17 noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun. La nivel global, consumul de țigări ucide, anual, aproape 6 milioane de oameni. 600 de mii dintre ei sunt expuşi fumatului pasiv.

Mircea Trifu

tutunZiua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

                 Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba    şi voluntarii acestuia, se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei Naţionale fără          Tutun, prin organizarea de activităţi de informare – sensibilizare  – conştientizare în mediul şcolar sau în   comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

CPECA Alba implementează, în perioada 14 – 18 noiembrie 2016, campania pentru marcarea acestei zile, prin activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare, formare de abilităţi şi activităţi de petrecere a timpului liber în cadrul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceului Teologic Romano-Catolic Alba Iulia, Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba, Bibioteca Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni, Grădiniţei cu Program Prelungit „Scufiţa Roşie” Alba Iulia, Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba şi Penitenciarul Aiud.

De asemenea, vor fi amenajate standuri informative, unde specialiştii CPECA Alba, împreună cu  voluntarii centrului, vor oferi informaţii privind riscurile consumului de tutun şi vor  promova  în rândul persoanelor fumătoare beneficiile schimbării comportamentului de consum. Campania pentru marcarea acestei zile se desfăşoară şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba.

În cadrul Zilei Naţionale fără Tutun 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.
Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivelul CPECA Alba, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

  • La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
  • Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
  • Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
  • Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

 

 

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22561 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*