18 mai: Campania „Alternativă la vicii – Campanie stradală pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos”

alternativa la viciiCentrul Judeţean de Voluntariat Alba  organizeaza in perioada 13-19 mai  „Săptămâna Naţională a Voluntariatului în municipiul Alba Iulia” cu scopul de a mobiliza cât mai multe organizaţii şi voluntarii pe care aceştia îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunităţii şi pentru a recunoaşte public activitatea voluntarilor.

Sambata 18 mai,cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba  se da verula campania “Alternativă la viciiCampanie stradală pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos”, in intervalul orar 10-12 si 18:30- 20:30 , cu plecare din  Zona Catedralei Ortodoxe inspre  parcurile din Cetate, Bulevardul Transilvaniei, Piata Cetatii, Zona Realitatea TV si Centru . În cadrul acestei acţiuni voluntarii vor oferi un mar  fumătorilor din Alba Iulia în schimbul  unei tigari . Voluntarilor CJV Alba li se vor altura voluntari din alte organizatii precum SM Speromax,  Alumi UAB, Fundatia Comunitara Alba, Interact Alba Iulia si elevi de la Colegiul Tehnic Alexandru Domsa.

Organizarea acţiunii are ca scop informarea şi sensibilizarea cetatenilor cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi conştientizarea riscurilor la care se expun fumătorii.

Campania se va desfasura dupa cum urmeaza:  pt fiecare interval orar, respectiv 10-12 si 18:30-20:30, voluntarii vor forma echipe de catre 2-3 persoane.  Fiecare echipa va avea ghizdane in care vor transporta merele si cate un recipient de plastic pentru coletarea tigarilor.

La finalul actiunii, tigarile colectate vor fi predate reprezentantilor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba pentru  a fi distruse. De asemenea va anexam cateva informatii despre fumat, informatii care ne-au fost puse la dispozitie de CPECA Alba.

Tutunul. Tabagismul. Fumatul. Consecinţe.

Tabagismul este la originea a aproximativ 25 de boli ce pun în pericol viaţa, pentru multe dintre ele existând posibilitatea de a fi evitate, întârziate sau atenuate dacă se renunţă la fumat.

În fiecare an se înregistreaza aproximativ  3,5 milioane de decese provocate de fumat.

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători.

Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

Consumul de tutun afectează practic toate organele importante ale corpului.

Conform unor studii ştiinţifice, tabagismul este asociat cu peste 20 de boli şi afecţiuni.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că utilizarea tutunului este cauza principală a unor maladii fatale.

Fumatul este unul din factorii principali de risc major şi agent cauzal a cel puţin şase boli cronice devastatoare: bolile cardiace, cancer, bolile cerebrovasculare, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice şi ateroscleroza.  Consumatorii de tutun au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoză pulmonară decât nefumătorii.

Utilizarea tutunului este cauza a peste 50% din tumorile maligne, dintre care 90% este cancerul pulmonar, pentru 80% de bronşite-enfizemice cronice care exacerbează simptomele astmatice, pentru mai mult de o jumătate din bolile cardiovasculare, cazurile de aterosleroză şi bolile cerebrovasculare.

Fumatul are un impact negativ asupra funcţiei de reproducere şi conduce la dereglarea activităţii sexuale la bărbaţi. La fumătoare, consumul de ţigări cauzează apariţia sterilităţii. La gravidele fumătoare, apar slăbirea circulaţiei sanguine în uter şi placentă şi un nivel scăzut al oxigenului în sange. Ca urmare, creşte riscul de naştere prematură si/sau invaliditate a nou născutului.

Consumul de tutun este a doua cauză a mortalităţii în lume şi în Europa, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, accidentele de circulatie.  Efectele negative ale fumatului nu se limitează  la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Doar 15% din fumul de ţigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămţnii fumătorilor pasivi.

Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri – România 2007 ce face parte din  Proiectul european pentru anchetele în şcoli privind consumul de alcool şi alte droguri (ESPAD) „The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD)”, care se desfăşoară, la intervale de 4 ani, în peste 30 ţări europene şi se referă la adolescenţii de 16 ani care frecventează cursuri de zi în instituţii de învăţământ postgimnazial arată că, în anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România a fost de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 2003 (63,6%)  şi 1999 (57,3%). Media Europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19556 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*