărei nobleţe este degradată de promiscuitate) în nepoată doar pentru a-şi etala puterea absolută. Această decizie este contestată de Baron, dar nu pentru ilogicul ei, ci pentru un motiv care nu face decât să amplifice absurdul situaţiei. Fiind inferior ca si rang Vicontelui, Baronul isi manifesta puterea asupra sotiei sale, care sub abuzurile repetate ale acestuia, devine o expresie a neputintei. Justiţia pervertită şi aservită, care subordoneaza adevarul interesului celui mai tare, este reprezentată de Maestrul Pipistrelle, a cărui soluţie culminează printr-o propunere stupidă, dar acceptată de toată lumea. 

Cu: Răzvan Cociobea; Vasile Dîngă; Viorel Cioflică; Vinicius Moldovan; Elena Smeu-Mare; Andrada Balea; Daniel Muntean; Ludmila Cioflica

Asist tehn: Andreea Aron.

Regia: Viorel Cioflica

Evenimente conexe:

“Din Umbră” – Expoziţie de Grafică în Tuş

Mariş Guju Geta Maria

În fiecare an, Festivalul Apollo găzduieşte evenimente conexe, în spiritual promovării spiritului creator şi al punerii în valoare a artiştilor din Alba Iulia şi judeţul Alba.

“Deşi am bifat o expoziţie personală, câteva expoziţii colective cu Arttrad Sebeş şi am participat cu lucrări la expoziţiile Galeriei Elite Prof Art din Bucureşti, nu am pretenţia titulaturii de pictor, prefer să mă numesc “artist din pasiune”. Timpul meu alocat picturii, în special graficii, se vrea a fi o “evadare din viaţa cotidiană”, o “redefinire a existenţei palpabile”.

Am urmărit, din umbră, cu interes spectacolele prezentate în cadrul festivalului Apollo în anii trecuţi şi de aici şi idea transpunerii unor momente în lucrări grafice, pe baza unui set de fotografii. Salman Rushdie spunea ca singurii oameni care percep întregul tablou sunt cei care ies afară din cadru. Vă invit, dinafara scenei, să surprindeţi aspecte din editiile trecute ale festivalului, transpuse în linii de peniţă.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17502 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*